۱۳۹۷ بهمن ۲۹, دوشنبه

پشت‌بام‌نشینی، آلونک‌نشینی در قلب پایتخت

                    پشت‌بام‌نشینی، نشان ویرانی ساختار جامعه ایران
مدتی‌ است پدیده جدیدی در میان خبرها به چشم می‌خورد: پشت‌بام‌فروشی و پشت‌بام‌نشینی!

به‌ نوشته‌ رسانه‌های حکومتی «پشت‌بام‌فروشی» پدیده نه چندان تازه‌یی است که از زبان شهردار منطقه ۲۲تایید می‌شود. علی نوذرپور با تأیید این پدیده در کلان‌شهر تهران از آن به‌عنوان یک «حاشیه‌نشینی جدید» نام می‌برد.

وی می‌گوید: «در محله‌های حاشیه‌نشین شهر تهران(که شامل ۴۰محله است) بعضاً دیده می‌شود پشت‌بام خانه‌ها اجاره داده شده و وجهی هم توسط «بهره‌بردار» به مالک ساختمان پرداخت می‌شود یا این‌که به بهره‌بردار اجازه داده می‌شود در پشت بام، مستحدثه‌ای ایجاد کند و بین ۱۰تا ۱۵سال از آن بهره‌برداری کند و پس از آن به مالک واگذار کند.

این پدیده در واقع چه در شکل و چه در محتوا نوعی آلونک‌نشینی است که چون روی پشت‌بام منازل اتفاق می‌افتد زیاد به چشم نمی‌زند و چندان دیده نمی‌شود.

 علت این آلونک‌نشینی پنهان، چیست؟
برخی مشاوران مسکن می‌گویند گرانی بازار اجاره و خرید مسکن، شهروندان را به «کانکس‌نشینی» سوق داده، مناطق میانی و منطقه ۲۲تهران جزو لیستی است که آنها برای این ادعایشان مطرح می‌کنند. اما تاکنون هیچ مقام رسمی حکومت آخوندها این گفته‌ها را در داخل شهر تهران تأیید نکرده است.

البته نمی‌توان منکر این واقعیت شد که چنین پدیده‌هایی با وجود افزایش قیمت مسکن و بالا رفتن نرخ اجاره‌بها تنها یک واکنش دفاعی از سوی ضعیف‌ترین اقشار جامعه برای زنده‌ماندن با حفظ آبروی آدم‌هایی است که هنوز تا کارتن‌خوابی و گورخوابی فاصله داشته و به مرحله مقبره‌نشینی نیز هنوز سقوط نکرده‌اند.

چگونگی معاملات و ساخت‌و سازهای «پشت‌بامی»!
وضعیت از این قرار است که در برخی از مناطق کم‌درآمد،‌ مالکین قسمت پشت‌بام خود را به‌صورت یک اتاق به افرادی که معمولاً جزو دهک‌های پایین جامعه محسوب می‌شوند، اجاره می‌دهند.

این ساختمانها سبک، موقت و ناایمن هستند. اجاره‌هایشان هم بسته به نوع سازه و محدوده مسکونی متفاوت است. این پدیده بیشتر در ساختمانهای ۲و ۳طبقه قدیمی رخ می‌دهد.

رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران در گفتگویی با یک رسانه حکومتی در تاریخ ۲۷بهمن ۹۷گفت: «چنین امری حاصل یک توافق دوطرفه بین مالک و مستأجر است که جایی هم ثبت نمی‌شود! چرایش هم روشن است، این کار تخلف است، اگر جایی فردی کانکسی بگذارد و بخواهد اجاره دهد، شهرداری با او برخورد می‌کند. این کار قاعده و قانون خاص خودش را دارد. البته اگر در پشت‌بام باشد، در صورتی‌که مالک حکم رفع ممنوعیت گرفته باشد، می‌تواند اجاره دهد که قضیه آن فرق می‌کند».

