رسانههای افغانستان بارها از «پاکسازی قومی» در ادارات دولتی پرده برداشته بودند
سایمون داملی، سفیر دائمی بریتانیا در سازمان ملل متحد، با تکقومی خواندن دولت طالبان و انحصار قدرت از سوی این گروه هشدار داد این رویکرد ثبات افغانستان را به خطر میاندازد.
سایمون، در چهلونهمین نشست کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل گفت: «ساختار دولت طالبان عمدتا متشکل از قوم پشتون است»، و پس از تسلط این گروه، اقوام دیگر، فعالان مدنی، زنان و برخی اقلیتها در معرض دستگیری، آزار و اذیت و آوارهگی اجباری قرار گرفتهاند.
او در بیانیهای به گزارش کمیساریای عالی حقوق بشر اشاره و نگرانیهای کشورش را از وضعیت حقوق بشری، بهویژه شرایط زنان در افغانستان بیان کرد و افزود، «زنان تحصیل کرده و توانمند» به توسعه اقتصادی، صلح و ثبات کمک خواهند کرد، اما اکنون تواناییهای آنها در زمینه شغل، حرکتهای آزادانه و دسترسی به آموزش به شدت محدود شده است.
سایمون ضمن ابراز خرسندی از بازگشت برخی زنان به دانشگاهها و تعهد اخیر طالبان مبنی بر بازگشت دختران به مدارس، تاکید کرد، جهان طالبان را زیر نظر دارد و این گروه بر اساس اعمالشان قضاوت خواهد شد نه گفتارشان.
کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل، سهشنبه 8 مارس (17 حوت)، گزارش داد، از 15 اوت 2021 تا 15 فوریه 2022، دستکم یک هزار و 153 شهروند افغانستانی در رویدادهای مختلف آسیب دیدهاند که شامل جانباختن 397 غیر نظامی نیز میشود.
او در پیوند به ادعای قتلهای فراقانونی، بازداشت و ناپدید شدن نیروهای امنیتی و مقامات حکومت پیشین، از طالبان خواست به اعلام عفو عمومی احترام بگذارد و در مورد این ادعاها تحقیقات شفاف انجام دهد.
در بیانیه میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل که سهشنبه منتشر شد نیز آمده است، از زمان به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، با وجود اعلام عفو عمومی، بیش از 100 عضو نیروهای امنیتی حکومت پیشین به قتل رسیدهاند و تعدادی نیز ناپدید شدهاند.