مدیرکل دفتراطلاعات ودادههای آب ایران میگوید ازمجموع ظرفیت ۵۰.۵ میلیارد متر مکعبی مخازن سدهای مهم کشورفقط حدود ۳۵ درصد آب ذخیره شده وجود دارد و۶۵ درصد ظرفیت سدها خالی است.
به گفته فیروز قاسمزاده، پرشدگی سدهای پراهمیتی مثل «زایندهرود، شمیل، نیان، و سفیدرود» اکنون تنها «حدود ۱۳ تا ۱۹ درصد» است، پرشدگی سدها در استان خوزستان «۳۸ درصد» و استان تهران «۱۹ درصد» است.
اظهارات این مقام حوزه آب در ایران در حالی است که تنها چند روز از سرکوب اعتراضات گسترده کشاورزان و مردم اصفهان نسبت به بیآبی میگذرد.
به گزارش خبرگزاری ایرنا در روز ۲۲ آذر، بنا بر اعلام مرکز ملی پایش و هشدار خشکسالی سال آبی کنونی، یعنی از اول مهر ۱۴۰۰ تا آخر شهریور ۱۴۰۱، «یکی از خشکترین سالهای ۵۰ سال اخیر است» و این وضعیت بر «نگرانیها درباره تأمین آب مورد نیاز» افزوده است.
بنا بر تازهترین گزارش دفتر اطلاعات و دادههای آب ایران، روند مصرف آب و همچنین میزان آب ورودی به سدها شرایط نگرانکنندهای دارد.
به گفته قاسمزاده، در حالی که تا ۱۹ آذر تنها ۷۹ روز از سال آبی جاری گذشته است «مجموع حجم ذخایر آب در مخازن سدهای کشور با «۳۱ درصد کاهش» نسبت به زمان مشابه در سال گذشته، به حدود ۱۷.۸ میلیارد متر مکعب رسیده است.
بر اساس این گزارش، بنا بر بررسی وضعیت سدهای کشور، آب ورودی به سدها از آغاز مهر تا ۱۹ آذر «سه میلیارد و ۵۳۰ میلیون متر مکعب بوده»، یعنی نسبت به مدت مشابه سال آبی گذشته «۴۲ درصد کاهش» داشته است.
در روزهای گذشته اعتراضات مسالمتآمیز کشاورزان اصفهان در بستر زایندهرود که سالها است دیگر آبی در آن جریان ندارد شکل گرفت. معترضان اغلب کشاورزان و شهروندانی بودند که خواهان جاری شدن آب در زایندهرود و دریافت حقآبه برای زراعت و امرار معاش هستند. اما این اعتراضات بهشدت سرکوب شد و پس از آن شرایط منع تردد در بخشهایی از اصفهان جاری شد که به تعبیر برخی شهروندان، «حکومت نظامی» بود.
یک معلم در اعتراضات امروز معلمان ایران در مقابل مجلس شورای اسلامی کاغذی را به دست گرفته بود که با اشاره به سرکوب اعتراضات اصفهان و شلیک گلولههای ساچمهای به معترضان که به نابینا شدن عدهای از شهروندان منجر شد، نوشته بود: دانشآموزم نابینا شد، جواب آب ساچمه نیست.»
در تابستان گذشته نیز در جریان اعترضات گسترده نسبت به بیآبی در خوزستان و تجمعها و راهپیماییهای حمایتی در مناطق دیگر ایران، بارها شعارهایی نظیر «رضا شاه روحت شاد»، «مرگ بر جمهوری اسلامی» و «مرگ بر خامنهای» سر داده شد. بنا بر گزارش منابع حقوق بشری در جریان آن اعتراضات دستکم هشت تن کشته و عده زیادی بازداشت شدند.