۱۳۹۷ اسفند ۹, پنجشنبه

نیروگاه اتمی بوشهر خاموش شد


أمین هزینه‌های نیروگاه اتمی بوشهر، نگهداری و بهره‌برداری ایمن و مطمئن از این نیروگاه متکی بر درآمدهای حاصل از فروش برق به شبکه سراسری است. دولت نتوانست این هزینه‌ها را تأمین کند. نیروگاه اتمی بوشهر

۳ اسفند معاون سازمان انرژی اتمی از احتمال توقف فعالیت نیروگاه بوشهر خبر داده بود. محمد احمدیان در آن زمان گفته بود:

«در سال آینده به دلیل قیمت پایین فروش برق ما قادر به اداره این نیروگاه با شرایط موجود نخواهیم بود. گرچه دولت در سال‌های گذشته بخشی از هزینه سوخت نیروگاه اتمی بوشهر را پرداخت می‌کرد اما به دلیل افزایش نرخ ارز در حال حاضر این کمک برای تأمین سوخت کافی نیست و در صورتی که به شکل جدی تدابیر لازم برای حل مشکلات اتخاذ نشود در سال آینده اداره نیروگاه اتمی بوشهر با اما و اگر همراه است.»

توقف فعالیت نیروگاه انمی بوشهر به دلیل عدم تأمین هزینه‌های آن اما به سال آینده نکشید. سخنگوی سازمان انرژی اتمی پنجشنبه ۹ اسفند از خاموشی موقت نیروگاه بوشهر خبر داد. بهروز کمالوندی اما به مشکل تأمین هزینه‌های نیروگاه بوشهر اشاره نکرد، بلکه چنین جلوه داد که برای «تعویض بخشی از سوخت و تعمیرات ضروری سالانه» تنها نیروگاه اتمی ایران از چرخه تولید برق خارج شده است. کمالوندی گفت:

«بر اساس برنامه پیش‌بینی شده قبلی از روز دوشنبه موقتاً برای حدود دو ماه نیروگاه اتمی بوشهر از شبکه برق سراسری خارج شد.»

سخنگوی سازمان انرژی اتمی در ادامه سخنانش یادآوری کرد که بهتر بود این کار در تابستان انجام گیرد، اما برای کمک به وزارت نیرو زودتر انجام شد:

«این عملیات بر اساس هماهنگی‌های قبلی میان سازمان انرژی اتمی با وزارت نیرو است. البته برای نیروگاه بهتر بود انجام این کار در تابستان انجام می‌شد اما به عنوان کمک به وزارت نیرو در راستای حل مشکلات مردم و جلوگیری از قطع برق در پیک مصرف، این تعمیرات سالانه را به ایام کم‌مصرف یعنی اسفند ماه تا اردیبهشت هر سال منتقل کردیم.»

خاموشی یک نیروگاه اتمی به معنای «خاموشی» آن نیست. میله‌های اورانیوم می‌بایست سرد شوند و برای این‌کار به برق نیاز است. چنانچه برق قطع شود و ژنراتورها هم از کار بیفتند، این امکان وجود دارد که میله‌های اورانیوم بیش از حد داغ شوند و ایجاد آلودگی هسته‌ای کنند. فعالان محیط زیست در غرب همواره نسبت به این موضوع هشدار داده‌اند.

تا قبل از خروج آمریکا از برجام ایران حدود ۱۲۰۰ تا ۱۳۰۰ مگاوات در ساعت برق به عراق صادر می‌کرد. اما این میزان برق به تدریج کاهش یافت و به ۲۰۰ تا ۲۵۰ مگاوات رسید. تابستان گذشته افزایش مصرف برق در منطقه تهران، در استان‌های البرز، تهران و قم باعث خاموشی‌های گسترده شده بود. در همان حال قطع مداوم برق در استان‌های خوزستان، هرمزگان و بوشهر و سیستان و بلوچستان سبب وقوع ناآرامی‌ها و اعتراضاتی شد.