نیروی قدس سپاه پاسداران - شکلگیری و رشد:
ساختار کلی سپاه پاسداران شامل5 نیروی زمینی، هوایی، دریایی، نیروی مقاومت بسیج و نیروی قدس میباشد. نیروی بسیج و نیروی قدس پس از خاتمه جنگ ایران و عراق به سازماندهی اصلی سپاه اضافه شدند.
نیروی قدس که قبلاً با نام واحد نهضتهای آزادیبخش شناخته میشد، در سال 1369 با استفاده از نیروهای کارکشته سپاه بهوجود آمد.
این نیرو پس از اشغال پنهان عراق توسط رژیم طی سالهای اخیر پیوسته رشد و گسترش یافت. در حال حاضر نیروی قدس متشکل از چند سپاه و شبکه گستردهیی از عناصر اطلاعاتی و عناصر عملیاتی است و 21هزار نفر را در برمیگیرد.
نیروهای قدس در جنگ ایران و عراق بهعنوان نیروی مرزی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تشکیل شد و فعالیتش را با بهکارگیری برخی گروههای کرد برای مقابله با رئیسجمهور سابق عراق (صدام حسین) در زمان جنگ ادامه داد. همچنین با حمایت از احمدشاه مسعود در جنگ با شوروی در افغانستان و بعدها در مقابله برای سهم خواهی از طالبان دامنه فعالیتش را گسترش داد.
گزارشهایی از نیروهای قدس مبنی بر حمایت از جنگجوهای اسلامگرای بوسنیایی در جنگ یوگسلاوی نیز منتشر شده است. مأموریت اصلی نیروی قدس، سازماندهی، پروراندن، تجهیز کردن و سرمایهگذاری روی جنبشهای بنیادگرا بهمنظور توسعه و نفوذ رژیم ولایتفقیه در کشورهای منطقه خاورمیانه، آسیا و آفریقا است.
پاسدار قاسم سلیمانی از سرکردگان سپاه پاسداران و سرکرده نیروی قدس سپاه است. وی بارها از جانب آمریکا متهم به دخالت در امور عراق شدهاست. و واشینگتن پست وی را از مهمترین سیاست گذار سیاستهای خارجی رژیم ایران میداند.
هدف و مأموریت نیروی قدس، صدور انقلاب اسلامی (بنیادگرایی، ارتجاع مذهبی و تروریسم) به سایر کشورها تعریف شده است.
نیروی قدس اگر چه رسماً بخشی از سپاه است، اما بهدلیل نوع و اهمیت کارش، مستقل از بدنه سپاه به شخص ولیفقیه وصل است و بهعنوان بازوی سرکوبگر خارجی این رژیم عمل میکند.
ساز و کار نیروی قدس
از بدو تأسیس نیروی قدس، نهادی بهنام نمایندگی ولیفقیه در آن ایجاد شد که بر کلیه فعالیتهای این نیرو نظارت دارد. مسئول این نهاد معمولاً آخوند است. (مدتی آخوند شیرازی این مسئولیت را داشت) و کلیه گزارشات خود را مستقیم به دفتر خامنهای برای آخوند گلپایگانی رئیس دفتر خامنهای ارسال میکند.
عزل و نصب فرمانده نیروی قدس توسط شخص خامنهای صورت میگیرد. نیروی تروریستی قدس در حال حاضر با گسترش فوقالعادهیی که پیدا کرده، به 9 نیروی مستقل شامل 9 سپاه بالغ گشته است.
سپاه یکم نیروی قدس برای عراق مستقر در قرارگاه رمضان
سپاه دوم نیروی قدس برای پاکستان مستقر در قرارگاه نبی اکرم
سپاه سوم نیروی قدس برای ترکیه مستقر در قرارگاه حمزه
سپاه چهارم نیروی قدس برای افغانستان مستقر در قرارگاه انصار
سپاه پنجم نیروی قدس برای ترکیه و کشورهای ترک زبان مجاور
سپاه ششم نیروی قدس برای کشورهای خلیج فارس
سپاه هفتم نیروی قدس برای سوریه و لبنان
سپاه هشتم نیروی قدس برای شمال آفریقا
سپاه نهم نیروی قدس برای اروپا و آمریکا