سخن روز
۸مارس، روز جهانی زن، یک روز درخشان در تاریخ تمدن و قرون جدید است، زیرا در آن نوری تابیده شد بر نیمی از بشریت که تاکنون در سایه بود.
بیش از یک قرن است که روز جهانی زن در کشورهای مختلف دنیا جشن گرفته میشود. طی این یک قرن، جنبش رهایی و برابری زنان گامهای بلند و ارزشمندی رو بهپیش برداشته است؛ ضمن آنکه این پیشرفت در همه جای جهان یکسان نبوده و کشورهای موسوم بهجهان سوم در این زمینه نیز فاصلهٔ بسیاری با کشورهای غربی دارند، اما در همین کشورها نیز بهگفتهٔ مبارزان جنبش برابری این جنبش در مسیر خود بهیک «سقف شیشهیی» برخورد کرده است و هنوز سهم زنان در رهبری سیاسی، فاصلهٔ بسیاری با نقششان در حیات اجتماعی دارد و اینکه چگونه میتوان این سقف را شکست و پیش رفت، مشغلهٔ ذهنی بسیاری از متفکر انی است که بهآرمان رهایی دلبسته و متعهدند.
در مورد رهایی و برابری زنان کتابهای ارزشمند بسیاری نوشته شده و ایدهها و نظریههای قابل توجهی مطرح گردیده، اما این اندیشهها و نظریهها تا هنگامی که در پهنهٔ جامعه و عمل اجتماعی بهمحک تجربه کشیده نشده، همچنان در صفحات و سطور کتابها و مقالات محبوسند و صحتوسقم آنها را نمیتوان دریافت و دربارهٔ آنها بهداوری نشست. هر ایده و نظریهٔ اجتماعی و سیاسی تنها هنگامی اعتبار خواهد یافت که در بوتهٔ آزمایش و در صحنهٔ عمل اجتماعی، محک بخورد و تنها پس از طی یک پروسه و گذر از آزمایشهای طاقتفرساست که یک الگو و شاخص واقعی میتواند نمایان شود و اصالت و ریشهداری آن بهثبوت برسد.
آنچه در اجلاس روز جهانی زن امسال، در روز ۱۴اسفند، توجه هر ناظری را جلب میکرد، شوق و شعف شخصیتهای اندیشمند و فعال آرمان برابری بود از پیدا شدن یک الگوی عینی در امر برابری زنان. آفرینهٔ جدیدی که قدرت و اعتبار و اصالت خود را در گذار سرفراز و پیروزمند از بسا کورههای گدازان ابتلائات و در مصاف با غدارترین و سفاکترین دیکتاتوری زنستیز تاریخ معاصر بهاثبات رسانده است.
کلمهٔ «الگو» یا مفهوم آن، چیزی بود که بهکرات در سخنرانیهای این اجلاس از سخنرانهای مختلف دربارهٔ زنان مقاومت ایران و در بارهٔ رهبری این مقاومت مریم رجوی شنیدیم.
خانم آنگره کرامپ کارنبائر - وزیر دفاع سابق آلمان گفت: «خانم مریم رجوی با برنامه ۱۰مادهای خود برای ایران آزاد الگویی است که بر اساس آن مردان و زنان در کنار هم خواهند بود و با آن دیگر جایی برای بنیادگرایی وجود ندارد».
اینگرید بتانکور - کاندیدای ریاستجمهوری کلمبیا گفت: «مریم رجوی اثبات کرده که زنان میتوانند الگوی رهبری یک مبارزه واقعی علیه تروریسم در عصر ما باشند»... .
اصالت و حقانیت یک الگوی اجتماعی بهخصوص آنجا سنجیده میشود که فقط مختص عدهٔ محدودی از نخبگان نبوده، بلکه بتواند آحاد هر چه بیشتری از افراد جامعه و تودههای مردم را جلب کند و بهصحنهٔ عمل فعال اجتماعی بکشاند. در این مورد نیز مقاومت ایران، طی بیش از ۴۰سال نبرد مستمر با دیکتاتوری ضدبشری حاکم بر ایران و با حضور زنان در همهٔ سطوح مقاومت از بالاترین فرماندهان و مسئولان تا رزمندگان صحنهٔ رزم در کانونهای شورشی، الگویی درخشان ارائه کرده است. در این مورد هم خانم بتانکور گفت: «تکاندهنده این است که مریم رجوی نوری انداخت روی هزاران زن مبارز که فراموش شده بودند. ما در مورد تک ستاره صحبت نمیکنیم ما از نسلی صحبت میکنیم که مبارزه کردند... بیایید توجه کنیم بهتعداد فزاینده کانونهای شورشی متشکل از زنان شجاع در ایران که بیشازپیش فعال شدهاند».
بایستی بهاین واقعیت هم توجه کرد که اگر زنان مجاهد توانستهاند در جنبش برابری بهمثابه یک الگو در جهان مطرح شوند، مرهون آن است که خود آنها نیز الگویی همچون مریم رجوی را پیشاپیش خود داشتهاند. او که شعارش میتوان و باید است و نه فقط بهزنان مجاهد، بلکه بههمهٔ زنان ایران فراخوان میدهد که: «نیروی تعیینکننده شمایید! نیروی تغییر شمایید! و نیروی پیشرفت و توسعه حقیقی ایران آزاد فردا شمایید» (سخنرانی در اجلاس بینالمللی روز جهانی زن ـ ۱۴اسفند ۱۴۰۰).