۱۴۰۰ آذر ۲۶, جمعه

گزارش سالانه وزارت خارجه آمریکا: ایران به حمایت از اقدامات تروریستی در منطقه و جهان ادامه داده است

وزارت خارجه آمریکا در گزارش سالانه خود درباره تروریسم اعلام کرد که جمهوری اسلامی درسال ۲۰۲۰از طریق نیروی قدس سپاه پاسداران بحمایت از تروریسم در نقاط مختلف منطقه و جهان ادامه داد.

این گزارش خاطرنشان کرد: «ایران طی سال ۲۰۲۰ به حمایت از اقدامات تروریستی در سطح منطقه و جهان ادامه داده است.»

وزارت خارجه آمریکا در گزارش سالانه خود درباره تروریسم، همچنین نیروی قدس سپاه پاسداران را بازیگر اصلی ایران برای جذب، تامین مالی و توطئه تروریستی در سراسر اروپا، آفریقا، آسیا و قاره آمریکا خواند.

وزارت خارجه آمریکا در گزارش سالانه خود درباره تروریسم، همچنین اعلام کرد ایران از معرفی نام رهبران ارشد القاعده که در این کشور زندگی می‌کنند، خودداری کرده‌است.

گزارش وزارت خارجه آمریکا افزود: «رهبران القاعده از ایران به اداره عملیات تروریستی کمک می‌کنند.»

این گزارش با اشاره به ادامه حمایت مالی و مشاوره‌ای نهاد‌های ایرانی از حوثی‌های یمن، از جمله در حمله‌های این گروه به عربستان سعودی، خاطرنشان کرد که در این حمله‌ها که با پهپاد و موشک‌های بالستیک صورت گرفته، زیرساخت‌های حیاتی و فرودگاه‌های عربستان سعودی آسیب دیده‌اند.

وزارت خارجه آمریکا افزود: جمهوری اسلامی برای گسترش منافع خود در خارج از ایران از نیروی قدس سپاه پاسداران استفاده می‌کند و این نیرو به گروه‌هایی که ایالات‌متحده آنها را تروریستی شناخته، بودجه، آموزش، سلاح و تجهیزات ارائه می‌کند.

این گزارش از حزب‌الله لبنان، حماس و جهاد اسلامی فلسطین، گردان‌های الاشتر و سرایا المختار در بحرین، کتائب حزب‌الله و عصائب اهل حق در عراق و حوثی‌های یمن به عنوان مهم‌ترین گروه‌های تحت حمایت جمهوری اسلامی نام برد.

وزارت خارجه آمریکا افزود که ایران همچنین به سایر گروه‌های شبه‌نظامی در عراق و سوریه و طالبان در افغانستان سلاح و سایر حمایت‌ها را ارائه می‌کند.

این گزارش خاطرنشان کرد که حمله‌های ایران و گروه‌های نیابتی آن علیه عربستان سعودی و اهداف دریایی بین‌المللی در نزدیکی سواحل این کشور، نیاز ضروری ریاض را به دفاع از قلمرو خود در برابر «حمله‌های تروریستی مورد حمایت ایران» افزایش داده است.در بخش مربوط به ایران تصریح شده است که اقدام‌های جمهوری اسلامی در راستای تامین مالی و تسلیحاتی گروه‌های تندرو در بحرین، عراق، لبنان، سوریه، یمن و مناطق فلسطینی نظیر حزب‌الله لبنان، حماس و حوثی‌های یمن متوقف نشده است.وزارت خارجه آمریکا افزود که در این میان جمهوری اسلامی بیشترین میزان بودجه، آموزش، تسلیحات، مهمات و سایر کمک‌های سیاسی، دیپلماتیک، پولی و سازمانی را به حزب‌الله لبنان ارائه کرد و برآورد می‌شود در سال‌های اخیر، بودجه سالانه جمهوری اسلامی برای حزب‌الله ۷۰۰ میلیون دلار بوده باشد.

بر اساس این گزارش، تعدادی از رهبران ارشد گروه القاعده در حال حاضر ساکن ایران هستند و از آن‌جا فعالیت‌های تروریستی این گروه را اداره می‌کنند.

نیروی قدس به عنوان بازوی برون‌مرزی سپاه پاسداران، کماکان ارگان اصلی حمایت مالی، نظامی و مستشاری حکومت ایران از گروه‌های تروریستی برای طراحی و اجرای عملیات در سراسر دنیا به شمار می‌رود.

