۱۳۹۴ آذر ۸, یکشنبه

برجام یا پی‌ام‌دی؟ بلوف در بن‌بست






اجرای برجام دوباره با یک گیر و توقف دیگر مواجه شده است. عراقچی روز چهارشنبه گذشته (4آذر) به کشورهای 5+1 هشدار داد که بین اجرای برجام یا PMD باید یکی را انتخاب کنند.


اظهارات عراقچی یکی روز پس از آن بود که خامنه‌ای طی نامه‌یی خطاب به  حسن روحانی  به وی گوشزد کرد که تا پیش از حل و فصل نهایی موضوع ابعاد نظامی احتمالی، بازطراحی  راکتور آب سنگین  اراک و مبادله اورانیوم غنی شده با اورانیوم طبیعی، آغاز نشود.

 اما به‌رغم هشدار و تهدید عراقچی، آمانو مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌یی در نشست فصلی شورای حکام، طی یک بیانیه مقدماتی اعلام کرد:“آژانس نمی‌تواند نبود فعالیتهای هسته‌یی اعلام نشده در ایران را تضمین کند.

 او گفت: بنابراین نمی‌توانیم نتیجه‌گیری کنیم که همه فعالیتهای هسته‌یی رژیم ایران صلح‌آمیز است».

 شایان یادآوری است در روزهایی که بازار امضای برجام داغ بود، یکی از شرطهای رژیم این بود که در ازای امضای برجام و خوردن زهر هسته‌یی، پرونده پی‌ام دی، یعنی بررسی ابعاد احتمالی نظامی پروژه هسته‌یی رژیم هم بسته شود و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی یا تأیید کند که پروژه اتمی رژیم ماهیت نظامی نداشته، یا دست‌کم آن را مسکوت بگذارد. یک بار هم در همان زمان، جان کری وزیر خارجه آمریکا گفت که ما آماده هستیم گذشته هسته‌یی رژیم را فراموش کنیم. اما خودداری آمانو از تأیید ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌یی رژیم دولت روحانی را که تمام سرنوشت خود را در گرو لغو یا کاهش تحریمها گذاشته، در موقعیت بغرنجی قرار داده است؛ زیرا پایان تحریمها مشروط به تأیید آژانس است. کمااین‌که وزارت خزانه‌داری آمریکا روز چهارشنبه (4آذر) در یادداشتی که روی سایت این وزارتخانه قرار گرفت، بار دیگر تصریح کرد بخش زیادی از تحریمها علیه رژیم ایران حتی بعد از روز اجرای «برجام» به‌دلیل نگرانیهای خارج از برنامه هسته‌یی ایران، پابرجا خواهد ماند».

 این موضوع زبان باند ولی‌فقیه علیه این باند را هر چه درازتر و تندتر کرده و کیهان خامنه‌ای در شماره 4آذر خود نوشت که این وضعیت ناشی از نادیده گرفتن شدن خطوط قرمزی است که ولی‌فقیه اعلام کرده بود؛ در حالی که کارگزاران دولت روحانی در سازمان انرژی اتمی، با شتاب کار باز کردن سانتریفیوژها و تأسیسات اتمی را آغاز کرده‌اند.

 در چنین شرایطی است که عراقچی تهدید می‌کند اگر پرونده پی‌ام‌دی بسته نشود، ما هم اجرای برجام را متوقف می‌کنیم و پیچ و مهره‌های سانتریفوژهایی را که باز کرده‌ایم دوباره می‌بندیم. در حالی که مقامهای رژیم از جمله صالحی رئیس آژانس بارها گفته‌اند که بستن دوباره سانتریفیوژها و سایر تأسیسات اوراق شده اصلاً ساده نیست و گاهی از دو سال زمان برای این کار صحبت کرده‌اند؛ تازه‌یین جنبه فنی و اجرایی قضیه است که نسبت به جنبه سیاسی خیلی کم‌اهمیت‌تر می‌باشد. بنابراین اظهارات عراقچی را اساساً بایستی بلوف محسوب کرد که مورد استفاده‌ش هم داخلی و برای ساکت کردن جماعت دلواپس است. در همین رابطه یادآوری این نکته ضروری است که کمالوندی سخنگوی آژانس اتمی رژیم در جواب دلواپسها که اعتراض می‌کردند چرا این قدر در باز کردن سانتریفیوژها و تأسیسات هسته‌یی عجله می‌کنید؟ در یک مصاحبه تلویزیونی (21آبان 94) گفت که برای ما مهم است که حتی یک روز و یک ساعت هم تحریمها زودتر لغو شود، چون ادامه شرایط تحریم هر روز و هر ساعت دارد به ما خسارت می‌زند. بنابراین چگونه متصور است که رژیم بتواند از نیمه راه زهرخوران که اساس تأسیسات هسته‌ایش را هم از بین برده، برگردد و به تحریمهایی بسا شدیدتر تن بدهد.