۱۴۰۰ دی ۱۲, یکشنبه

خطر جرقه تورم به انبار کاه اقتصاد نظام - مروری بر روزنامه‌های حکومتی


                       گزیده روزنامه‌های حکومتی

در روزنامه‌های حکومتی در روز یکشنبه دوازدهم دیماه، تیترهای اول کر ناهماهنگ زنجموره برای سالگرد حذف شدن سردژخیم قبلی نیروی تروریستی قدس پاسدار قاسم سلیمانی، همراه با سوز و گداز خامنه‌ای در از دست دادن اوست. سایر تیترها به چشم‌انداز مذاکرات وین و بحرانهای اقتصادی اجتماعی پرداخته‌اند. امیکرون و بی‌برنامگی رژیم برای آن و گسترش بی‌سر و صدای امیکرون را فقط یک روزنامه خبر داده. در روزنامه‌های هر دو باند برای دومین روز تأکیدهای مراجع حکومتی قم به رئیسی مبنی بر ضرورت تعامل با جهان و محرومیت زدایی تکرار شده است. خبرهای روابط خارجی نظام در روزنامه‌های امروز هم شکاف بین باندهای حاکم را افزایش داده و هم دست خالی نظام را به نمایش گذاشته.

خطر جرقه تورم به انبار کاه اقتصاد نظام

فضای عمومی روزنامه‌ها ابراز نگرانی از فضای انفجاری جامعه و هشدار نسبت به پیامدهای آن از یک‌سو و بی‌برنامگی و ناکارآمدی نظام از سوی دیگر است.

«نیمهٔ پنهان سفرهای استانی» عنوان مطلبی در همدلی است که با اشاره به سفر رئیسی جلاد به قم نوشته است در آنجا خبرهایی علیه رئیسی بوده که رسانه‌های باند خامنه‌ای آنها را سانسور کرده‌اند چون خواسته‌اند فضای مثبت از این سفر نمایشی به‌دست بدهند. این روزنامه در ادامه یک نمونه را نقل کرده و نوشته است: «جلسه وزیر اقتصاد با استادان حوزه شامل انتقادات تندتری به دولت رئیسی هم بوده که رسانه‌های مختلفی ترجیح دادند آنها را به‌طور کلی منتشر نکنند. در این جلسه که گفته می‌شود بسیار انتقادی بوده، بیشتر استادان نقدهای تندی به سیاست حذف ارز کالاهای اساسی مطرح کرده‌اند. یکی از استادان اقتصاد در این نشست خطاب به وزیر اقتصاد می‌گوید: این لوکوموتیو دارد ته دره می‌رود؛ پس از بحران بنزین ۱۳۹۸ ما به مردم گفتیم دولت مستقر که به‌دنبال تعامل با غرب بود مسئول این اقدام است. اگر در دولت رئیسی اقدام مشابهی رخ بدهد، این بار ما به مردم چه بگوییم؟». آخوند رجایی که تحت عنوان استاد اقتصاد معرفی شده در ادامه به وزیر اقتصاد گفته است: «بیایید بعد از این جلسه من دست شما را می‌گیرم و به حاشیه شهر می‌برم؛ به شیخ‌آباد و شادقلی‌خان برویم. آنجا را ببینید مردم چه وضعی دارند. این مردم فردا یقه من و شما را می‌گیرند».

«خطر انبار کاه اقتصاد برای جرقهٔ تورم» عنوان مطلب ستاره صبح است که به‌نقل از یک اقتصاددان حکومتی وضعیت انفجاری را به نظام گوشزد کرده و نوشته: «واقعیت این است که با اقتصاد دستوری، پلیسی و نظارتی نمی‌توان جلوی تورم و افزایش قیمتها را گرفت. ریشه مشکلات اقتصادی بیشتر خود را در ناترازیهای مالی نشان می‌دهد. این سه نا‌ترازی مثل کاه‌هایی هستند که به انبار افزوده می‌شوند. انتظارات تورمی نیز مثل جرقه آتش است که به این انبار کاه زده می‌شود». این کارشناس حکومتی در ادامه راه گریز نظام از این مهلکه را تمکین بر سر میز مذاکره برجام دانسته و نوشته: «اگر برجام به نتیجه برسد و مشکل اف.ای.تی. اف حل شود انتظارات تورمی فروکش خواهد کرد. تا فروکش کردن انتظارات تورمی متأسفانه باید گفت انبار هنوز هم پر از کاه است و یک جرقه می‌تواند موجب آتش شود».

