ورئیس جمهوری ترکیه روز چهارشنبه 25 نوامبر گفت که قسمت هایی از هواپیمای روسی در خاک ترکیه افتاده است، و این هواپیما ترکها را هدف قرار داده بود. او افزود "قصد جنگ افروزی نداریم، و همه ما از امنیت و حقوق برادرانمان دفاع می کنیم."
او در جمع تجار ترک در استانبول گفت که ترکیه در زمانی که این هواپیما برفراز ترکیه بوده آن را هدف قرار داده، و بعد این هواپیما در سوریه سقوط کرده است، اما تکه هایی از آن در ترکیه افتاده و عده ای را زخمی کرده است.
بعد از سرنگون کردن یک هواپیمای روسی در نزدیکی مرز سوریه، رئیس جمهوری ترکیه گفت که که این کشور حق دارد از مرزهای خود دفاع کند.
رئیس جمهوری ترکیه در اولین واکنش خود به حادثه سقوط هواپیمای روسی روز سه شنبه گفت: "همه باید به حق ترکیه برای دفاع از مرزهای خود احترام بگذارند."
رئیس جمهوری ترکیه همچنین "تشدید حمله ها به ترکمن ها در سوریه" را محکوم کرد. ترکمن های سوریه ترک زبان هستند که در شمال این کشور با رژیم اسد می جنگند.
او افزود که در این نواحی داعش حضور ندارد، و هدف از این حمله ها حفظ رژیم اسد است.
اردوغان گفت: "به عنوان یک ترک همیشه از بردران خود در این منطقه دفاع می کنیم و به این کار ادامه خواهیم داد."
نمی خواهیم با ترکیه وارد جنگ شویم
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه روز چهارشنبه 25 نوامبر گفت که حاضر به دیدار با همتای ترک خود نیست.
در همین حال سخنگوی وزارت امور خارجه ترکیه روز چهارشنبه گفت که مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه در این روز تلفنی با لاوروف گفتگو کرده و دو طرف موافقت کرده اند تا در روزهای آینده با یکدیگر دیدار کنند.
در مقابل لاوروف روز چهارشنبه، و یک روز پس از سرنگون شدن هواپیمای این کشور به دست جنگنده های ارتش ترکیه، گفت: "روسیه علیه ترکیه اعلان جنگ نمی دهد، و روابط ما با مردم ترکیه تغییر نکرده است."
او همچنین گفت که "روابط روسیه-ترکیه مورد بازبینی جدی قرار می گیرد"، و این کشور سرنگونی هواپیمای خود توسط ترکیه را یک "عمل تحریک آمیز عمدی" از سوی آنکارا می داند.
لاوروف که در یک نشست خبری شرکت کرده بود گفت: "ما قویا شک داریم که این یک عمل اتفاقی بوده باشد، و این بیشتر یک عمل تحریک آمیز است."
لاوروف گفت که با همتای ترکیه خود، مولود چاووش اوغلو تلفنی گفتگو کرده است.
او افزود امیدوار است که از سرنگونی هواپیمای روسی بعنوان توجیهی برای ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز سوریه استفاده نشود، و این موضوع بر گفتگوهای وین در مورد سوریه تاثیر نگذارد.
لاوروف گفت که روسیه از پیشنهاد فرانسوا هولاند، رئیس جمهوری فرانسه، در بسته شدن مرز ترکیه- سوریه و جلوگیری از عبور جنگجویان تروریست حمایت می کند.
"ما قویا معتقدیم که این طرح لازم است و در صورت بسته شدن مرز خطر تروریستها در سوریه پایان می یابد."
پخش صدای هشدار خلبان ترکیه به خلبان «سوخوی» روسیه پیش از سرنگونی
شبکه آمریکایی «فوکس»، روز چهارشنبه 25 نوامبر، صدای هشدار خلبان ترکیه به جنگنده سوخوی روسیه پیش از سرنگونی را پخش کرد.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، خلبان ترکیه، هشدار خود را به زبان انگلیسی به خلبان جنگنده روسیه رسانده و از او خواست تا مسیرش را تغییر دهد.
در همین حال، یک خلبان هلندی گفته است که هشدار خلبان ترکیه به خلبان روسیه را پیش از سرنگونی این هواپیما شنیده است. اما پاسخی برای آن هشدارها نشنیده است.
خلبان هلندی که نام وی فاش نشده است، روز گذشته، در گفت و گو با شبکه RTL 4 هلند، گفته است « از من خواسته شد تا ارتفاع پرواز خود را، جهت عبور جنگنده اف 16 ترکیه، کاهش دهم.»
او گفت:« پس از پرواز، ندای نیروی هوایی ترکیه را شنیدم که بارها به جنگنده روسیه هشدار می داد اما روس ها به این هشدار پاسخ نمی دادند.»
خلبان هلندی ادامه داد:« پس از عبور جنگنده های اف 16 ترکیه به پرواز طبیعی خود ادامه دادم.» او تاکید کرد جنگنده های ترکیه وارد خاک سوریه نشده اند.
وی سپس افزود:« هواپیماهای روسیه را بر روی رادار خود ندیدم اما مطمئن هستم که در حریم هوایی ترکیه بودند.»
از سوی دیگر، سرهنگ ستیو وارین، سخنگوی نیروهای ائتلاف ضد داعش، در گفت و گو با خبرگزاری آناتولی گفت:« فرماندهی ائتلاف شنیدند که طرف ترکی 10 بار به جنگنده روسیه هشداد داده است.»