آژانس بینالمللی انرژی اتمی روزچهارشنبه هفت سپتامبراعلام کردکه بدلیل عدم پاسخ گویی تهران به موضوع مکانهای اعلام نشده هستهای، «در موقعیتی نیست که تضمین کند برنامه هستهای ایران کلا صلح آمیز است.»
رافائل گروسی، دبیرکل این نهاد وابسته به سازمان ملل در گزارشی پیش از نشست هفته آینده شورای حکام گفت که «بهطور فزایندهای نگران» است، زیرا «هیچ پیشرفتی در حل و فصل» پرونده پیدا شدن آثار اورانیوم غنی شده با منشا انسانی در گذشته در مکانهای مختلف در ایران حاصل نشده است.
بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی پیش از این سه مکان در ورامین، مریوان و تورقوزآباد در حومه تهران را شناسایی و اعلام کردهاند که سایتهای ورامین و تورقوز آباد در سالهای ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ احتمالا با هدف از بین بردن رد اورانیوم تخریب شدهاند.
گروسی از ایران خواست که «به تعهدات قانونی خود عمل کند» و هر چه زودتر با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کند.
تحقیقات آژانس بینالمللی انرژی اتمی از این مکانهای اعلام نشده مهمترین موضوع محل اختلاف در احیای برجام اعلام شده است. تهران بارها خواستار بسته شدن پرونده تحقیقات این نهاد شده است تا زمینه برای احیای برجام ایجاد شود اما کشورهای اروپایی دخیل در توافق هستهای ایران به همراه ایالات متحده میگویند این موضوع ربطی به احیای برجام ندارد.
آژانس همچنین از تصمیم ایران در ماه ژوئن گذشته مبنی بر حذف تعدادی از دوربینهای نظارتی برای راستی آزمایی ماهیت غیرنظامی برنامه هستهای ایران ابراز تاسف کرد.
طبق برآوردهای ارائه شده در یک سند دیگر، ایران در ماههای اخیر به انباشت اورانیوم غنی شده ادامه داده است که ۱۹ برابر حد مجاز در توافقنامه بینالمللی سال ۲۰۱۵ است.
طبق این گزارش، تهران مجموع ذخایر اورانیوم خود را در ۲۱ اوت به ۳۹۴۰.۹ کیلوگرم (حدود چهار تن) افزایش داد. این در حالی است که این رقم در ماه مه ۳۸۰۹.۳ کیلوگرم بود. این در حالی است که در توافق ۲۰۱۵ این رقم ۲۰۲.۸ کیلوگرم تعیین شده بود.
خبرگزاری فرانسه با استناد به گزارش سه ماهه آژانس انرژی اتمی، گفت که طبق این گزارش ذخایر اورانیوم غنی شده تا ۶۰ درصد ایران نسبت به آخرین گزارش فصلی آژانس ۱۲.۵ کیلوگرم افزایش داشته و به ۵۵.۶ کیلوگرم رسیده است.