۱۴۰۰ اسفند ۵, پنجشنبه

تأثیرات احتمالی حمله به اوکراین بر همکاری‌های فضایی روسیه و آمریکا


مدیر پیشین شورای ملی فضایی آمریکا به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته است تنش در شرق اوکراین و نگرانی‌های غرب از تهاجم روسیه نباید تأثیر مهمی بر فعالیت ایستگاه فضایی بین‌المللی، و همکاری ایالات متحده و روسیه در فضا داشته باشد.

در حال حاضر چهار فضانورد آمریکایی ناسا، دو فضانورد روسی، و یک فضانورد اروپایی ساکن این مرکز فضایی هستند.

به گفته اسکات پیس، که در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ به عنوان دبیر اجرایی شورایی فضایی خدمت می‌کرد و اکنون مدیر سازمان سیاست فضایی در دانشگاه جرج واشنگتن است، ایستگاه فضایی بین‌المللی تا حد زیادی از رویدادهای سیاسی مصون مانده است.

اسکات پیس با اشاره به این که می‌توان تصور کرد که اقدامات روسیه ممکن است فعالیت‌های ایستگاه فضایی بین‌المللی را به مخاطره بیندازد، تأکید کرد که چنین سناریویی در صورت قطع روابط دیپلماتیک طرفین، و یک رویارویی گسترده نظامی امکان‌پذیر است، و آخرین راهکار خواهد بود.

ایستگاه فضایی بین‌المللی با مشارکت پنج آژانس فضایی از پانزده کشور از جمله کانادا، ژاپن، روسیه، آمریکا، و چند کشور اروپایی در سال ۱۹۹۸ به مدار زمین پرتاب شد.

ایستگاه فضایی بین‌المللی

این مرکز پژوهشی با حدود هشت مایل کابل، یک هکتار پنل خورشیدی، و سه آزمایشگاه با فناوری پیشرفته تقریبا به اندازه یک زمین فوتبال است.

بیل شپرد آمریکایی، سرگئی کریکالف و یوری گیدزنکو روسی نخستین فضانوردانی بودند که در اکتبر ۲۰۰۰ به این ایستگاه فضایی اعزام شدند.

این مأموریت سرآغاز سال‌ها همکاری مشترک سازمان‌های فضایی آمریکا و روسیه بود که فصل تازه‌ای از اکتشافات فضایی را رقم زد.

هرچند این فضانوردان همکاری خوبی در این مأموریت داشتند، اما در برخی موارد اختلافاتی در مراکز فرماندهی در شهرهای هیوستون و مسکو پدید آمد.

پس از فاجعه انفجار فضاپیمای «کلمبیا» و مرگ فضانوردان آمریکایی در سال ۲۰۰۳، و نیز بازنشستگی شاتل‌های فضایی آمریکا در سال ۲۰۱۱، فضاپیماهای روسی مسئولیت تردد فضانوردان بین ایستگاه فضایی بین‌المللی و زمین را بر عهده گرفتند.

اما عملیات موفق فضاپیمای ساخت شرکت خصوصی «اسپیس اکس» در سال ۲۰۲۰، به حدود ۹ سال غیبت آمریکا در این عرصه پایان داد و نخستین شرکت خصوصی شد که فضانوردان را به ایستگاه فضایی بین‌المللی برد.

فضاپیمای دراگون شرکت اسپیس اکس

با وجود آن که هنوز همکاری‌های سازمان‌های فضایی آمریکا و روسیه در این زمینه ادامه دارد، اما ناسا قصد دارد برنامه‌های اکتشافی خود را در آینده با همکاری بخش خصوصی دنبال کند.

اسکات پیس با اشاره به این که درگیری‌های زمینی می‌تواند مانع همکاری‌های مشترک فضایی شود، تأکید کرد که با این‌ حال فضا برای زندگی روزمره انسان حیاتی است و همه باید اهمیت این موضوع را در نظر بگیرند.

این در حالی است که نگرانی‌هایی در کنگره ایالات متحده درباره تأثیر درگیری اوکراین بر فعالیت ایستگاه فضایی بین‌المللی مطرح شده است.

قانون‌گذاران بطور خاص همکاری فضایی را از تحریم‌های پیشین علیه روسیه مستثنی کرده‌اند، اما با توجه به شرایط کنونی می‌توان انتظار داشت که چنین تحریم‌هایی علیه مسکو اعمال شود.

بامداد پنجشنبه به وقت محلی، روسیه حمله نظامی همه جانبه‌ای را علیه اوکراین آغاز کرد.