کمک نظامی به اوکراین لحظهای تعیینکننده در تاریخ ژاپن است، چرا که این کشور به اتخاذ موضع جنگی نزدیک میکند
روزنامه «نیویورک تایمز» در مقالهای به بررسی این موضوع پرداخته که چگونه ژاپن، که پس از جنگ جهانی دوم رویکردی «ضد جنگ» نسبت به بحرانهای نظامی دنیا اتخاذ کرده بود، بعد از حمله روسیه به اوکراین به طرزی روزافزون در حال اتخاذ مواضع «جنگی» است.
در اواخر ماه فوریه، درست چند روز پس از تهاجم روسیه به همسایه غربی خود، اوکراین از ژاپن خواست تا برای این کشور تجهیزات نظامی، تسلیحات، مهمات ضد تانک، رادارهای الکترونیکی، و جلیقههای ضد گلوله ارسال کند.
در آن زمان این درخواست بینتیجه به نظر میرسید، چرا که ژاپن که از پایان جنگ جهانی دوم رویکرد جنگی را کنار گذاشته است، بیش از 75 سال بود که به هیچ کشوری تجهیزات نظامی نفرستاده بود.
با این حال، در عرض یک هفته دولت ژاپن قوانین خود درباره صدور تسلیحات را اصلاح کرد. در اوایل ماه مارس، نیروهای دفاعی ژاپن یک هواپیمای تانکر بوئینگ KC-767 که پر از جلیقه و کلاههای ضدگلوله بود را به اوکراین فرستادند.
به گفته «نیویورک تایمز»، کمک نظامی به اوکراین «لحظهای تعیینکننده» در تاریخ ژاپن است، چرا که این کشور را از «صلحطلبی» دیرینه دور کرده و به اتخاذ موضع جنگی نزدیک میکند.
با آغاز جنگ اوکراین، ژاپن نه تنها در کنار آمریکا و اتحادیه اروپا تحریمهای سنگینی علیه روسیه وضع کرده است، که در ماههای اخیر بحثهای امنیتی گستردهتری در مواجهه با تهدیدهای فزاینده چین و کره شمالی مطرح کرده است.
درخواستهای قانونگذاران ژاپنی برای افزایش قابل توجه بودجه دفاعی این کشور افزایش یافته است، و بحث بر سر اینکه آیا ژاپن باید به سلاحهایی دست یابد که قادر به حمله به تاسیسات پرتاب موشک در قلمرو دشمن هستند بالا گرفته است.
به گفته «نیویورک تایمز»، این احساس فوریت ژاپن تا حد زیادی ناشی از این حقیقت است که نواحی شرقی روسیه تنها 25 مایل با هوکایدو، جزیره شمالی ژاپن فاصله دارند. شوروی سابق در پایان جنگ جهانی دوم مجمعالجزایر کوریل که متعلق به ژاپن است را تصرف کرد، و روسیه هنوز آنها را بازنگردانده است.
جنگ اوکراین تنها کانال دیپلماتیک که ژاپن امیدوار بود از طریق آن درباره وضعیت جزایر مورد مناقشه با مسکو مذاکره کند را بست، و اینک ژاپن نگران است بحران حاضر فراتر از مسائل تاریخی برود.