ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری ایران در اظهاراتی اعلام کرد، اگر مذاکرات هستهای وین به شکست منتهی شود، دولت در نظر دارد به سیاستهای اقتصادی خود ادامه دهد.
رئیسی، پنجشنبه 11 فروردین، در جمع روحانیون استان خراسان رضوی مدعی شد که دولت او برنامههایی برای «اقتصاد ملی» ایران دارد و موفقیت یا شکست مذاکرات خللی در آن ایجاد نمیکند.
این در حالی است که به گفته کارشناسان اقتصادی، اگر دولت رئیسی به سیاستهای اقتصادی فعلی خود ادامه دهد، احیای توافق هستهای موسوم به «برجام» تغییری در اقتصاد سال جاری ایران ایجاد نخواهد کرد.
فریال مستوفی، رئیس «کمیسیون بازار پول و سرمایه» در اتاق بازرگانی تهران در این زمینه گفت: «با سیاستهای موجود در اقتصاد نمیتوان انتظار داشت در سال 1401 با امضای برجام، اقتصاد تغییر چشمگیری داشته باشد.»
به گفته مستوفی، سیاستهای اقتصادی رئیسی میتواند به «افزایش 700 هزار میلیارد تومانی نقدینگی» و «تجربه ناخوشایند تورم بالای 60 درصد» منجر شود.
این عضو اتاق بازرگانی تهران همچنین گفته بود، سیاستهای اقتصادی دولت رئیسی، میتواند نرخ دلار در این کشور را تا 40 هزار تومان افزایش دهد.
رئیسجمهوری ایران در بخش دیگری از اظهارات خود مدعی شد که این کشور مشکلی در زمینه ذخایر کالاهای اساسی ندارد و شرایط فروش نفت این کشور به دوران پیش از اعمال تحریمهای آمریکا رسیده است.
با وجود اینکه رئیسی مدعی شد، پول عاید از فروش نفت به این کشور باز میگردد، علی اوجی، وزیر نفت ایران در اظهاراتی گفته بود، این کشور در زمینه تامین مالی پروژههای گسترش و صیانت از زیرساختهای استخراج گاز با مشکل زیادی مواجه بوده و ممکن است به واردات گاز روی بیاورد.
رئیسی در اظهارات خود به انتقاد از سیاستهای دولت پیشین ایران نیز پرداخت و گفت، «برخی» در دولت حسن روحانی میگفتند، «اگر کسی بتواند 200 هزار بشکه نفت بفروشد او را وزیر نفت میکنیم.»
رئیسجمهوری ایران پیشتر و در اواخر سال گذشته اعلام کرد که میخواهد تا پایان سال 1400 فقرِ مطلق را در این کشور «ریشهکن» کند.
این اظهارات او واکنشهای زیادی در رسانههای اجتماعی داشت و دستمایه طنز کاربران توییتر قرار گرفت.
رئیسی با شعارهایی مانند «مهار تورم» و بهبود «وضع اقتصادی» در انتخابات ریاستجمهوری سال 1400 پیروز شد اما بر اساس گزارش تحلیلی خبرگزاری «ایلنا»، تمام شاخصهای تورمی در زمان ریاستجمهوری رئیسی نسبت به قبل «رکورد زدهاند.»