۱۴۰۳ آذر ۱۳, سه‌شنبه

سقوط حلب و ترس و لرز رژیم آخوندی

                                                   سخن روز

 روز جمعه ۹آذر، خبری مانند بمب در جهان صدا کرد و سایر رویدادها را تحت‌الشعاع قرار داد: «حلب سقوط کرد!». کلییهایی از تخریب عکسها و لگدکوب کردن مجسمهٔ بشار اسد و تخریب عکس خامنه‌ای توسط رزمندگانی که وارد حلب شده بودند، وسیعاً انتشار یافت. یک رزمنده مسلح سوری در حالی که عکس خامنه‌ای را پاره می‌کرد، خطاب به او با طعنه می‌گفت: «راه قدس از سوریه نمی‌گذرد!» تصاویر هم‌چنین حاکی از تصرف کنسولگری رژیم ایران در حلب و تخریب تصاویر قاسم سلیمانی بود.

شورشیان زندانیان را آزاد کردند و فیلمها و تصاویر مخابره شده جشن مردم حلب را نشان می‌داد که به‌خاطر آزاد شدن شهرشان از سلطهٔ دیکتاتوری بشار اسد به پایکوبی پرداخته بودند.

رسانه‌های رژیم که ابتدا منکر پیشروی نیروهای معارض سوری و آزاد شدن شهر حلب بودند، سپس ناگزیر از اعتراف شده و نوشتند در جریان این حمله پاسدار سرتیپ کیومرث پورهاشمی معروف به‌حاج هاشم از بالاترین سرکردگان پاسداران به هلاکت رسیده است.

رسانه‌های بین‌المللی به‌تحلیل و ارزیابی این رویداد پرداختند. آسوشیتدپرس (۱۰آذر) نوشت: «با گرفتار شدن رژیم ایران و حزب‌الله در جاهای دیگر، اکنون رژیم اسد به گوشهٔ رینگ افتاده است».

سی.ان.ان (۹آذر) گزارش داد: «شورشیان سوریه از ضعف نیروهای نیابتی رژیم ایران برای حمله به حلب استفاده کردند؛ در طول یک سال گذشته رژیم ایران شاهد فرود آمدن ضربات پیاپی به حزب‌الله بوده است»

رسانه‌های حکومتی وجوهی از ترس و لرزی را که آزادی حلب بر رژیم مستولی کرده، هر چند محدود، بازتاب داده‌اند. بولتن نیوز اطلاعات آخوندی (۹آذر) نوشت: «تحولات اخیر در شمال سوریه، به‌ویژه در حومهٔ حلب، نشان‌دهندهٔ تغییرات چشمگیری در توازن قدرت است. شکست ارتش سوریه و عقب‌نشینی از مناطق کلیدی مانند خان‌العسل و خان طومان، به‌همراه پیشروی سریع نیروهای مخالف، به‌ویژه هیأت تحریر شام، چشم‌انداز جدیدی برای این منطقه ترسیم کرده است. این تحولات نه‌تنها نتیجه ضعف تاکتیکی ارتش سوریه است، بلکه نشان از پیچیدگی معادلات منطقه‌یی و نقش بازیگران خارجی دارد».

این منبع می‌افزاید: «در ادامهٔ این تحولات، خان طومان، یکی از پایگاههای کلیدی ارتش سوریه، به دست مخالفان افتاد. این شهرک به‌دلیل موقعیت جغرافیایی خود در تأمین خطوط تدارکاتی نیروهای دولتی اهمیت بسیاری داشت... سقوط خان طومان به‌عنوان یک شکست استراتژیک برای دمشق تلقی می‌شود».

کارشناسان رژیم سقوط حلب و سقوط زنجیره‌یی دیگر شهرها و مراکز نظامی ارتش اسد را شروع یک روند می‌دانند. یکی از تحلیلگران حکومتی به نام جلال خوش‌چهره هشدار داد: «زنجیرهٔ رخداد‌های غافلگیرانه در خاورمیانه تا همین‌جا که به سوریه کشیده شده، تمام نخواهد شد. ممکن است دامنهٔ آن به‌زودی تا عراق هم کشیده شود؛ اگر با نگاهی واقعگرا، سمت و سوی این رخداد‌ها را به تنش میان ایران و غرب و منازعهٔ تل‌آویو و تهران پیوند زنیم... می‌توان گمان کرد که با وجود تنشهای جاری و آنچه برای آینده خاورمیانه تدارک دیده شده، منطقه هم‌چنان آبستن اتفاقات زنجیره‌یی، بی‌وقفه و غافلگیرانه خواهد بود» (رویداد۲۴ـ ۱۰آذر).

در مورد اهمیت استراتژیک ضربه‌یی که با آزاد شدن شهر حلب بر رژیم وارد آمده، اظهارات پاسدار سلامی سرکردهٔ کل سپاه پاسداران در یک مصاحبهٔ تلویزیونی (به‌تاریخ ۵دیماه ۱۳۹۵) قابل توجه است.

نامبرده در این مصاحبه به‌مناسبت تصرف شهر حلب توسط ارتش اسد و نیروهای رژیم می‌گوید: «اساساً در جغرافیای سیاسی سوریه، هر کسی که کنترل حلب را داشته باشد، کنترل شمال سوریه را در اختیار دارد و هر کسی که کنترل دمشق را در اختیار داشته باشد، کنترل جنوب سوریه را در اختیار خواهد داشت و اگر کسی این دو منطقه مهم و راهبردی را در اختیار داشته باشد در شمال و جنوب سوریه، سیطرهٔ سیاسی، اجتماعی و امنیتی دارد... لذا ویژگیها، مختصات و هویت این شهر عاملی است برای این‌که حلب به‌عنوان یک مبدأ دستگاه مختصات برای موقعیت‌یابی هر قدرتی که در آنجا جنگ می‌کند تلقی شود».