دراین گزارش شاخص‌ترین تهدیدهای تروریستی به ترتیب فعالیت شاخه‌های «خلافت اسلامی» در نقاط مختلف خاورمیانه و آفریقا و گسترش آن به افغانستان و آسیای میانه، فعاليت شبکه القاعده در نقاط مختلف جهان، حمایت حکومت ایران از فعالیت گروه‌های تروریستی در منطقه و در سطح جهان و افزایش تهدیدهای تروریستی ناشی از فعالیت گروه‌های نژادپرست و قومیت‌محور معرفی شده‌اند.

یکی از دستاورد‌هایی که در اين گزارش بر آن تاکید شده است، تحکیم ائتلاف بین‌المللی علیه گروه «خلافت اسلامی» موسوم به داعش و شاخه‌های آن در کشورهای خاورمیانه، آسیا مرکزی و قاره آفریقاست. تعداد کشورهایی که به این ائتلاف پیوسته‌اند اکنون به ۸۳ کشور رسیده است.

به گفته وزارت خارجه آمریکا، این ائتلاف همزمان با تثبیت پیروزی‌های خود بر گروه «خلافت اسلامی» در عراق و سوریه می‌کوشد مبارزه با شاخه‌های این گروه در ناحیه ساحل و غرب آفریقا را توسعه دهد و تقویت کند.

دولت آمریکا در مارس ۲۰۲۰ امیر محمد سعید عبدالرحمان، رهبر جدید داعش، را در فهرست ویژه تروریسم بین‌المللی قرار داد.

بر این اساس، در نتیجه عملیات نظامی که به فرماندهی آمریکا انجام شده است، قاسم الریمی، رهبر گروه القاعده در شبه جزیره عربستان و چند فرمانده ارشد اين شبکه تروريستی در سوریه کشته شدند.

این گزارش می‌افزاید که دولت آمریکا در ادامه مقابله با تروریسم مورد حمایت حکومت‌ها چند گروه مورد حمايت جمهوری اسلامی ایران از جمله گروه شیعه «عصائب اهل حق» در عراق و گروه «سرایا المختار» در بحرین را تحریم کرده‌است. گروه اخیر متهم به توطئه برای حمله به پرسنل آمریکایی در بحرین است.

این گزارش می‌افزاید که ۹ کشور غربی و اروپایی در سال ۲۰۲۰ تمامی اجزا و شاخه‌های حزب‌الله لبنان را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار دادند و هر گونه فعالیت در حمایت از این گروه را در خاک خود ممنوع کردند. سال ۲۰۱۹ نیز چهار کشور دیگر اقدامی مشابه انجام داده بودند.

با توجه به افزایش فعالیت گروه‌هایی که به بهانه‌های نژادی و یا قومی دست به خشونت می‌زنند وزارت خارجه آمریکا در سال ۲۰۲۰ برای اولین بار یک گروه طرفدار برتری نژاد سفید را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داد.

این گروه به نام «جنبش امپراطوری روسیه» همراه با سه تن از رهبران آن، آوریل پارسال در فهرست گروه‌های تروریستی قرار گرفتند.

همچنین براساس پژوهش بخش ضد تروریسم شورای امنیت سازمان ملل، فعالیت گروه‌های راست افراطی که معمولا در پوشش مسائل نژادی و قومی دست به خشونت می‌زنند در پنج سال گذشته ۳۲۰ درصد افزایش یافته است.

شواهد نشان می‌دهد که این گروه‌ها در کشورهای مختلف با یکدیگر ارتباط بهتری برقرار کرده‌اند. برای مثال گروه‌های راست افراطی آمریکا تماس خود را با افراد و گروه‌های همفکر در اروپا تقویت کرده‌اند و تبلیغات راست افراطی خشونت‌طلب در سطح جهان بیش از پیش هماهنگ شده است.جان جفری، هماهنگ کننده موقت امور مقابله با تروریسم وزارت خارجه، هم در جلسه‌ای با خبرنگاران و در مورد این گزارش گفت: «ایران به حمایت خود از عوامل تروریستی در منطقه و گروه‌های نیابتی در بحرین، عراق، لبنان، سوریه، یمن از جمله حزب‌الله و حماس، ادامه می‌دهد. سران ارشد القاعده هم هنوز به سکونت خود در ایران ادامه می‌دهند.»