روز دوشنبه ۲۲ آذر، محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بارۀ “فرهنگ و سنت ۱۴۰۰ سالۀ ایرانیان در حوزۀ فرهنگ دینی و هیئتهای مذهبی” گفت: “این فرهنگ مذهبی به هویت ملی ما گره خورده و معمولاً وقتی در مورد شکلگیری هویت ملی ایرانی صحبت میکنیم، مدل جدیدی که بعد از اسلام و آشنایی با اهل بیت و حضور امام رضا در ایران شکل گرفته برجسته نشده است”.
اسماعیلی افزود: “در فضایی که مدرنیته داشت جولان میداد و همۀ نظریههای سیاسی مبتنی بر این بود که جوامع باید شکل مدرن به خود بگیرند، انقلاب اسلامی رخ داد و جامعۀ ایرانی ۱۸۰ درجه به جریانی دیگر برگشت؛ این، کار هیئات مذهبی است”…
به گفتۀ وزیر ارشاد اگر انقلاب پابرجاست به این دلیل است که “هیئات مذهبی و مساجد برپا هستند”.
وزیر ارشاد با دفاع از ایدههای نو و “شیوههای جدید در عزاداریها” گفت: “باید تلاش کنیم این طرحها را بینالمللی کنیم”.
به گفتۀ اسماعیلی جامعه اسلامی که از سوی رهبر انقلاب ترسیم شده و به جامعۀ مهدوی ختم خواهد شد، ” باید از همین هیئات و مجالس بگذرد”.
وزیر ارشاد افزود: “سنت هیئات مذهبی، گنج بیپایان ماست… کدام سیستم را سراغ دارید که با عمق جان مردم ارتباط داشته باشد؟ در دنیایی که شرایط پیچیده است و فرزندانمان در معرض تهدید هستند باید پرچم حسینی در دستمان باشد تا بتوانیم از این فضا عبور کنیم”…
مهرواره به جای جشنواره
اسماعیلی این سخنان را در نشستی با شرکت مسئولان برگزاری “مهروارۀ هوای نو” به زبان آورد. مهرواره یک واژۀ جدید است که ظاهراً توسط محافل هیئتی و مذهبی ابداع شده است. در سایت “مهروارۀ همدل” آمده است:
“مهرواره یک تعبیر متفاوت و جدید است بجای پویش یا جشنواره. مهرواره یعنی اجتماع مردم بر محور مهر و محبت”…
در این نشست، حجتالاسلام مجید باباخانی، مدیر تشکلهای دینی سازمان تبلیغات اسلامی نیز در بارۀ فعالیتهای تبلیغاتی و اهمیت هیئتهای مذهبی سخن گفت و خبر داد که قرار است مؤسسات تبلیغ اسلامی با یکدیگر تلفیق شوند و یک مجموعۀ مشترک را در جهت ایجاد “سازمان هیئت” شکل دهند و بدین ترتیب “برای تشکلهای دینی کشور مانند مجموعۀ سازمان دارالقرآن یا مجموعه مدارس صدرا، بخشهای مختلف در حوزۀ راهبردی و خدمات در نظر گرفته میشود”…
یکی دیگر از این مجموعهها که به گفتۀ مجید باباخانی باید با سایر سازمانها هماهنگ شود، “مجموعۀ دعبل” است که خدمترسانی به مداحان را بر عهده دارد.
منظور، “بنیاد دعبل خزاعی” است که به دستور خامنهای تأسیس شده و وظیفۀ “حمایت مادی و معنوی از جامعۀ ستایشگران و ذاکران اهلالبیت” را به عهده دارد. این بنیاد ظاهراً نوعی سازمان تأمین اجتماعی ویژۀ مداحان و نوحهخوانان است.