۱۴۰۰ اسفند ۲, دوشنبه


                            مذاکرات احیای برجام در وین (آرشیو)

در حالی که خبرهای روزهای اخیر از وین حاکی از رسیدن مذاکرات به مرحله نهایی و احتمال دستیابی به توافق بوده است، نمایندگان مجلس شورای اسلامی از رئیس جمهوری ایران خواستند در مذاکرات وین «خطوط قرمز» رعایت شود.

به گزارش خبرگزاری خانه ملت، بیش از ۲۵۰ تن از نمایندگان مجلس شورای اسلامی روز یکشنبه اول اسفندماه در بیانیه‌ای از دولت ابراهیم رئیسی خواسته‌اند بدون اخذ تضمین برای عدم خروج دوباره آمریکا از برجام زیر بار توافق نرود.

در این بیانیه شش ماده‌ای تاکید شده است که کشورهای غربی باید تعهد بدهند که همه تحریم‌های مرتبط با تروریسم، برنامه هسته‌ای، برنامه موشکی، بانکی و نیز تحریم‌های حقوق بشری علیه جمهوری اسلامی را لغو کنند. این بیانیه بازگشت ایران به اجرای تعهدات برجامی خود را مشروط به لغو همه تحریم‌ها و راستی‌آزمایی آنها توسط مجلس شورای اسلامی کرده است. این نمایندگان همچنین خواستار اخذ تعهد از اعضای برجام جهت عدم استفاده از «مکانیسم ماشه» شده‌اند.

«مکانیسم ماشه» بخشی از توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ است و بر اساس آن اگر ایران تعهدات برجامی خود را نقض کند، اعضای برجام می‌توانند پرونده ایران را به شورای امنیت سازمان ملل ارسال کنند.

فرانسه و آلمان توپ را در زمین ایران انداختند

امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، روز شنبه ۳۰ بهمن در گفت‌وگوی تلفنی با ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران، از او خواست که با از سرگیری توافق هسته‌ای موافقت کند.

بر اساس اطلاعیه‌ای که کاخ الیزه دراین‌باره منتشر کرده است، امانوئل مکرون تاکید کرده که مذاکرات وین اکنون به مرحله نهایی رسیده است و ایران باید از این فرصت برای حفظ برجام و جلوگیری از وقوع بحران استفاده کند.

ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه، نیز چند روز پیش گفته بود: «ایران در برابرش انتخابی مشخص دارد؛ یا بحرانی جدی در روزهای آینده ایجاد می‌کند که قابل اجتناب است، یا توافقی را می‌پذیرد که منافع همه طرف‌ها را تامین‌ می‌کند.»

اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، روز شنبه ۳۰ بهمن‌ماه با اشاره به شانس دستیابی به توافق در وین، تاکید کرد که «اکنون انتخاب با رهبری ایران است.»

خبرگزاری رویترز روز یکشنبه اول اسفندماه در گزارشی نوشت که حرف آخر درباره توافق هسته‌ای در وین را آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، می‌زند.

در این گزارش آمده است تعیین شروط از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی می‌تواند توافق نهایی در وین را به خطر اندازد.

حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، نیز روز چهارشنبه ۲۷ بهمن‌ماه از آمریکا و اروپا خواسته بود تضمین بدهند که عمر توافق هسته‌ای به دولت جو بایدن محدود نباشد.

اعلام آمادگی مشروط ایران برای مذاکره مستقیم با آمریکا

ابراهیم رئيسی، رئيس‌جمهوری ایران، در گفت‌وگوی تلفنی با همتای فرانسوی خود، از آمادگی مشروط تهران برای مذاکره مستقیم با آمریکا خبر داد.

وی لغو تحریم‌ها و ارائه تضمین معتبر از سوی کشورهای غربی را شروط مذاکره با آمریکا عنوان کرد.

حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، نیز که برای شرکت در کنفرانس امنیتی مونیخ به آلمان رفته است لغو تحریم‌ها و آزادسازی منابع مالی ایران را پیش‌شرط مذاکره مستقیم با آمریکا دانست.

همزمان به گزارش خبرگزاری ایرنا، حسین امیرعبداللهیان روز یکشنبه اول اسفندماه در دیدار با جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ بر رعایت «خطوط قرمز» ایران تاکید کرد.

پیش‌نویس توافق هسته‌ای جدید

خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه ۲۸ بهمن‌ماه از تهیه پیش‌نویس توافقی جدید در وین خبر داد و جزئیاتی در این باره منتشر کرد.

بر اساس این گزارش پیش‌نویس ۲۰ صفحه‌ای احیای برجام، حاوی اقدامات دو جانبه‌ای برای بازگشت گام به گام ایران و آمریکا به اجرای تعهدات‌شان است.

توقف غنی‌سازی اورانيوم با غلظت بالاتر از پنج درصد، آزاد کردن هفت میلیارد دلار از دارایی‌های ایران در کره جنوبی، و آزادی همه شهروندان غربی زندانی در ایران از جمله مواردی است که به گزارش رویترز در این پیش‌نویس گنجانده شده است.

به گزارش رویترز معافیت ایران از تحریم‌های نفتی شامل گام‌های اول نمی‌شود.

دور هشتم مذاکرات احیای برجام با حضور نمایندگان ایران، فرانسه، بریتانیا، آلمان، روسیه، چین و اتحادیه اروپا و نیز حضور غیرمستقیم نمایندگان آمریکا در وین ادامه دارد.

هدف نهایی این مذاکرات بازگشت به توافق هسته‌ای تیرماه سال ۱۳۹۴ بین ایران و قدرت‌های جهانی است.

آمریکا اردیبهشت سال ۹۷ از توافق هسته‌ای با ایران خارج شد و در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ تحریم‌های بیشتری هم علیه جمهوری اسلامی اعمال شد. یک سال بعد ایران نیز در چند مرحله اجرای بخشی از تعهداتش در برجام را متوقف کرد و میزان غنی‌سازی اورانیوم خود را افزایش داد که این اقدامات باعث نگرانی کشورهای غربی نسبت به فعالیت‌های هسته‌ای ایران شده است.