۱۳۹۹ اردیبهشت ۲۵, پنجشنبه

آمریکا، ایران را به نقض قطعنامه سازمان ملل متهم کرد


نمایندگی آمریکا در سازمان ملل بامداد پنجشنبه ۱۴ مه/ ۲۵ اردیبهشت تهران را به نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت متهم کرد.
همزمان وزیر خارجه آمریکا با وزیر خارجه استونی در یک تماس تلفنی گفت‌وگو کرد. استونی کرسی ریاست ادواری شورای امنیت سازمان ملل را به عهده دارد. بحث بر سر تمدید دائمی تحریم تسلیحاتی ایران با وجود مخالفت روسیه و چین است.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس نمایندگی آمریکا در سازمان ملل بامداد پنحشنبه در نشست غیررسمی متخصصان و کارشناسان کمیته اجرایی قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل جمهوری اسلامی ایران را متهم کرد که با پرتاب ماهواره به فضا قطعنامه ۲۲۳۱ را نقض کرده است. این نشست چند ساعت بعد از دیدار مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا با مسئولان اسرائیلی و همچنین تماس تلفنی با وزیر خارجه استونی که کشورش ریاست ادواری شورای امنیت را به عهده دارد برگزار شد.

وزارت خارجه آمریکا پنجشنبه ۱۴ مه/ ۲۵ اردیبهشت با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که در نشست یاد شده پرتاب ماهواره توسط سپاه پاسداران در ۲۲ آوریل سال جاری به عنوان مصداقی برای نقض قطعنامه سازمان ملل متحد مطرح شد.

در بیانیه وزارت خارجه آمریکا سپاه پاسداران به عنوان یک «سازمان تروریستی» معرفی شد که نقش اصلی در برنامه فضایی ایران را به عهده دارد. در این بیانیه آمده است برنامه مخفیانه فضایی سپاه نشان می‌دهد که تا چه حد ادعای صلح‌آمیز بودن برنامه فضایی ایران «پوچ» و بی‌‌اساس است.

در ادامه این بیانیه آنده است که ایالات متحده آمریکا به شورای امنیت سازمان ملل یادآوری کرد که ایران با نقض تحریم تسلیحاتی همچنان سلاح‌هایی مانند موشک و پهپادهای پیشرفته در اختیار نیروهای نیابتی در کشورهای یمن و عراق و سوریه قرار می‌دهد.

آمریکا در این نشست ایران را یک بار دیگر متهم کرد که با کمک حوثی‌های یمن با موشک و پهپاد تأسیسات نفتی عربستان سعودی را هدف قرار داده است.

بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل متحد تأمین، فروش و انتقال سامانه‌های موشکی، خودروهای زرهی، توپخانه سنگین، بالگردهای تهاجمی، هواپیماهای جنگنده‌، و ناو به ایران ممنوع است. همچنین بر اساس این قطعنامه ارائه آموزش‌های فنی یا تأمین قطعات یدکی یاد شده نیز منع شده است. محدودیت تسلیحاتی پنج سال بعد از امضای برجام و ارائه گزارش جامع آژانس بین‌المللی انرژی اتمی لغو می‌شود. لغو این محدودیت‌ها بخشی از برجام نبود، اما امتیازی بود که مذاکره‌کنندگان هسته‌ای ایران به دست آوردند. چین و روسیه اعلام کرده‌اند که قصد دارند از اکتبر/ آبان سال جاری به بعد با ایران معاملات تسلیحاتی انجام دهند.

ایالات متحده آمریکا ۲۹ آوریل، یک هفته بعد از پرتاب ماهواره سپاه به فضا، پیش‌نویس قطعنامه تحریم تسلیحاتی مادام‌العمر ایران را در اختیار برخی از اعضای دست‌چین شده شورای امنیت سازمان ملل، از جمله بریتانیا، آلمان و فرانسه قرار داد. قطعنامه پیشنهادی آمریکا به ۹ رأی موافق نیاز دارد. روسیه، چین، آمریکا، بریتانیا و فرانسه هم نباید آن را وتو کنند.

واسلی نبنزیا نماینده روسیه در سازمان ملل متحد سه‌شنبه گذشته در یک نشست خبری گفت تحریم تسلیحاتی ایران «یک محصول جانبی» توافق هسته‌ای است و بخشی از آن نیست. نبنزیا گفت:

«من دلیلی نمی‌بینم که تحریم تسلیحاتی علیه ایران تمدید شود. برای ما واضح است که این تحریم در ماه اکتبر منقضی می‌شود.»

مقامات جمهوری اسلامی تمدید مادام‌العمر تحریم تسلیحاتی ایران را به عنوان مرگ قطعی برجام درک کرده و تلویحاً تهدید کرده‌اند که در آن صورت ایران از معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (ان پی تی) خارج می‌شود.