۱۳۹۵ آبان ۲۴, دوشنبه

مشاور ترامپ: توافق اتمی با ایران اصلاح خواهد شد؛ روابط با خلیج به شراکت نزدیک باز می‌گردد.


ولید فارس مشاور دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب آمریکا می‌گوید که در دولت آینده این کشور، روابط واشینگتن با کشورهای خلیجی به وضعیت «شراکت» سابق در دوره جورج بوش پدر و پسر و نزدیک‌تر از آن باز خواهد گشت.
او همچنین از تلاش ترامپ برای تشکیل یک «ناتوی عربی» سخن گفت و با اشاه به توافق هسته‌ای با ایران گفت رئیس جمهوری منتخب آمریکا این توافق با شکل وضعی‌اش را نمی‌پسندد.


بیرون راندن مسلمانان از آمریکا
ولید فارس در مصاحبه با سایت «ایلاف»، سخنان مطرح شده در برخی از رسانه‌ها مبنی بر این‌که ترامپ مسلمانان را از ایالات متحده بیرون خواهد کرد، سخنانی «پوچ» توصیف کرد به گفته او «اخوان المسلمین یا نظام ایران» عامل آن هستند.
او افزود، هرکس این سخنان را مطرح می‌کند در پی ترساندن مسلمان است و هرکس که بخواهد مسلمانان را بترساند، در پی تسلط بر آن‌ها است.
او ادامه داد: «آن‌هایی که برای این دروغ‌ها تبلیغ می‌کنند همان‌ها هستند که مردم حلب و موصل را آواره می‌کنند. کسانی که این اتهام‌ها را تبلیغ می‌کنند، طرف‌های ایده‌ئولوژیکی هستند که در خاورمیانه ریشه دارند و فکر می‌کنند که ترساندن عرب‌های مسلمان، باعث رسیدنش به اهدافش می‌شود. اما هرگونه سخن درباره بیرون راندن مسلمانان، در فرهنگ سیاسی آمریکا وجود ندارد و از زمان بنیانگذاری آمریکا، هیچ قشری از کشور بیرون رانده نشد و چنین اتفاقی روی نخواهد داد».
او خاطرنشان کرد: «طرح سوال درباره سرنوشت عرب‌های آمریکایی جایز نیست، ایالات متحده کشور آن‌ها است و نقش بزرگتری هم خواهند داشت. به نقشی که در انتخابات کنونی ایفا کردند نگاه کنید، در حزب دمکرات نقش داشتند، نقش بسیار بزرگی در حزب جمهوری‌خواه ایفا کردند. مشاهده کردیم که عرب‌های مسلمان و مسیحی در میشیگانمسیر انتخابات را عوض کرده و باعث پیروزی ترامپ در این ایالت شدند».
ناتوی عربی
درباره ائتلاف عربی و ررابطه آمریکا با جهان عرب در دولت ترامپ نیز ولید فارس گفت: «ترامپ از حدود ۹ ماه پیش، از یک ائتلاف سخن گفت. به جای آن‌که در این باره سوال شود، پرسش‌های بیهوده‌ای درباره بیرون راندن و این مسائل مطرح می‌شود. ترامپ خواهان ائتلاف با جهان عرب است. او در سخنرانی ماه آوریل گذشته خود گفت که دست خود را به سوی عمق جهان عرب برای همکاری با مصر، اردن، خلیج و دیگر کشورها دراز خواهد کرد تا شاید بتواند به پیمانی همچون ناتو دست یابد».
او ادامه داد: «این ائتلاف شامل کشورهایی خواهد بود که با ارزش‌هایش موافقند و بر پایه حمایت از منطقه استوار خواهد بود... از مهم‌ترین ارزش‌ها مقابله با تروریسم، پایان دادن به جنگ‌های داخلی و بازگرداندن پناهجویان است که شمار آن‌ها به چهار برابر پناهجویان فلسطینی رسیده و چنانچه به کشورهای خود باز نگردند، ممکن است سرنوشت پناهجویان فلسطینی را پیدا کنند».
او گفت: «تمام دولت‌های عربی که با این اهداف به علاوه اهتمامشان به رونق اقتصادی هم‌راستا هستند، در ائتلاف شرکت خواهند کرد... این ائتلاف را در اصل عرب‌ها اداره خواهند کرد و نه آمریکایی‌ها».
روابط با کشورهای خلیج
ولید فارس درباره روابط توامپ با کشورهای عربی خلیج نیز گفت:‌ «هنگامی که رئیس جمهوری منتخب مسئولیت‌هایش را در دست گیرد، روابط هم‌پیمانی با کشورهای خلیج را باز خواهد گرداند و به شراکتی باز خواهد گشت که در دوره‌های جورج بوش پدر و پسر بود».
او ادامه داد: «ترامپ به دوره دوری که در دولت اوباما وجود داشت پایان خوهد داد و با رهبران منطقه چه در خلیج و چه در واشینگتن دیدار خواهد کرد. او از خلیج در برابر دو تهدید حمایت خواهد کرد، یکی داعش تندرو و دیگری دخالت ایران در امور کشورهای خلیج. به طور خلاصه روابط ممکن است قوی‌تر از آن چیزی بشود که در دوره‌های بوش پدر و پسر بود».
سیاست‌های ترامپ در سوریه و عراق
درباره اوضاع در سوریه و عراق، مشاور ترامپ گفت:‌ «باراک اوباما در سوریه و عراق دخالتی نکرد. حد اکثر کاری که انجام داد دادن به نیروی هوایی برای بمباران داعش و آموزش نیروهایی بود که با این گروه می‌جنگند. او برای پایان دادن به جنگ و حمام خون در سوریه دخالتی نکرد. در سال ۲۰۱۳ هنگامی که از اسلحه شیمیایی استفاده شد، خط قرمزی وضع کرد و به آن پایبند نبود. در عراق هم برای حمایت از اقلیت‌ها، با سرعت لازم اقدام نکرد. از این رو ایزدی‌ها ضربه و کردها آسیب دیدند. شیعیان و سنی‌های میانه‌رو در معرض کشتار قرار گرفتند. تمام این فجایع که از سال ۲۰۱۴ آغاز شد، در سال ۲۰۱۷ پایان نمی‌یابد».
