علی ماجدی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در آلمان، که حدود دوماه پیش بر اساس قانون منع به کارگیری بازنشستگان، مسوولیت خود را واگذار کرد و به تهران بازگشت در گفتگوی مفصلی با خبرگزاری ایسنا به سیاست خارجی ایران و به ویژه مناسبات با آمریکا و اروپا پرداخته و سخنان پُراهمیتی بر زبان آورده است. وی می گوید «ما باید نوع نگاهمان را به دنیا با توجه به وضعیت بینالمللی تغییر دهیم» و تاکید می کند «تا زمانی که نوع نگاهمان تغییر نکند، […] مشکلات همچنان وجود خواهد داشت».
وی با اشاره به اقدامات تروریستیِ بگفتۀ او «برخی خودسرها در خارج کشور» یادآوری میکند که « اروپاییها در مورد ادعاهائی که مطرح کردهاند، اسنادی آوردهاند که ما نمی توانیم آن را به راحتی رد کنیم». از نظر او «ایران نباید خود را در برابر ترامپ قرار می داد».
علی ماجدی، سفیر پیشین جمهوری اسلامی ایران در آلمان، که اینک در تهران در نشستهای راهبردی در بارۀ سیاست خارجی این کشور شرکت میکند، در گفتگوی مفصل خود با ایسنا در بارۀ پیشنهاد دولت ترامپ برای انجام گفتگوهای تازه با این کشور میگوید « ما همیشه نشان دادهایم که وقتی دچار اجبار میشویم مذاکره میکنیم» و میپرسد « چرا باید این گونه باشد؟» وی میافزاید «ما حتی نتوانستیم طی این مدت اعتماد اروپاییها را جلب کنیم. اروپاییها با ما کار میکنند ولی به ما اعتمادی ندارند. میبینیم که طی این چند وقت چه مسائلی بین ایران و اتحادیه اروپا رخ داده است. من نمیخواهم مسائل را بازگو کنم ولی این اتفاقات باعث شده که اعتماد اروپاییها به ایران از بین برود. با دو، سه عمل اشتباه، اعتمادی که در حال ایجاد شدن بود از بین رفت. باید به کسانی که معتقدند با انجام برخی از عملیاتها و یا خودسریها میتوان منافع ملی کشور را تامین کرد، به صراحت گفت تصور آنها اشتباه است و اقدامات آنها نه در راستای افزایش قدرت ایران بلکه ضد قدرت است.»
علی ماجدی که در این زمینه به اقدامات و طرحهای تروریستی نسبت داده شده به ایران و اخراج دیپلماتهای جمهوری اسلامی از دانمارک، هلند و آلبانی، مسدود کردن حسابهای وزارت اطلاعات ایران در فرانسه و نیز دستگیری یکی از دیپلماتهای ایرانی مامور در اتریش اشاره دارد، تاکید میکند که «اروپاییها در مورد ادعاهایی که مطرح کردهاند اسنادی آوردهاند که ما نمیتوانیم آن را به راحتی رد کنیم، گرچه آنها نیز نمیتوانند این اسناد را به راحتی اثبات کنند». او میگوید «ما میبینیم در هنگامی که آقای روحانی به اتریش سفر میکند مسائل آلمان رخ میدهد. قبل از آن نیز مسائل دیگری وجود داشت. [اروپائیها…] شواهدی برای ادعاهای خود دارند که میتوانند بر روی آن دست بگذارند و در این جا است که من میگویم این اقدامات این احساس اعتماد و امنیت را دچار مشکل میکند». سفیر پیشین ایران در آلمان می گوید « ما در داخل کشور با موضوعی همچون “عملیات خودسرانه” مواجه هستیم، آیا میتوانیم منکر شویم که در خارج از کشور نیز نمونهای از این اتفاقات رخ نمیدهد؟ عملیاتهایی که اعتماد را دچار خدشه میکند».
علی ماجدی در پاسخ به اینکه برخی در داخل کشور اطلاعات فاش شده در بارۀ اقدامات تروریستی ایران در خارج را «چالشها و ادعاها»ئی میدانند که اروپا برای فرار از به اجرا گذاشتن «کانال مالی ویژه» پیش کشیده است روشن میگوید «من اعتقادی به این تحلیلها ندارم» و یادآوری میکند که « کار جاسوسی با برخی از اقدامات متفاوت است» و میافزاید « ما نیاز داریم که یک نوع احساس امنیت و اعتماد نسبت به ایران در دنیا ایجاد کنیم و از انجام مواردی که باعث خدشه دار شدن این اعتماد میشود پرهیز کنیم». او با اشاره به اینکه برخی در ایران طرح بمب گذاری در گردهمائی سازمان مجاهدین خلق در «ویلپنت» در شمال پاریس را به خود این سازمان نسبت دادند، می گوید «اول مطمئن شویم که کسانی در داخل کشور این گونه اقدامات را انجام نمیدهند و اگر اندک ایرانیانی در خارج از کشور به نام ایران این اقدامات را انجام میدهند باید بتوانیم این موضوع را اثبات کنیم. ایجاد اعتماد امری زمان بر است ولی تخریب آن راحت است، متاسفانه برخی فکر میکنند که با انجام برخی از اقدامات خودسرانه میتوانند منافع کشور را تامین کنند در حالی که این اشتباه است. این نشان دهنده قدرت نیست، بلکه ضد قدرت است».
سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در آلمان در بارۀ مناسبات کشور خود با اروپا میگوید «در اروپاییها اراده سیاسی برای حمایت و حفظ برجام وجود دارد اما اجرای این اراده سیاسی باید با توافق آمریکا همراه باشد. آنها از نظر گفتاری و رسانهای از برجام حمایت کردهاند و این حمایت واقعی است؛ چراکه نگاه آنها به این توافق یک نگاه امنیتی است و اروپا در کنار آمریکا، چین و روسیه صحنه گردان مذاکرات برجام بودند؛ بنابراین طبیعی است که اروپاییها بخواهند این دستاورد را از نظر سیاسی و اقتصادی حفظ کنند، اما در صحنه اقتصادی آن چه که ما مشاهده میکنیم در هم تنیدگی ساختار اقتصادی اروپا با آمریکا و نقش بلامنازع دلار در سیستم مالی و بانکی دنیا است».
او با یادآوری اینکه « روابط بینالملل را نباید […] سیاه و سفید دید»، تاکید میکند که «عرصه بینالملل، عرصه بده بستان است و در قضیه [کانال مالی ویژه] نیز با توجه به بده بستانهایی که وجود دارد معلوم نیست که چه موقع این ساز و کار نهایی میشود و اگر نهایی نیز شد به چه میزان اجرایی میشود». علی ماجدی میافزاید «در اراده اروپاییها جهت ایجاد[کانال مالی ویژه] تردیدی نیست اما قدرت و توان اروپاییها در این زمینه کم است».
سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در آلمان در بارۀ روابط کشور خود با آمریکا و با دولت ترامپ میگوید « متاسفانه ما فقط یاد گرفتهایم دشمنی کنیم. باید بپذیریم که آمریکا هژمونی برتر دنیا است. ما چه دوست داشته باشیم و چه نداشته باشیم این یک حقیقت است» و میافزاید « در مقطعی که ترامپ بر روی کار آمد، خیلیها میگفتند که ایران نباید خود را برابر آمریکا قرار دهد، ولی کسانی که ایران را به این سمت بردند بر اساس یک تفکر اشتباه، فکر میکردند که این به نفع کشور است.»
علی ماجدی نبود نظام تصمیم گیری یکپارچه در ایران را یکی از مشکلات اصلی کشور میداند و میگوید «در مذاکره با آلمانیها و اروپاییها، آنها خیلی مواقع به ما گفتهاند که سیستم یکپارچهای در ایران برای تصمیم گیری وجود ندارد» و میافزاید «من نمیخواهم بگویم که سیستم یکپارچه نیست، سیستم یکپارچه است ولی در آن خطا وجود دارد حال این خطاها عمدی است یا سهوی؟، نمی دانم […] ولی آثار این خطاهای سهوی و یا عمدی را در سیاست خارجی کشور مشاهده میکنم.»
وی همچنین از اینکه در ایران « بسیاری از مسائل در حوزۀ سیاست خارجی را حیثیتی» میکنند ابراز تاسف میکند و آنرا سیاستی «اشتباه» میخواند و با اشاره به کنفرانس ورشو که قرار است در روزهای ١٣ و ١٤ فوریه در بارۀ ثبات و امنیت خاورمیانه تشکیل شود و البته یکی از موضوعات اساسی آن، بگفتۀ مقامات آمریکائی، نقش ایران در بی ثبات کردن منطقه است، میگوید «در بحث ورشو نیز به جای این که این موضوع را تبدیل به چالش و یک موضوع حیثیتی کنیم باید آن را مدیریت کنیم».
علی ماجدی با ابراز تاسف و با اشاره به سیاست ایران در قبال آمریکا میگوید « ما متاسفانه بر اساس نوع نگاهمان میخواهیم یک قدرت هژمونی را در دنیا حذف کنیم، در حالی که این قدرت حذف شدنی نیست و دیگران نیز آن را حذف نمیکنند، بلکه با آن کار میکنند و قدرت آن را مدیریت میکنند».
توضیح وزارتخارجه درباره اظهارات يك سفير ايران
گروه سياسي: روابط عمومی وزارت امور خارجه درباره مصاحبه اخیر علی ماجدی سفیر سابق ایران در آلمان، اطلاعیهای منتشر کرد . متن این اطلاعیه به شرح زیر است:
به آگاهی میرساند ماموریت جناب آقای دکتر ماجدی به عنوان سفیر جمهوری اسلامی ایران در آلمان چندی است که به دلیل قانون منع به کارگیری بازنشستگان خاتمه یافته و ایشان به کشور مراجعت نمودهاند. ضمن احترام به این همکار بازنشسته و تقدیر از تلاشهای صادقانه ایشان در سمتهای مختلف، لازم به تاکید است که دیدگاههای ارائه شده توسط ایشان در مصاحبه با خبرگزاری ایسنا در تاریخ سوم بهمن ۱۳۹۷، طبیعتا نظرات شخصی ایشان بوده و دیدگاههای وزارت امور خارجه به شمار نمی رود.
در خصوص عملیات به اصطلاح خودسرانه که در اظهارات ایشان وجود دارد چنانکه از متن مصاحبه نیز مشخص است ایشان به مورد مشخصی اشاره نداشته و یک نگرانی عمومی از برخی احتمالات را بیان کرده است. اسناد و شواهد کشورهای اروپایی که برای برخی ادعاهای این کشورها ارائه شده است، همان طور که جناب آقای ماجدی هم به درستی بیان داشته است، اصلا قابل اثبات نیست و اسناد متقنی به شمار نمیرود. همچنانکه ایشان نیز تاکید کرده است این عملیات احتمالا توسط گروهکهای معاند در خارج از کشور به گونهای انجام میشود که به پای ایران نوشته شود. روابط عمومی وزارت امور خارجه به رسانههای خارجی و برخی خارج نشینان معلومالحال که برداشتهای دلخواه خود را از این مصاحبه به عمل آوردهاند توصیه میکند ذوق زده نشده و آرزوهای قلبی خود را به دیگران نسبت ندهند.