روزنامه «تایمز» بریتانیا در مقالهای به بررسی تلاشهای روسیه و چین برای پیوستن ایران به «سازمان همکاری شانگهای» پرداخته و نوشته «رهبران مستبد جهان» تلاش میکنند ایران را به عضویت «باشگاه دیکتاتورها» درآورند.
به گفته این روزنامه، امروزه احساس پیروزی غرب در دوران پس از جنگ سرد، یعنی زمانی که فرانسیس فوکویاما «پایان تاریخ» و پیروزی دموکراسی لیبرال بر انواع دیگر حکومتها را اعلام کرد، خاطرهای دور به نظر میرسد؛ نظم ژئوپلیتیکی جهان در نوسان است، جنگ در اروپا بیداد میکند، و باشگاه دیکتاتورها در حال ظهور است تا نظم جهانی غربمحور را به چالش بکشد.
در مقاله آمده است، علاوه بر رژیم ایران، یک کشور «استبدادی» دیگر یعنی بلاروس نیز احتمالاً به زودی از مقام «ناظر» به عضویت کامل سازمان شانگهای ارتقا خواهد یافت. گفته میشود ترکیه، یکی از اعضای «ناتو»، که در حال حاضر یکی از «شرکای گفتوگو»ی سازمان است، نیز برای عضویت در سازمان شانگهای درخواست داده است.
به گفته «تایمز»، این سازمان که برخی ناظران غربی آن را «باشگاه دیکتاتورها» نامیدهاند، قصد دارد نفوذ غرب را در قلب اوراسیا از بین ببرد، و احتمالا حتی جاهطلبیهای بزرگتری نیز داشته باشد. عقبنشینی تحقیرآمیز اخیر آمریکا و بریتانیا از افغانستان به احتمال زیاد سازمان شانگهای را تشویق به جذب افغانستان کند، که در حال حاضر یکی از اعضای ناظر این سازمان است.
به گزارش این روزنامه، چین که بنیانگذار سازمان همکاری شانگهای و بازیگر اصلی آن است، سالهاست امکان عضویت کامل ایران در این سازمان را به خاطر خودداری از آزردن آمریکا مسدود کرده است. با این حال، بالا گرفتن خصومت میان پکن و واشینگتن در سالهای اخیر ممکن است چین را متقاعد کرده باشد که دیگر لزومی ندارد در این باره ملاحظه آمریکا را بکند.
در حرکتی مشابه، روابط مسکو با واشینگتن طی سالهای اخیر و به ویژه پس از حمله روسیه به اوکراین تیره و تار شده است، و روسیه در مقابل خود را به ایران نزدیکتر کرده و حتی برای استفاده در جنگ اوکراین، از ایران پهپاد وارد کرده است. به گفته «تایمز»: «پوتین ممکن است در گوش شی زمزمه کرده باشد که زمان آن رسیده تا ایرانیها را به سازمان همکاری شانگهای راه دهند.»