۱۴۰۰ آذر ۲۶, جمعه

آمریکا یازده شرکت را به دلیل حمایت از برنامه‌های نظامی ایران تحریم کرد


وزارت بازرگانی آمریکا سه شرکت چینی را به دلیل صدور تجهیزات مرتبط با صنایع موشکی و تسلیحاتی ایران وارد لیست تحریم‌ها کرد.این سه شرکت به صادرات اقلامی آمریکایی با کاربردهای دوگانه به ایران متهم شده‌اند.

دایره صنایع و امنیت وزارت بازرگانی آمریکا (BIS)) روز پنجشنبه ۱۶ دسامبر، چند شرکت چینی، ترکیه‌ای، گرجستانی و مالزیایی را در ارتباط با صادرات اقلامی به ایران تحریم کرد. این وزارتخانه در به روز رسانی فهرست سیاه خود عنوان کرده که شرکت‌های مربوطه برخی اقلام آمریکایی را به ایران فروخته یا قصد فروش به این کشور را داشته‌اند که می‌تواند به نهادهای دست اندرکار تجهیزات و تسلیحات پیشرفته یا طرح‌های موشکی جمهوری اسلامی کمک کند.

فعالیت سه شرکت چینی که «وِیولِت الکترونیکز»، «کام‌تل» و «اچ‌اس‌جی الکترونیکز» نام دارند، مغایر امنیت ملی آمریکا خوانده شده است. وزارت بازرگانی ایالات متحده می‌گوید، هدف از تصمیم اخیر، جلوگیری از صادرات مستقیم، صادرات غیرمستقیم و ممانعت از نقل و انتقال تجهیزاتی است که کاربرد دوگانه دارند.

علاوه به این سه، شبکه دیگری متشکل از هشت شرکت نیز وارد لیست سیاه تحریم‌های آمریکا شده‌اند، به این دلیل که با اقلام صادراتی خود از طریق چین، مالزی، ترکیه یا گرجستان، از صنایع نظامی ایران حمایت می‌کنند.

دفتر صنایع و امنیت وزارت بازرگانی آمریکا ۳۴ فرد حقیقی و حقوقی دیگر را نیز تحت عنوان “فعالیت علیه امنیت ملی و سیاست خارجی” در فهرست تحریم‌ها گنجانده است. این اشخاص، سازمان‌ها یا نهادها با محدودیت‌های صادراتی روبرو خواهند بود.

این لیست سیاه در بحبوحه تحریم‌های وزارت بازرگانی در عرصه صادرات بیوتکنولوژی به چین به روز شده است؛ صادراتی که “کاربردهای نظامی” دارند و به تشدید نقض حقوق بشر یاری می‌رسانند.

جینا ریموندو، وزیر بازرگانی آمریکا در بیانیه‌ای گفته است: «ما نمی‌توانیم بگذاریم کالاها، فناوری‌ها و نرم‌افزارهای ایالات متحده که از علوم پزشکی و نوآوری‌های بیوتکنیکی پشتیبانی می‌کنند، به سمتی سوق یابند که مغایر امنیت ملی ایالات متحده است».این بیانیه می‌گوید: «ایالات متحده همچنان با تمام قوا در برابر تلاش‌های جمهوری خلق چین و ایران برای تبدیل لوازمی که می‌تواند به پیشرفت بشریت کمک کند، به اقلامی که ثبات و امنیت جهانی را تهدید می‌کند، می‌ایستد.»این بیانیه می‌گوید: «تلاش‌های علمی در حوزه بیوتکنولوژی و نوآوری‌های پزشکی می‌تواند جان انسان‌ها را نجات دهد. اما متاسفانه جمهوری خلق چین از این تکنولوژی‌ها برای سلطه بر مردم و سرکوب گروه‌های اقلیت قومی و مذهبی استفاده می‌کند. ما نمی‌توانیم اجازه دهیم که کالاها، تکنولوژی و نرم‌افزارهای آمریکایی در حوزه علوم پزشکی و نوآوری‌های بیوتکنولوژیک جهت ضربه زدن به منافع ملی ایالات متحده مورد استفاده قرار گیرد.»

این بیانیه همچنین از چند شرکت‌ دیگر نظیر شرکت‌های مهندسی جنسیس در ترکیه و آراووی سالوشن در گرجستان نام می‌برد که به فهرست تحریم‌های ایالات متحده اضافه شده‌اند.

یک هفته قبل نیز وزارت خزانه‌داری آمریکا ۱۲ شخص حقیقی و حقوقی را به دلیل نقض حقوق بشر به فهرست تحریم‌های خود افزود. یگان‌های ویژه ناجا، نیروهای ویژه ضدترورویسم (نوپو)، نیروهای ویژه پاد وحشت و غلامرضا سلیمانی، رئیس سازمان بسیج از جمله این تحریم‌شدگان هستند. لیلا واثقی، فرماندار شهر قدس (قلعه‌حسن خان) نیز که در اعتراضات آبان‌ ۹۸ دستور تیراندازی به سوی معترضان را داده بود، در این فهرست قرار دارد.