ناگفته روشن است که شهرداری تنها در مواقعی ورود می‌کند که بتواند جریمه بگیرد و پولی به جیب بزند!

 فقط مختص تهران نیست!
معاون خدمات شهری منطقه ۱۸تهران به یک رسانه حکومتی در ۲۷بهمن ۹۷گفت: این امری طبیعی است و در اطراف همه کلان‌شهرها دیده شده است. بعضاً ۱۴نفر در یک فضای ۱۰متری زندگی می‌کنند!(خبروان ۲۷بهمن ۹۷)

اخیراً مدیرکل میراث فرهنگی استان فارس از ورود یگان حفاظت آن اداره کل برای بررسی ساخت‌ و سازهای انجام شده یا در دست انجام در پشت‌بام بازار وکیل شیراز خبر داد! وی گفت ساختوساز روی پشت‌بام بازار وکیل از حدود ۲سال پیش آغاز شده است و چیز جدیدی نیست! ضمن این‌که برای ورود به سازه‌های مورد اشاره باید حکم دادستانی داشته باشیم که نداریم


نمایی از ساخت و سازهای آلونکی در پشت‌بام بازار وکیل شیراز

برخی ویژگی‌های سازه‌های پشت‌بامی!
روشن است که در پدیده جدید، خانه نوساز اساساً مجوز ساخت ندارد!

ایمنی ساخت‌وساز ندارد!

پشتوانه حقوقی محکم برای تنظیم مناسبات بین طرفین معامله ندارد!

و دهها اشکال دیگر، اما مسبب کیست؟

آن که پشت‌بامش را از روی اجبار و برای زنده‌ماندن می‌فروشد؟

یا آن که از سر استیصال و برای گریختن از مقبره‌نشینی و گورخوابی و آلونک‌نشینی به چنین پدیده‌یی روی‌ آورده‌ است؟

برخی مشاوران مسکن می‌گویند گرانی بازار اجاره و خرید مسکن، شهروندان را به «کانکس‌نشینی» و پشت‌بام‌نشینی سوق داده است. این البته بهتر از مقبره‌نشینی و گورخوابی است.

استیشن‌نشینی، آواره‌زیستی، کولی‌گری جدید
برخی دیگر اکنون در خودرو استیشنهای قدیمی زندگی می‌کنند، انسانهای شریفی که روزها با آن خودرو کار می‌کنند و شب‌ها با خانواده‌شان در آن زندگی می‌کنند!

بدون ایمنی، بدون آسایش، بدون داشتن حداقل فضای استاندارد ضروری زندگی و بدون حداقل امکانات بهداشتی!

تا چند سال پیش مشکل جامعه ایران، ریزش اعضای طبقات بالاتر به طبقات فرودین جامعه بود اکنون تهدید تا آنجا تعمیق یافته که جامعه به سرعت در حال تولید قشری است تحصیل‌کرده و متخصص که رو به زندگی «کولی‌وار» آورده است. خانواده‌ها و گروه‌های کوچک همسانی که به‌دنبال کسب و کار و ارائه خدمات، شهر به‌ شهر به‌دنبال کار می‌روند، در گوشه خیابان‌ها و مناطق حاشیه‌ای زندگی می‌کنند و به این ترتیب قشر جدیدی در جامعه پدید می‌آید که هیچ حق و حقوق تعریف‌شده‌ای ندارد:

نه بیمه، نه خدمات درمانی و بهداشتی، نه حمایت‌های متعارف اجتماعی!

روشن است که آخوندها دست‌اندر کار گسستن تمامی تار و پود جامعه ایران هستند و با تمامی‌ توان خود می‌کوشند پس از انهدام تقریباً کامل جامعه روستایی کشور، جامعه شهری ایران را نیز تا آخرین آجر آن تخریب کنند. امری که بی‌تردید به انهدام نظام حکومتی خودشان منتهی خواهد شد.