او ادامه داد: «ترامپ وضعیت فاجعه باری به ارث خواهد برد. اگر سال‌‌های ۲۰۱۱ یا ۲۰۱۲ رئیس جمهوری می‌شد، فجایع در سوریه تا کنون ادامه نداشت».
فارس با اشاره به نظر ترامپ درباره حضور ایران در عراق و سوریه گفت: «او با دخالت نظامی و اطلاعاتی ایران در عراق، سوریه و لبنان مخالف است. اما این‌که دولت ترامپ چه کاری انجام خواهد داد، اکنون نمی‌توان پیش‌بینی کرد. باید دولت تشکیل بشود تا ببینیم چه کسانی در آن حضور خواهد یافت و آن هنگام می‌توان تحلیل کرد. اما در هر صورت آقای ترامپ با معادله کنونی مخالف است. او با حضور پاسدارها و همچنین جهادی‌ها در طول و عرض منطقه مخالف است و باید این وضعیت پایان یابد».
گفت‌وگو با روسیه درباره منطقه
مشاور دونالد ترامپ در پاسخ به سوالی درباره گفت‌وگو با روسیه برای حل و فصل بحران‌های منطقه، گفت: «به طور حتم با روسیه گفت‌وگو خواهد شد. عقلانی نیست که دو کشور اتمی با یکدیگر تماسی نداشته باشند. تماس در روزهای جنگ سرد وجود داشت. اما این تماس باید همراه با قاطعیت باشد».
او افزود: «به طور مثال پیش از آن‌که روسیه با این حجم از توان نظامی به سوریه بیاید، دولت اوباما باید به ماجرا پایان می‌داد همانگونه که در لیبی عمل کرد. با وجود روابط قذافیبا روسیه و تلاش مسکو برای وتوی قطعنامه سازمان ملل، اما عزمی از سوی تاتو وجود داشت. به طور خلاصه، اوباما به خاطر توافق با ایران می‌خواست از عراق خارج شود و چون این خروج پیش از حل و فصل موضوع سوریه بود، اوضاع به جنگی ویرانگر منتهی شد و ایران و حزب‌الله امکان دخالت یافتند».
ولید فارس درباره سیاست‌های احتمالی ترامپ در سوریه گفت: «دولت ترامپ هرچه در توان دارد، با همکاری کشورهای عربی در مناطق خارج از کنترل نظام اسد انجام خواهد داد و نقشه‌های مشترکی وضع خواهد شد. اما مناطق اسد در حمایت روسیه قرار دارد و اوضاع، شبیه وضعیت آلمان در دوره حنگ سرد شده است. پس باید با روس‌ها گفت‌وگو کرد؛ مساله‌ای که شاید به مذاق اپوزیسیون سوریه خوش نیاید اما راه حل دیگری وجود ندارد».
او ادامه داد: «اگر اوضاع در مناطق کُردها و مناطق اپوزیسیون مرتب شد و تندروها از این مناطق بیرون رانده شدند، ترامپ از حمایت افکار عمومی آمریکا برای بازسازی جامعه سوریه برخوردار خواهد شد. این‌جا است که با روسیه برای دست‌یابی به راه حلی سیاسی گفت‌وگو خواهد کرد. در صورت به دست آمدن تفاهمی عمیق میان مسکو و واشینگتن، از روسیه خواهد خواست بر ایران و حزب‌الله برای خروج از سوریه فشار بیاورد و جامعه جهانی با تروریسم خواهد جنگید. جزئیات بیشتر برای آینده می‌ماند».
توافق هسته‌ای با ایران
ولید فارس درباره نظر ترامپ درباره توافق هسته‌ای با ایران و اقدام‌های احتمالی او در این باره هم گفت: «توافق هسته‌ای از سوی اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد امضا شده اما کنگره آمریکا که در اصل با این توافق مخالف است، آن را امضا نکرده است. وزرات امور خارجه کنونی آمریکا گفته که ترامپ همه گزینه‌ها را پیش رو دارد. یک سخ در این زمینه وجود دارد و آن این است که ترامپ توافق هسته‌ای را با شکل کنونی‌اش نمی‌خواهد. اما باید منتظر باشیم تا دولت جدید روی کار بیاید و شورای امنیت ملی برای تعیین سرنوشت توافق، تشکیل جلسه دهد».
او ادامه داد: «راهکارهایی در قانون بین‌المللی و قانون آمریکایی وجود دارد. خواهیم دید که چگونه دولت ترامپ با این مساله تعامل خواهد کرد. اما راه‌های متعهددی برای اصلاح یا لغو توافق هسته‌ای وجود دارد. ضرورتی ندارد به حرف نظام ایران گوش دهیم که می‌گوید این توافق امضا شده است. توافق‌نامه‌های بسیاری وجود دارد که امضا شده اما بعدها تغییر کرده است».
دونالد ترامپ که نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست جمهوری اخیر آمریکا بود، در جریان تبلیغات انتخاباتی خود در اجلاس سلانه کمیته روابط عمومی آمریکا و اسرائیل (آیپک) گفته بود اولویت نخست کاری‌اش پس از پیروزی، لغو توافق هسته‌ای ایران خواهد بود.