روزنامه جمهوری اسلامی(رژیم) ۲۳/۸/۹۶ : « جمهوری اسلامی: زلزله با "مسکن مهر" چه کرد؟ خوابگاههایی که امن هم نیستند!
ساختمانهای نوسازی که قرار بود در قالب طرح " مسکن مهر" سرپناه و جان پناه اقشار کم درآمد باشد، بر سرشان آوار شد.
پس از زلزله مهیب در استان کرمانشاه، تصاویری از فروریختن ساختمانهای تازه ساز "طرح مسکن مهر"، حیرت، تاسف و تعجب افکار عمومی را در شبکههای اجتماعی برانگیخته است.
هر چند که وقوف داریم ساعات ابتدایی پس از فاجعه زلزله دیشب وقت چندان مناسبی برای طرح این گونه بحثها و انتقادها نیست و با وجودی که سایت "عصر ایران" هنوز راسا و شخصا قادر به تایید صحت انتساب ساختمانهای ویران شده - در تصاویر- به طرح مسکن مهر نیست، اما عکسها و فیلمهایی که در ساعات گذشته در صفحات مجازی بسیاری از خبرنگاران و فعالان رسانهای منتشر شده؛ متاسفانه این اطمینان را به طور نسبی میدهد که این ساختمانهای ویران شده در قالب طرح مسکن مهر بوده و از سوی دیگر با انتشار وسیع تصاویر این ساختمانها در فضای مجازی در ساعات گذشته، میلیونها کاربر ایرانی فضای مجازی از آن آگاه شده و تصاویر آن را دیده و یا به اشتراک گذاشتهاند.
"مسکن مهر" که از طرحهای دوران هشت ساله دولت محمود احمدی نژاد است، طرحی است که یک دهه از آغاز آن نگذشته و قاعدتا میبایست ساختمانها و مجتمعهای آن دستکم به لحاظ سازه و مقاومت امن باشند، اما تصاویر نشان میدهد این ساختمانها نیز همچون بسیاری از ساختمانهای فرسوده و قدیمی از زلزله جان سالم به در نبرده و فروریختهاند.
در یک دهه گذشته و همزمان با مطرح شدن مبحث "مسکن مهر " بسیاری این انتقاد را مطرح میکرده و میکنند که این ساختمانها غالبا در نواحی کم امکانات و یا فاقد امکانات اطراف شهرهای بزرگ بنا شده و از کمترین امکانات متناسب با زندگی شهری بیبهره هستند.
حتی رئیس جمهور – حسن روحانی- از این طرح با عنوان کنایه آمیز" ساخت خوابگاه" نام برده (نقل به مصمون) و گفته است مردم از مسکن مهر تنها انتظار خوابگاه نداشته و ندارند بلکه میبایست امکانات و زیر ساختهای متناسب شهری را نیز در محلهایی که مجتمعهای این طرح ملی در آن جای داده شده اند؛ داشته باشند.
اما زلزله کرمانشاه پردهای دیگر از ضعفهای این طرح را به نمایش گذاشت و معلوم شد متاسفانه بسیاری از ساختمانهایی که در قالب این طرح احداث شده به قول معروف" بساز و بندازی" و فاقد سادهترین استانداردهای مقاومت در برابر زلزله بوده اند؛ در حالی که کلید واحدهای آن پس از ماهها و گاه سالها انتظار به خانوادههای غالبا کم درآمد داده شده تا سرپناه شان باشد.
اگر حتی همه انتقادهای گذشته درباره طرح مسکن مهر را به کناری بنهیم همین یک نمایش ضعف سازه این ساختمانهای تازه احداث شده، خود به خوبی گواه فاجعه " هدر دادن منابع کشور" در پروژهای است که حتی قادر نیست در حد واندازه یک سرپناه و خوابگاه به ساکنان و صاحبان خود سرویس و احساس امنیت و آرامش بدهد.
آیا به واقع نمیتوان پیمانکاران این ساختمانهای به شدت آسیب دیده مسکن مهر را که نسبت به جان و مال مردم بیتفاوت بودهاند برای پاسخگویی قضایی و حقوقی فراخواند؟
سئوال دیگر اینکه ناظران این طرح ساخت و ساز ملی که هنوز فرایند تحویل هزاران واحد مسکونی در قالب آن به شهروندان ثبت نام کرده ادامه دارد؛ کجا بوده و چگونه نظارت کرده اند؟
با وجودی که مدیر کل راه و شهر سازی استان کرمانشاه اعلام کرده که ساختمانهای فروریخته مسکن مهر روی گسل زلزله بوده اند، اما این مساله نیز تغییری در فاجعه ضعف مطالعات و اجرای این طرح ملی ایجاد نمیکند؛ چرا که در این هنگام این ابهام پیش میآید که مطالعات مکان یابی طرح مسکن مهر چگونه بوده و چطور برای مکان ساخت این پروژههای مسکونی که غالبا پرواحد بوده اند، گسلهای زلزله انتخاب شده اند!
وانگهی انتشار برخی تصاویر نشان میدهد در یک خیابان به فاصله چند ده متر– به ویژه در سرپل ذهاب- برخی ساختمانهای حتی قدیمی شخصی ساز در کنار ساختمانهای تازه احداث شده مسکن مهر کاملا سالم مانده وحتی شیشه هایشان نیز نشکسته در حالی که دیوارهای چهارطرف ساختمانهای مسکن مهر به طور کامل فروریخته و این ساختمانها با آوار کامل فاصله چندانی ندارند ».