۱۳۹۸ بهمن ۶, یکشنبه

هاریسون سوزی؛ جنجال تازه شیخ عباس تبریزیان

روحانی ساکن قم که به “استاد طب اسلامی” شهرت دارد و آیت‌الله خطاب می‌شود، کتاب مرجع رشته پزشکی را آتش زده است. سازمان نظام پزشکی از او شکایت کرده و از مقامات حوزه‌های دینی خواسته بیش از این اجازه اشاعه خرافات را ندهند.


انتشار فیلم آتش زدن کتاب هاریسون جنجال تازه‌ای در ایران آفریده است. در این صحنه، تبریزیان در میان جمعی که دور تا دور نشسته‌اند، کتاب هاریسون را تحت عنوان پایان نمادین دوره طب هاریسون روی منقلی می‌گذارد و با فندک آتش می‌زند. با آتش گرفتن کتاب، حاضران صلوات می‌فرستند و یکی نیز آرزوی ظهور امام زمان را می‌کند.

عباس تبریزیان بارها در صدا و سیما حاضر شده و برای طب اسلامی تبلیغ کرده است. فروشگاهی اینترنتی در قم با حمایت و زیر نظر او، انواع مواد غذایی و دارو از جمله برای درمان پارکینسون، ام اس و سرطان می‌فروشد.

محمدرضا ظفرقندی، رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران طرح شکایت نزد مراجع قانونی و قضایی خبر داده و از وزارت بهداشت و درمان خواسته در برابر این “فجایع انسانی و علمی” ساکت نماند.

در بیانیه رئیس نظام پزشکی آمده است: «تصور انعکاس چنین صحنه‌ای در داخل و خارج از کشور و در بین مردم و جوانان و عالمان، مقارن تصور جهل مقدس و خانمان‌سوز داعشیان و کتاب‌سوزی جاهلانی است که در دنیای توهم و خرافات خویش غرق شده‌اند.»
ظفرقندی از مقامات حوزه‌های ‌دینی نیز خواسته که بیش از این اجازه اشاعه چنین خرافاتی را ندهند و “به داد باورهای مردم و جوانان” برسند.

تبریزیان متولد ۱۳۴۳ در شهر نجف، در ۱۸ سالگی به ایران برگشته است. او مدعی شده که روزانه ۱۵۰ نفر افراد مبتلا به بیماری‌های صعب‌العلاج را با طب اسلامی در قم معالجه می‌کند و اعتقاد دارد که وابسته کردن بیماران به داروهای شیمیایی، کار “صهیونیست‌ها”ست.

او در همایش طب اسلامی که در سال ۹۴ در شهر یزد برگزار شد، خواستار احیای “دعا درمانی” شد و گفت هر بیماری که سوره حمد او را شفا ندهد، هرگز معالجه نخواهد شد.

جایگاه معنوی کتاب هاریسون

کتاب هاریسون، از قدیمی‌ترین منابع پزشکی در حوزه طب داخلی است و دانشجویان پزشکی سراسر دنیا از آن به عنوان مرجع استفاده می‌کنند. رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفته است: «به آتش کشیدن چنین کتاب ماخذی که از یک جایگاه ممتاز معنوی در بین آحاد پزشکی جهان برخوردار است، ضربه مهلکی به مبانی دیپلماسی عمومی خواهد زد و می‌تواند چهره‌ای غیرواقعی از ایران در نزد دیگران ترسیم نماید.»

رسول جعفریان، رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران، طی یادداشتی، کتاب سوزان را اقدام “مشمئزکننده” افراد جاهل و افراطی دانسته و تاکید کرده که عباس تبریزیان از نظر تحصیلات علمی و حوزوی در مقامی نیست که بخواهد ادعای استادی طب اسلامی را بکند: «… در قم یا مشهد هیچ نوع شاخه درسی وجود ندارد که او به استناد تحصیل در آن چنین ادعایی را داشته باشد… متاسفانه این شخص، سالهاست با استفاده از باور‌های عامیانه در میان مردم، تلاش در ترویج بافته‌های خود به اسم طب دینی دارد و برای تقدیس آنها، از روایاتی که بار‌ها محدثان آن‌ها را نقد کردهاند، استفاده می‌کند. این رفتار وی، در حوزه قم، مورد تأیید هیچ کس، جز شماری از هواداران ساده لوح او که مانند آن‌ها همه جای دنیا هستند، نیست.»

رئیس نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه‌ها نیز این اقدام را موجب وهن روحانیت و خدشه دار شدن ساحت علم و عقل خوانده است.

در شبکه‌های اجتماعی، بحث در باره کتابسوزان با هشتگ تبریزیان داغ شده و بسیاری در تقبیح این عمل، رفتار مغول‌ها و داعشی‌ها را یادآوری کرده‌اند. یکی از کاربران به طنز می‌نویسد: «کاش تبریزیان رو برای مقابله با ویروس کرونا بفرستن چین. الان فقط ایشون می‌توونه…»

روزنامه جمهوری اسلامی از رواج “سخیف‌ترین مطالب خرافی” توسط برخی “منبری‌ها و مداحان” به شدت انتقاد کرد. این روزنامه همچنین از استقرار روحانیان در بیمارستان‌ها که تازگی در مشهد انجام شده انتقاد کرده است. (۱۰٫۰۹٫۲۰۱۷)