ارتش اوکراین میگوید مرکزفرماندهی ارتش ۳۵روسیه را منهدم کرده واحتمالا شماری ژنرالها کشته شدهاند. پارلمان لیتوانی خواستار منطقه پرواز ممنوع در آسمان اوکراین شد. بریتانیا سامانه پدافند هوایی خود را به لهستان میفرستد.
● دیدهبان حقوق بشر: اوکراین انتشار تصاویر اسیران جنگی را متوقف کند
سازمان دیدهبان حقوق بشر اوکراین را فراخواند از انتشار تصاویر و ویدئوهای سربازان روسی به اسارت گرفته شده خودداری کند. این سازمان افزود، یک چنین برخوردی با اسیران جنگی نقض کنوانسیون ژنو و بدین گونه نقض حقوق بینالملل است.
● حمایت پژوهشگران سرطان از بیماران اوکراینی با مشاوره و پول
دو نهاد مرکز پژوهشهای سرطان آلمان و سازمان کمک سرطان آلمان اعلام کردند به کمک بیماران سرطانی اوکراینی میشتابند که از کشورشان آواره شدهاند. گفته میشود هزاران بیمار سرطانی میهن خود را ترک کرده و به کمک نیاز دارند. این دو نهاد قصد دارند با مشاوره و پول به این بیماران کمک کنند. این دو انستیتو از نهادهای دولتی و خصوصی آلمان درخواست کمک کردهاند.
● دیدهبان حقوق بشر: چندین کشته در اثر بمبهای خوشهای روسیه
به گفته دیدهبان حقوق بشر، نیروهای روسیه در جنگ خود علیه اوکراین در چندین مورد از بمبهای خوشهای استفاده کردهاند که این نقض شدید حقوق بینالملل است. این سازمان حقوق بشر گزارش داد که یکشنبه گذشته، ۱۳ مارس، در شهر میکولایف که از تراکم جمعیتی بالایی برخوردار است از بمبهای خوشهای استفاده شده است. در این روز در حالی مردم غیرنظامی در صف دستگاه خودپرداز بانک بودند، مورد بمباران قرار گرفتند و در پی آن ۹ نفر کشته شدند.
● تاکنون حدود ۲۷۰ هزار جنگزده اوکراینی وارد چک شدهاند
از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین شمار جنگزدگان این کشور که به جمهوری چک گریختهاند، به ۲۷۰هزار نفر رسیده است. پتر فیالا، نخستوزیر چک گفت، برای کمک به آوارگان از نهایت امکانات بهره گرفته خواهد شد. پارلمان و سنای جمهوری چک قانونی را به تصویب رساندند که طبق آن به هر آواره اوکراینی ۲۰۰ یورو پرداخت خواهد شد و در صورت نیاز این کمک ماهیانه تکرار میشود. افرادی که در خانههای خود به جنگزدگان سرپناه میدهند، برای هر نفر ماهیانه ۱۵۰ یورو دریافت خواهند کرد. تاکنون ۱۸۰هزار اوکراینی در جمهوری چک به طور رسمی اجازه اقامت دریافت کردهاند.
● اتحادیه اروپا محاصره و بمباران مارپوپل را نقض حقوق انسانی ملل ارزیابی کرد
اتحادیه اروپا محاصره و بمباران شهر بندری مارپول توسط ارتش روسیه را “نقض جدی و سنگین حقوق انسانی ملل” میداند. یک سخنگوی جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز پنجشنبه ۱۷ مارس (۲۶ اسفند) در بروکسل گفت که “محاصره امری غیرانسانی است”. او افزود که این محاصره باید هر چه زودتر پایان پذیرد و حملات به غیرنظامیان بیدرنگ متوقف شود.
در “حقوق انسانی ملل” از جمله پیشبینی شده که در مناقشههای مسلحانه، همیشه باید میان مردم غیرنظامی و جنگجویان تفاوت قائل شد. بر اساس این حقوق بینالمللی در این موارد نه مردم غیرنظامی در کلیت خود و نه فرد غیرنظامی نباید هدف حملات قرار گیرند. حملات همواره باید متوجه اهداف نظامی باشد.
● تلفات ۷ هزار کشته ارتش روسیه و تأثیر آن بر روحیه سربازان
به گزارش نیویورک تایمز، تاکنون بیش از ۷۰۰۰ سرباز روسی در اوکراین کشته شدهاند. پنتاگون میگوید تلفات بالای ارتش روسیه میتواند بر اراده سربازان روس برای ادامه جنگ تأثیر بگذارد.
● ارتش اوکراین: یک ایستگاه فرماندهی روسیه را منهدم کردیم
ارتش اوکراین اعلام کرد، یک ایستگاه فرماندهی ارتش روسیه را منهدم کرده است. اولکسی آرستوویچ، مشاور رئیسجمهوری اوکراین روز پنجشنبه ۱۷ مارس در یک پیام ویدئویی در شبکههای اجتماعی گفت: «این به معنای کشتن شدن احتمالی شماری از ژنرالها و ایجاد وقفه و بههم ریختگی سازماندهی در عملیات جنگی خواهد بود.» این اظهارات قابل تأیید از سوی منابع مستقل نیستند.
ستاد مشترک ارتش اوکراین همچنین اعلام کرد که پیشروی نیروهای نظامی روسیه در منطقه لوهانسک در شرق و شمال غربی متوقف شده است. گفته میشود که نیروهای روسیه در شمال غرب منطقه چرسون در مرز منطقه دنیپروپتروفسک نیز متوقف شدهاند.
● بریتانیا سامانه پدافند هوایی خود را به لهستان میفرستد
دولت بریتانیا میخواهد لهستان را به سامانه پدافند هوایی “اسکای سابر” (Sky Sabre) مجهز کند. بن والاس، وزیر دفاع بریتانیا گفت، قرار است موشکهای این سامانه و ۱۰۰ سرباز آموزشدیده به لهستان فرستاده شوند.
● پارلمان لیتوانی خواستار منطقه پرواز ممنوع در آسمان اوکراین شد
پارلمان لیتوانی در بیانیهای از سازمان ملل متحد خواستار اقدامات فوری برای برقراری منطقه پرواز ممنوع در آسمان اوکراین شد. در این بیانیه که با آرای یکپارچه اعضای پارلمان در ویلنیوس به تصویب رسید، آمده است که با ایجاد منطقه پرواز ممنوع باید جلوی”کشتار جمعی غیرنظامیان” گرفته شود.
● روسیه درخواست دیوان بینالمللی سازمان ملل متحد را رد کرد
دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین دستور دیوان عالی بینالمللی سازمان ملل متحد مبنی بر پایان دادن فوری به خشونتهای نظامی در اوکراین را رد کرد. او گفت: «ما نمیتوانیم این تصمیم را رعایت کنیم.» او افزود: «در دیوان عالی بینالمللی طرح موافقت طرفین پیشبینی شده است. در اینجا هیچ گونه توافقی وجود ندارد.»
قضات عالی دیوان بینالمللی روز چهارشنبه ۱۶ مارس، سه هفته پس از تهاجم روسیه به اوکراین، دستور دادند که مسکو باید به خشونتها در اوکراین پایان دهد. این نهاد بینالمللی شکایت رسیدگی به این موضوع را وارد دانست و آن را پذیرفت. روسیه از حضور در جلسه قرائت این حکم امتناع ورزید.
دیوان عالی بینالمللی مستقر در لاهه ابزار لازم برای اجرای احکام خود را ندارد، اما میتواند درخواست خود را به شورای امنیت سازمان ملل ارائه دهد. در شورای امنیت اما روسیه از حق وتو برخوردار است.