۱۴۰۱ فروردین ۱۶, سه‌شنبه

سخنگوی کاخ سفید: « خواسته های غیر معقول ایران عامل توقف گفتگوهای احیای برجام است»


    سخنگوی کاخ سفید می گوید: «ایران عامل توقف گفتگوهای احیای برجام است.»

جن ساکی، امروز در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در کاخ سفید گفت: «ایران، در گفتگوهای وین، خواسته های نامعقولی داشته و مواردی را مطرح کرده که هیچ ارتباطی به توافق هسته ای ندارد.»

وی افزود: «اگر ایران، شرایط آمریکا و متحدان ما را بپذیرد و توافق در راستای امنیت ملی ما باشد، ما به برجام باز خواهیم گشت.»

سخنگوی کاخ سفید از آمادگی آمریکا و متحدانش برای یک توافق قوی، در صورت آمادگی ایران خبر داد، اما در عین حال از جمهوری اسلامی خواست، به جای تلاش برای گرفتن امتیازات خارج از برجام یا مقصر جلوه دادن دیگران، بر توافق مورد مذاکره در وین تمرکز کند.

این در حالی است که وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی روز دوشنبه ۱۵ فروردین در حساب توئیترش نوشته بود: «اگر کاخ سفید واقع بینانه رفتار کند، توافق دست یافتنی است.»حسین امیرعبداللهیان، وزیر امورخارجه ایران در گفته‌هایی ”زیاده‌خواهی آمریکا ” را علت ”مکث در مذاکرات هسته‌ای ” دانست.

ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا ساعاتی پس از سخنان امیرعبدالهیان، جمهوری اسلامی را به ممانعت از امکان‌پذیر شدن توافق بر سر احیای برجام خواند و گفت: «همه کسانی که در این مذاکرات بوده‌اند به خوبی می‌دانند کدام طرف پیشنهادهای سازنده داده و کدام طرف درخواست‌های نامرتبط به برجام داشته و چگونه به این وضعیت کنونی رسیده‌ایم.»

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا ضمن هشدار در باره مهلت کوتاه باقی‌مانده تا دستیابی تهران به ساخت سلاح‌های هسته‌ای، گفت واشنگتن همچنان معتقد است که فرصت برای حل اختلافات باقی‌مانده با ایران در چارچوب مذاکرات هسته‌ای هنوز به پایان نرسیده است.

بنابر گزارش‌ها، مسائلی که هنوز درباره آن توافق نهایی انجام نشده برخی درخواست‌های جمهوری اسلامی از جمله خارج کردن سپاه پاسداران از فهرست سازمان‌های تروریستی است.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا سال ۲۰۱۹ و یک سال پس از امضای فرمان خروج ایالات متحده از توافق هسته‌ای، سپاه پاسداران را به فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی اضافه کرد.

برخی منابع گفته‌اند دولت بایدن موافقت کرده اگر جمهوری اسلامی درباره کاهش تنش در منطقه و توقف اقدام سپاه علیه منافع آمریکا و متحدانش تعهد دهد، آمادگی دارد حذف احتمالی این نهاد از فهرست گروه‌های تروریستی را بررسی کند.

هم‌زمان پاره‌ای ناظران معتقدند حذف احتمالی نام سپاه پاسداران از فهرست سازمان‌های تروریستی تغییر زیادی در وضعیت این نهاد ایجاد نخواهد کرد زیرا اغلب فرماندهان و موسسه‌ها و افراد مرتبط با آن مشمول تحریم‌های متفاوتی هستند که احیای احتمالی برجام به لغو آنها نمی‌انجامد.

پیش‌تر حدود ۸۰ نماینده جمهوری‌خواه کنگره آمریکا در نامه‌ای به وزیر خارجه، آنتونی بلینکن نسبت به حذف احتمالی سپاه پاسداران از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی هشدار داده‌اند.

امضاءکنندگان نامه می‌گویند سپاه پاسداران حامی اصلی گروه‌های تروریستی در منطقه، نظیر حماس و جهاد اسلامی در باریکه غزه، حزب‌الله لبنان و حوثی‌های یمن است که عملیات آنها قربانیان بی‌شماری، از جمله بیش از ۶۰۰ نظامی آمریکایی در عراق برجا گذاشته است.

در تازه‌ترین اقدام و به گزارش “واشنگتن فری بیکن”، جمهوری‌خواهان کنگره آمریکا در حال پیش بردن یک رویه قانونی به منظور ممانعت از اقدام احتمالی دولت بایدن برای خارج کردن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست سازمان‌های تروریستی آمریکا به عنوان بخشی از توافق هسته‌ای جدید با ایران هستند.

به گفته امیر عبداللهیان اگر مکثی در روند مذاکرات وین دیده می‌شود، به دلیل زیاده خواهی طرف آمریکایی است و وزارت امور خارجه در جهت کسب منافع ملت و رعایت خطوط قرمزها با قدرت عمل می‌­کند.

گفتنی است مذاکرات احیای برجام در وین، به دلیل پافشاری جمهوری اسلامی بر رفع بی قید و شرط تحریم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی متوقف شده است.