خبرگزاری رویترزبه نقل ازیک مقام ارشد دردولت آمریکانوشته استکه حمله به مراکز هستهای ایران،تابع دواحتمال شکست دیپلماسی در قبال این کشور و درخواست رهبران اسرائیل و آمریکا برای اقدام نظامی علیه تهران است.
به گفته این مقام ارشد که نخواست نامش منتشر شود، فرماندهان وزارت دفاع آمریکا «پنتاگون»، پنجشنبه ۲۵ اکتبر، جلسهای توجیهی به همراه جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید برگزار کردند و به او اطلاع دادند که در راستای عدم دستیابی ایران به تسلیحات هستهای، مجموعهای کامل از گزینههای نظامی آمریکا علیه این کشور آماده است.
همزمان با از سرگیری دور هفتم مذاکرات هستهای بین ایران و کشورهای ۱+۴ در وین، بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل و آستین لوید، همتای آمریکایی او برای رایزنی درباره مانورهای نظامی مشترک و آمادگی برای تخریب مراکز هستهای ایران، در واشینگتن دیدار خواهند داشت.
ایران تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای را انکار کرده و ادعا میکند که فعالیتهای هستهای این کشور تنها در جهت اهداف صلحآمیز است.
این اقدامات مشترک آمریکا و اسرائیل که برای اولین بار منتشر میشود، بیانگر نگرانی واشینگتن از مذاکرات دشوار احیای توافق هستهای موسوم به «برجام» در وین است.
توافقی که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری پیشین آمریکا در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد و جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده در تلاش است تا آن را دوباره احیا کند.
دور هفتم این مذاکرات جمعه ۳ دسامبر و در حالی متوقف شد که مقامات غربی از نتایج این رایزنیها ابراز ناامیدی کردند.
«بینتیجه» بودن این مذاکرات و «درخواستهای جاهطلبانه مذاکرهکنندگان ایران» این بدگمانی را در غرب تشدید کرد که تهران با انجام این مذاکرات در حال خرید وقت است تا بتواند برنامه هستهای خود را توسعه دهد.
این مقام ارشد آمریکایی از ارائه جزئیات بیشتر درخصوص مانورهای نظامی احتمالی مشترک آمریکا و اسرائیل خودداری کرد.
او در ادامه تصریح کرد: «ما در این وضعیت دشوار قرار داریم چون پیشرفت برنامه هستهای ایران در مسیری است که هیچ دلیل منطقی برای آن وجود ندارد.»
رویترز مینویسد که سفارت اسرائیل در واشینگتن و نمایندگی ایران در سازمان ملل از اظهارنظر درخصوص این گزارشها امتناع کردند.
از سوی دیگر، شبکه «کان» اسرائیل در گزارشی اعلام کرد که نیروی هوایی ارتش اسرائیل قرار است به منظور شبیهسازی حمله به تاسیسات هستهای تسلیحاتی ایران، رزمایش بزرگی با حضور دهها جنگنده و بمبافکن بر فراز دریای مدیترانه برگزار کند.
ادامه دور هفتم مذاکرات اتمی، که اولین دور پس از روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی در تهران است، پنجشنبه نهم دسامبر از سر گرفته خواهد شد. رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و تیمش قرار است پنجشنبه وارد وین شوند و به طور غیرمستقیم از طریق میانجیگران اروپایی با مقامات ایرانی مذاکره کنند.
در صورت شکست مذاکرات وین، شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی قصد دارد قطعنامهای علیه ایران صادر کند که میتواند به صدور قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل و تشدید تصاعدی فشارها بر روی ایران بینجامد.
به گفته «اکسیوس»، مقامات آمریکایی میگویند که اگر دور جدید مذاکرات شکست بخورد، ایالات متحده و تروئیکای اروپایی احتمالا تا پایان ماه دسامبر یک جلسه اضطراری شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی به منظور صدور قطعنامه توبیخی علیه ایران برگزار میکنند.
احتمال صدور قطعنامه شورای امنیت علیه ایران در صورت شکست مذاکرات وین
در صورت شکست مذاکرات وین برای احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ موسوم به «برجام»، شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی قصد دارد قطعنامهای علیه ایران صادر کند که میتواند به صدور قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل و تشدید تصاعدی فشارها بر روی ایران بینجامد.
به گزارش خبرگزاری «اکسیوس»، چهارشنبه ۸ دسامبر، ایالات متحده و تروئیکای اروپایی (فرانسه، آلمان، بریتانیا)، در پایان مذاکرات دور قبل که جمعه پیش پایان یافت، ایران را به «زیادهخواهی» و «عدم جدیت» در مذاکرات متهم کردند.
دیپلماتهای آمریکایی و اروپایی میگویند که ایران از برخی تعهدات خود برای محدود کردن برنامه هستهای خود عقبنشینی کرده است، و در مقابل تقاضاهای خود برای رفع تحریمها را افزایش داده است.
مقامات آمریکایی هشدار دادهاند که اگر ایران به این مسیر ادامه دهد، بازگشت به توافق هستهای ۲۰۱۵ ممکن است در آیندهای نزدیک غیرممکن شود. از سوی دیگر، ایرانیها انتقاد غرب را رد کرده و مدعی شدهاند که «عملگرایی» نشان میدهند.
ادامه دور هفتم مذاکرات اتمی، که اولین دور پس از روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی در تهران است، پنجشنبه نهم دسامبر از سر گرفته خواهد شد. رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و تیمش قرار است پنجشنبه وارد وین شوند و به طور غیرمستقیم از طریق میانجیگران اروپایی با مقامات ایرانی مذاکره کنند.
دیپلماتهای اروپایی میگویند که گزارش اخیر «اکسیوس» مبنی بر اینکه سازمانهای امنیتی اسرائیل گفتهاند ایران خود را برای غنیسازی اورانیوم در سطح تسلیحاتی آماده میکند، در وین مورد بحث قرار گرفته است. جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز طی تماسی با وزیرخارجه ایران این گزارش را مطرح کرد، که مورد تکذیب وی قرار گرفت.
به گفته «اکسیوس»، مقامات آمریکایی میگویند که اگر دور جدید مذاکرات شکست بخورد، ایالات متحده و تروئیکای اروپایی احتمالا تا پایان ماه دسامبر یک جلسه اضطراری شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی به منظور صدور قطعنامه توبیخی علیه ایران برگزار میکنند، که میتواند به صدور قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل و تشدید فشارها بر روی ایران بینجامد.