به گفته این نمایندگان، رئیسجمهوری آمریکا موظف است کنگره را از هرگونه اقدام این کشور در مذاکرات هستهای وین «به صورت کامل» مطلع کند
گروهی از نمایندگان جمهوریخواه کنگره آمریکا با ارسال نامهای به آنتونی بلینکن، وزیر خارجه این کشور، نگرانی خود را از احیای توافق هستهای موسوم به «برجام» ابراز کردند.
این نامه که توسط جیمز کومر، عضو کمیته «نظارت و اصلاحات» مجلس نمایندگان آمریکا تهیه شده است، بر نگرانی نمایندگان جمهوریخواه از گزارشهای دریافتی درباره مذاکرات هستهای وین تأکید کرده و تصریح میکند، «هیچ دلیلی وجود ندارد که مالیات شهروندان آمریکایی برای کشوری خرج شود که حامی تروریسم است.»
علاوه بر جمهوریخواهان کمیته «نظارت و اصلاحات»، نمایندگانی مانند گلن گروثمن، عضو کمیته فرعی امنیت ملی و ویرجینا فاکس، نماینده ایالت کارولینای شمالی نیز این نامه را امضا کردند.
قانونگذاران آمریکایی در بخشی از این نامه عنوان کردهاند:« هنگامی که ایران در موقعیت دستیابی به قدرت هستهای قرار بگیرد، میتواند آن را علیه ملت ما و یا متحدین ما استفاده کند.»
آنها با «زیر سوال بردن انگیزههای» جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا از احیای برجام افزودند: «اقدام بایدن در عدم اجازه برای دسترسی گسترده به منابع نفتی و گازی داخلی، انگیزههای او برای دستیابی به توافقی که ممکن است به ایران اجازه صادرات نفت بدهد را زیر سوال میبرد.»
این نمایندگان جمهوریخواه کنگره در ادامه نامه خود به بلینکن تأکید کردند، رئیسجمهوری این کشور موظف است کنگره را از هرگونه اقدام آمریکا در مذاکرات هستهای وین «به صورت کامل» و هماکنون مطلع کند.
آنها با اشاره به استعفای چهار عضو هیئت مذاکرهکننده آمریکا در وین و کنارهگیری از مذاکرات هستهای گفتند:«ما درباره کنارهگیری برخی اعضای کلیدی وزارت خارجه آمریکا بهدلیل راهبرد دولت در مذاکرات، سوالهایی داریم.»
دان شاپیرو، سفیر سابق آمریکا در اسرائیل که در تیم رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران حضور داشت، هفته گذشته تیم مذاکرهکننده این کشور در وین را ترک کرد.
سه عضو هیئت مذاکرهکننده آمریکا، پیشتر در ماه ژانویه این تیم را ترک کرده و از مقام خود استعفا داده بودند.
بر اساس گزارش «هاآرتص» این سه نفر از جمله ریچارد نفیو، معاون نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، بر این عقیده بودند که رابرت مالی «امتیازات بیش از حدی» به تهران میدهد.
به گفته جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، مذاکرات هستهای وین به نقطه «توافق نهایی» رسیده بود اما درخواست روسیه برای دریافت تضمین کتبی از آمریکا جهت حفظ حقوق تجاری با تهران و سپس درخواست ایران برای خروج سپاه پاسداران از فهرست گروههای تروریستی آمریکا، این مذاکرات را متوقف کرد و هیئتها به کشورهای خود بازگشتند.
پایگاه خبری «آکسیوس» پیشتر خبر داده بود، واشینگتن در قبال حذف سپاه پاسداران از فهرست «گروههای تروریستی»، از ایران خواسته بود تا به صورت علنی تعهد دهد که از فعالیتهای بیثباتکننده خود در منطقه کاهش میدهد.
بر اساس گزارش آکسیوس، ایران با این درخواست مخالفت کرده و تنها حاضر شده است در این زمینه، تعهدی ضمنی و محرمانه ارائه دهد.
«رادیو فردا» نیز به نقل از یک منبع آگاه خبر داد، یکی از شروط اصلی آمریکا برای خارج کردن سپاه پاسداران از فهرست مذکور، تعهد جمهوری اسلامی «برای توقف پیگیری عملیاتی پرونده کشتهشدن قاسم سلیمانی» فرمانده سابق سپاه قدس ایران است.
این منبع افزود، ایران برای اقدام علیه برخی از مقامهای دولتی پیشین آمریکا برنامهریزی کرده و نهادهای امنیتی آمریکا «اطلاعات دقیقی» در این زمینه دریافت کردهاند.
پیشتر خبرگزاری «آسوشیتدپرس» خبر داده بود، دولت ایالات متحده آمریکا، امنیت شبانهروزی مایک پمپئو، وزیر خارجه پیشین، و برایان هوک، نماینده پیشین آمریکا در امور ایران را بهدلیل تهدیدات «جدی و معتبر» در این زمینه تأمین میکند.
پمپئو و برایان هوک، رهبری کارزار «فشار حداکثری» دولت ترامپ علیه تهران را بر عهده داشتند، و در قتل قاسم سلیمانی، فرمانده سابق «نیروی قدس» سپاه پاسداران ایران، نقشی کلیدی ایفا کردند.