۱۳۹۷ آذر ۱۹, دوشنبه

پادشاه عربستان خواستار اتحاد اعراب برای مقابله با ایران شد



        نشست سران شورای همکاری خلیج فارس در ریاض
سی و نهمین دور نشست سران شورای همکاری خلیج فارس در ریاض بدون حضور امیر قطر آغاز به کار کرد. مهم‌ترین موضوعات این نشست تا کنون “دخالت ایران در امور کشورهای عربی” و “بحران قطر” بوده است.


سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان سعودی، روز یکشنبه ۱۸ آذر (نهم دسامبر) در سی و نهمین دور نشست سران شورای همکاری خلیج فارس در کاخ درعیه‌ی ریاض به شدت از ایران انتقاد کرد و گفت که “ایران به دخالت در امور داخلی کشورهای همسایه ادامه می‌دهد”.

پادشاه عربستان خواستار اتحاد اعراب “برای مقابله با رژیم ایران” و “سیاست‌های خصمانه” این کشور شد. سلمان بن عبدالعزیز در سخنرانی افتتاحیه خود تاکید کرد که نیروهای افراطی و تروریسم امنیت ملت‌های منطقه خلیج (فارس) و دنیای عرب را تهدید می‌کنند و ایران با حمایت از تروریست‌ها در امور داخلی کشورهای عربی دخالت می‌کند.

ملک سلمان از جامعه جهانی خواست از ایران بخواهد تضمین‌های کاملی درباره برنامه‌های هسته‌ای و موشکی خود ارائه دهد.

عدم حضور امیر قطر به رغم دعوت به نشست

نشست سران شورای همکاری خلیج فارس در حالی برگزار می‌شود که روابط برخی کشورهای عربی با قطر هنوز تیره است. پادشاه عربستان در آستانه نشست شورای همکاری خلیج فارس از شیخ تمیم بن حمد بن خلیفه آل ثانی، امیر قطر، برای حضور در نشست ریاض دعوت کرده بود، اما امیر قطر در این نشست شرکت نکرد.

وزارت امور خارجه عربستان سعودی در ریاض اعلام کرد که یک هیئت قطری در نشست شورای همکاری خلیج فارس تحت ریاست سلطان المریخی، وزیر مشاور در امور خارجه قطر، حضور پیدا کرده است.

پادشاه عربستان در سخنرانی افتتاحیه خود در باره بحران قطر و عدم حضور امیر قطر سخنی نگفت ولی شیخ خالد بن احمد، وزیر امور خارجه بحرین، با اشاره به عدم حضور امیر قطر گفت: «بهتر بود امیر قطر در اجلاس ریاض شرکت می‌کرد.»

بحران قطر چگونه آغاز شد؟

عربستان سعودی و دیگر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در ژوئن ۲۰۱۷ تحریم و محاصره قطر را آغاز کردند و سبب بروز یک بحران سیاسی شدند.

عربستان، بحرین، مصر و امارات، کشورهای عرب همسایه قطر، این کشور را متهم کردند که روابطی نزدیک با ایران برقرار کرده که دشمن اصلی عربستان است و از تروریسم حمایت می‌کند. قطر به شدت این اتهام‌ها را رد کرده است.

این چهار کشور از نخستین روز تحریم ارتباط‌های مهم دیپلماتیک، تجاری و اقتصادی خود را با قطر قطع کردند.

در نشست ریاض موضوع جنگ داخلی یمن هم مطرح شده است. “واس”، خبرگزاری دولتی عربستان سعودی، در این باره نوشته است که پادشاه عربستان از ائتلاف عربی و دولت قانونی یمن حمایت و از “کودتاچیانی که امنیت و ثبات کشور را به‌خطر انداخته‌اند” انتقاد کرده است.