۱۴۰۱ شهریور ۱۵, سه‌شنبه

استفاده از فناوری تشخیص چهره برای مقابله با «بدحجابی» در ایران


رژیم ایران قصد دارد به منظور مقابله با آنچه «بدحجابی» زنان می‌نامد، از فناوری تشخیص چهره در اماکن و وسایل حمل و نقل عمومی استفاده کند.

به گزارش روزنامه بریتانیایی «گاردین»، دولت ایران از سال 2015 کارت‌های هویت «بیومتریک» برای شهروندان این کشور صادر می‌کند که داده‌هایی مثل اسکن عنبیه، اثر انگشت و تصاویر چهره را در خود ذخیره می‌کند.

پژوهشگران نگران این هستند که جمهوری اسلامی بتواند با استفاده فناوری تشخیص چهره، از داده‌های ثبت‌شده در کارت هویت هوشمند به منظور شناسایی افرادی که قوانین حجاب اجباری را چه در خیابان و چه در فضای مجازی نقض می‌کنند، بهره‌برداری کند.

محمدصالح هاشمی گلپایگانی، دبیر ستاد «امر به معروف و نهی از منکر»، اخیراً در گفت‌وگویی از برنامه‌ریزی دولت برای استفاده از فناوری تشخیص چهره برای نظارت بر پوشش زنان در اماکن عمومی بر مبنای فرمانی به امضای ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری ایران خبر داد.

آزاده اکبری، پژوهشگر دانشگاه توئنته هلند در این باره به «گاردین» گفته است: «رژیم ایران مدت‌هاست که به دنبال استفاده از فناوری تشخیص چهره برای شناسایی ناقضان قوانین پوشش بوده است. این رژیم اشکال خشونت‌آمیز سنتی کنترل تمامیت‌خواهانه را با فناوری‌های جدید تلفیق می‌کند.»

به گفته این پژوهشگر، داده‌های جمع بزرگی از شهروندان ایرانی هم‌اکنون در بانک ملی داده‌های بیومتریک حکومت وجود دارد، چرا که بسیاری از خدمات عمومی در ایران تنها بر اساس شناسه‌های بیومتریک ارائه می‌شوند.

بنابراین، حکومت اینک به تصاویر تمام چهره‌ها دسترسی دارد. رژیم می‌داند مردم دقیقا کجا هستند، و در صورت لزوم می‌تواند به آسانی آنها را پیدا کند. مثلا اگر فیلمی از فردی در شبکه‌های اجتماعی پُربیننده بشود، رژیم می‌تواند آن فرد را طی چند ثانیه شناسایی کند.

اکبری تاکید کرد: «رژیم با این کار پیام مهمی به مردم ارسال می‌کند، و آن این است که مبادا تصور کنید اتفاق کوچکی که در اتوبوسی یا مکانی مشابه رخ می‌دهد، فراموش می‌شود. ما دقیقا می‌دانیم شما کی هستید و پیدای‌تان خواهیم کرد، و آن وقت باید عواقب کار خود را تحمل کنید.»