۱۳۹۸ بهمن ۱۰, پنجشنبه

در واکنش به حمله شدید اللحن مکرون به اردوغان، ترکیه فرانسه را سرزنش کرد



پس از آنکه ایمانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه همتای ترکیه‌اش رجب طیب اردوغان را به «خلف وعده» و عدم متوقف ساختن دخالت‌های خارجی در لیبی متهم کرد، ترکیه شامگاه چهارشنبه 29 ژانویه 2020 فرانسه را به خاطر ایجاد «بی‌ثباتی» پاریس در شمال آفریقایی سرزنش کرد.


حامی اکصوی سخنگوی وزارت خارجه ترکیه در بیانیه‌ای «فرانسه را کنشگر اصلی مسئول درباره مشکلات لیبی از زمان آغاز بحران در سال 2011 عنوان کرد».

امانوئل مکرون رئیس‌جمهوری فرانسه، روز چهارشنبه رجب طیب اردوغان، همتای ترک خود را به «بی احترامی به سخنانش» » و نقض تعهداتش» درباره آتش‌بس در لیبی، متهم کرد زیرا اردوغان متعهد شده بود به ماده پنجم بیانیه کنفرانس برلین مبنی بر عدم مداخله در لیبی یا اعزام سربازان یا مزدوران به این کشور پایبند بماند.

ماکرون بعد از استقبال از «کیریاکوس میتسوناکیس»، نخست وزیر یونان گفت: «من میخواهم نگرانی خود را در مورد رفتار کنونی ترکیه، ابراز كنم كه با آنچه كه پرزیدنت اردوغان در كنفرانس برلین متعهد گردید، كاملاً مغایریت دارد».

مکرون با بیان اینكه «ما در روزهای اخیر، شاهد ورود کشتی‌های جنگی ترکیه با همراهی عناصر مزدور سوری بوده‌ایم»، گفت: «حضور مزدوران سوری در خاک لیبی، نقض آشکار و جدی مواردی است که در برلین، مورد توافق قرار گرفتند. اینکار در واقع، بی احترامی به سخنان خود اردوغان است».

این موضع‌گیری فرانسه سحرگاه چهارشنبه و در پی پیاده شدن سربازان ترکیه‌ای از دو کشتی جنگی ترکیه در بندر طرابلس، اتخاذ شد. این اقدام ترکیه از زمانی که این کشور شروع به اعزام سربازان و مزدوران برای پشتیبانی از نیروهای دولت الوفاق در نبردهای طرابلس کرده بی سابقه است.

این دو کشتی ترکیه‌ای همراه با یک کشتی باری دیگر بودند که تانک‌ها، کامیون‌ها و تجهیزات نظامی را در بندر طرابلس تخلیه کرد. از زمانی است که اردوغان قصد خود را برای حمایت از دولت «الوفاق» اعلام کرد این نخستین اقدام از این قبیل است.

مکرون در نشست برلین در ارتباط با بحران لیبی در 20 ژانویه، خواستار «توقف» اعزام جنگجویان سوری طرفدار ترکیه به طرابلس، برای حمایت از شبه نظامیان «الوفاق» شده و اعلام کرد: «باید به شما بگویم آنچه که مرا بشدت نگران می‌کند، ورود جنگجویان سوری و خارجی به شهر طرابلس است. این کار، باید متوقف شود».

شایان ذکر است که روند انتقال جنگجویان توسط ترکیه از مناطق سوریه به سرزمین‌های لیبی، ادامه داشته و شمار عناصر «مزدور» که وارد طرابلس شده‌اند، تاکنون به حدود 1750 تن رسیده است، در حالی که تاکنون 1500 تن از سربازان، برای شرکت در دوره‌های آموزش نظامی به پادگان‌های آموزشی ترکیه پیوسته و روند سربازگیری به شکلی گسترده در عفرین و دیگر مناطق واقع در منطقه درع الفرات، ادامه دارد.