«کدام برنامهٔ حوزه» عنوان سرمقاله آرمان است که در دعوای باندی به بی‌راه‌حلی و خالی بودن شعارهای حکومتی اشاره کرده و از جمله نوشته است: «چهل و سه سال اگر هم راه‌کار و رویکردی به نام اقتصاد اسلامی وجود داشته دست‌کم در ایران امکان تحقق آن در حد مطلوب به‌وجود نیامده است». در ادامه افزوده است: «بنابراین این‌که منتظر دستورالعمل و چه باید کرد و رهنمود حوزه باشیم عملاً رفتن به‌دنبال سراب است. چرا که تاکنون نیز برنامه‌یی ارائه نشده است و مشخص نیست شکل و شمایل اقتصاد اسلامی به چه صورت می‌تواند باشد».

واقعیتها به نظام اجازه نداد

موضوع سفر قریب‌الوقوع رئیسی جلاد به روسیه و تجدید قرارداد با این کشور موضوع اعتراض بسیاری روزنامه‌های باند مغلوب شده. مقاله پاسدار علایی از سرکرده‌ها و بنیانگذاران ریزشی سپاه را روزنامه‌های مختلف درج کرده‌اند. بخشی از این مقاله را از روزنامه آرمان، تحت عنوان «ما و روسیه» می‌خوانم: «روسیه تاکنون هیچگاه (نظام) را متحد استراتژیک خود تلقی نکرده است. روسیه همیشه از برگ ایران در حل مسائل خود با آمریکا استفاده کرده است. روسیه در حوزه نفت و گاز رقیب (نظام) است و موافق انتقال گاز ایران به اروپا نیست زیرا آنجا را بازار خود می‌داند. روسیه در شورای امنیت سازمان ملل همواره علیه برنامه هسته‌یی (نظام) رأی داده».

شرق گفتگویی دارد با دیاکو حسینی رئیس مرکز مطالعات استراتژیک در نهاد ریاست‌جمهوری دوران روحانی که ضمن تأکید بر ضرورت مذاکره مستقیم با آمریکا، نکات مضحکی از وضعیت تیم مذاکره‌کننده را هم اشاره کرده و از جمله گفته: «از یک‌طرف دولت و تیم جدید مذاکره‌کننده بر خود ضروری می‌داند ثابت کند که تمامی انتقادهای قبل و شعارهایی را که مبتنی بر مطالبات حداکثری بود، می‌تواند محقق کند و از طرف دیگر واقعیتها به‌راحتی چنین اجازه‌ای نخواهند داد». بعد به مشکل عدم تسلط تیم مذاکره نظام به زبان انگلیسی اشاره کرده و در ادامه راز موفقیت دولت رئیسی را در عقب‌نشینی از شعارها دانسته و نوشته است: «راز موفقیت دولت در هدایت مذاکرات این است که خود را از زیر بار احساس مسئولیت نسبت به تحقق شعارهای گذشته که اغلب آنها امکان‌ناپذیر بودند، رها کند و خود را در مصاف با دست‌آوردها و میراث دولت قبل با همه نقاط قوت و ضعفی که داشت، نبیند».

«به اولیانوف دل نبندید» مطلبی در جهان صنعت است و یکی از چندین مقاله روزنامه‌های امروز است در اعتراض به این‌که نظام اجازه داده اولیانوف به‌نمایندگی از تیم رژیم به مذاکره تک نفره با نماینده آمریکا بنشیند. این روزنامه از جمله نوشته: «چون اعضای تیم مذاکره‌کننده فاقد اختیارات لازم برای دیدار مستقیم با مقام‌های آمریکایی هستند و یا دست‌کم همانند تیم مذاکره‌کننده دولت پیشین نمی‌توانند مستقیماً با دیپلماتهایی چون جان کری و وندی شرمن و ارنست مونیز گفتگو کنند لاجرم دیپلماتی در حد و قامت اولیانوف که به‌نظر می‌رسد در زمین ایران بازی می‌کند و منتظر به نتیجه نشستن مذاکره است، باید بتواند به نیابت از ایران وارد گفتگو با مقامات آمریکایی شود. البته علت دیگری نیز موجب حاشیه‌سازی مذاکره اولیانوف با رابرت مالی شده است و آن، مسأله مرتبط با عدم تسلط کامل دیپلمات‌های ایرانی به زبان انگلیسی در روند مذاکره است».