۱۴۰۱ اردیبهشت ۸, پنجشنبه

گزارش دو سازمان‌ حقوق بشری؛ افزایش 100 درصدی اعدام‌ها در دولت رئیسی


بر اساس این گزارش، گروه‌های اتنیکی بیشترین تعداد را بین زندانیان اعدامی در سال 2021 داشته‌اند

سازمان «حقوق بشر ایران» و سازمان فرانسوی «با هم علیه مجازات اعدام» با انتشار گزارشی سالانه از دوبرابر شدن اعدام‌ها در زمان ریاست‌جمهوری ابراهیم رئیسی در ایران خبر دادند.

این گزارش که پنج‌شنبه 28 آوریل منتشر شد، تصریح می‌کند که پس از پیروزی ابراهیم رئیسی در ماه ژوئن سال 2021، شمار اعدام‌ها در نیمه دو سال، در مقایسه با نیمه اول سال، دوبرابر شده است.

بر این اساس، تعداد اعدام‌ها در سال 2021، با افزایشی 25 درصدی نسبت به سال قبل خود، به دست‌کم 333 مورد رسیده است.

به گفته این دو سازمان حقوق بشری، مقامات دولتی در 83 درصد این اعدام‌ها، هیچ‌گونه اطلاع‌رسانی انجام ندادند.

اینگزارش همچنین ازوجود دواعدامی که درزمان ارتکاب جرم کودک بودند،خبر میدهد.

بر اساس گزارش مشترک این دو سازمان حقوق بشری، شمار زندانیان اعدام‌شده گروه‌های اتنیکی، ‌«به‌ویژه بلوچ‌ها» چشمگیر و «بیش از حد زیاد» بوده است.

این گزارش با استناد به داده‌های جمع‌آوری شده در این زمینه می‌نویسد: «21 درصد اعدام‌ها در سال 2021، مربوط به زندانیان بلوچ بوده است. این در حالی‌است که آن‌ها از جمعیتی بین 2 تا 6 درصدی در ایران برخوردار هستند.»

این گزارش در همین زمینه به شمار اعدام‌ها از سال 2010 تا 2021 نیز اشاره کرده و خاطرنشان کرده است، از میان 137 نفری که به اتهام وابستگی به احزاب و سازمان‌های ممنوعه در ایران اعدام شدند، 51 درصد مربوط به گروه اتنیکی کرد، 28 درصد مربوط به گروه اتنیکی بلوچ و 15 درصد مربوط به گروه اتنیکی عرب بوده‌اند.

«شکنجه سیستماتیک، فقدان رسیدگی قانونی و عدم مسئولیت‌پذیری» از جمله مواردی است که بر اساس این گزارش، باعث تداوم وضعیت موجود و افزایش شمار اعدام‌ها در ایران شده است.

این گزارش در ادامه با اشاره به مذاکرات احیای توافق هسته‌ای موسوم به «برجام» عنوان کرده است، همزمان با برگزاری این مذاکرات، شمار اعدام‌ها در ایران افزایش یافته است.

به گفته این دو سازمان حقوق بشری، هنگامی که دور اول مذاکرات برجام بین سال‌های 2013 تا 2015 برگزار شد، همین الگو تکرار شده و اعدام‌ها در ایران به بالاترین حد خود در دو دهه اخیر رسیده بود.

این گزارش در بخش پایانی از جامعه بین‌المللی خواسته است تا وضعیت حقوق بشر در ایران، به ویژه مجازات اعدام را، به‌عنوان یکی از دستورهای کاری خود در هرگونه مذاکرات با ایران مدنظر قرار بدهند.