گزیده روزنامههای حکومتی
عمدهترین مسائل در روزنامههای حکومتی امروز حول چانهزنی بر سر سهم قدرت و غارت در مجلس بعدی رژیم شکل گرفته است. سهمخواهی روحانی و حمله کدخدایی دبیر شورای نگهبان ارتجاع به روحانی محور اصلی این مطالب را تشکیل داده است. فعال شدن ماشهٔ اتوماتیک برجام توسط اتحادیه اروپا موضوع بعدی است. خبر اینکه خامنهای فردا به نمایش جمعه میآید
موضوع عام روزنامه هاست که به آن پرداختهاند. شرح و تفصیل های روزنامههای باند خود ولیفقیه از آمدن خامنهای به نمایش جمعه فردا، تصویر بسیار روشنی از سراسیمگی ولیفقیه ارتجاع از شدت بحرانهای گریبانگیر نظام و روحیه ترس و ریزش در نظام را نشان میدهد. پیامدهای سقوط هواپیما و ریزش در درون رژیم از دیگر مطالب روزنامههای حکومتی است. ولی مضمون و روح حاکم بر این مطالب وحشت از قیام و مقاومت مردم است. این روح در مطالب مختلف دیده میشود.
ابتکار: کسی که با پلیس و باتون پاسخ مردمانش را میدهد، مردم نیز در همان موقعیت تصمیم به کنش میگیرند. به عبارتی هیچ برنامه از پیش تعیین شدهای وجود ندارد. این است که در واقع نوع کنش سیاسی نظام سیاسی موجود و نوع سرکوب تعیینکننده نوع کنش سیاسی مردم است.
رسالت: ترامپ و باند تبهکار پنتاگون و سیا و وزارتخارجه آمریکا و وزرای خارجه اروپایی برجامی یعنی آلمان، انگلیس و فرانسه مثل سه تفنگدار محافظ پمپئو همین حرفهای(مجاهدین) را تکرار میکنند.
آرمان فاضل میبدی از حوزهٔ قم: کشور دارد به سمت و سویی میرود که به نفع هیچکس نیست...روشها و تفکرات تند کشور را به سویی میبرد که مدیریت آن را هزینهبر میکند...اقتصاد کشور بیمار است و علت آن هم انزوایی است که در دنیا برای خود رقم زدهایم. رفت و آمدی وجود ندارد و سرمایهگذاریهای کلان صورت نمیگیرد. آرامش سیاسی داخلی هم وجود ندارد... اعتراضات اخیر بهخوبی نشان میدهد که این روشها تا چه میزان میتواند برای کشور هزینهزا باشد.
جهان صنعت: کشور در شرایط ویژه و خاصی قرار دارد و ما شاهد نوعی بیاعتمادی نسبت به مجموعه نهادهای حاکمیت در بین مردم هستیم و این موضوع با تجمعات اخیر ملموس است. شکی در بیشتر شدن فاصله بین مردم و حکومت نیست
در موضوع ماشهٔ اتوماتیک و برجام هم در روزنامهها رویارویی و اختلاف هست؟ چون علیالقاعده در برابر فشار بیرونی باید متحد شوند؟
روزنامههای حکومتی امروز در خصوص مواجهه با اتحادیه اروپا و مکانیسم ماشه که قرار است فعال شود رویکردهای مختلفی دارند. از یکسو در روزنامههای هر دو طیف حاکم بهخاطر حفظ روحیه ریزشیهای نظام مدعی شدهاند تحریمها برگردد چیزی فرق نمیکند چون الآن همه تحریمها بر قرار است. در مورد اینکه چرا برجام ثمر نداد یک رویارویی عمیق در روزنامهها دیده میشود. روزنامههای جوان، وطن امروز و رسالت مذاکره جویی دولت روحانی را مورد حمله قرار داده و تلاش کردهاند بنبست برجام و خفگی اقتصادی ناشی از تحریمها را به گردن دولت روحانی بیندازند. در نقطه مقابل هم روزنامهٔ آرمان بهنقل از آخوند مسیح مهاجری از مشاوران رفسنجانی دلواپسها را بعد از رئیسجمهور آمریکا، عامل شکست برجام معرفی کرده و پیامدهای این شکست که خفگی اقتصادی است معرفی کرده. و به این ترتیب رسیدن نظام به دوراهی مرگ و خود کشی از ترس مرگ را بعد از اقدام اتحادیه اروپا بهروشنی تصویر کردهاند.
اروپا انگشت خود را بر روی ماشه گذاشت و برای دلخوشان و زودباوران اکنون باید قطعاً ثابت شده باشد که برجام خسارت محض بوده است... فشارهای بینالمللی که البته بیشتر از سوی آمریکا، کانادا و اروپا صورت میگیرد، با همراهی برخی عوامل داخلی، از نظر اروپا بهترین زمان برای وارد کردن یک فشار سیاسی دیگر به ایران است.
وطن امروز: از آنجایی که آمریکا و ۲کشور از ۳کشور مطرحکننده شکایت نیز در شورای امنیت دارای حق وتو هستند، بنابراین بهراحتی قطعنامههای پیشین شورای امنیت و تحریمهای ذیل آن مجدداً علیه ایران اعمال خواهد شد. اما ورای این باید از اروپاییها بپرسیم که به چه بهانهیی و با چه استدلالی ایران را ناقض برجام دانستهاند و تقاضای فعال شدن مکانیسم ماشه را کردهاند.
جهان صنعت: وضعیت دخل و خرج دولت نشان میدهد امیدی به بهبود وضعیت اقتصادی نیست و شرایط بهمراتب بدتر از شرایط جنگی است. فشارهای اقتصادی بهصورت نامریی بر جامعه و مردم تحمیل میشود و این احتمال وجود دارد که هزینههای دولت و کمکهایی که تحت عنوان یارانه به مردم پرداخت میکند تأمین نشود. بنابراین تنها راه رهایی از شرایط سخت و پیچیده کنونی رفتن پای میز مذاکره است؛ موضوعی که تنها قرارگیری در شرایط فشار میتواند مسئولان را به چنین تصمیمی راغب کند.
این بهم ریختگی در واقع از بهم ریختگی کل نظام ناشی میشود که در رویکردها و مطالب روزنامهها هم سرریز شده است. در نتیجه در تمام مطالب این بهم ریختگی و ضدو نقیض گویی دیده میشود. مثلا در مطلبی که طرف دارد دود و دم تبلیغ اقتدار نظام را میکند ناخواسته به بنبست نظام و ریزش و سردرگمی نیروهای رژیم اذعان کرده. این بهم ریختگی حتی در مسائل اجرایی رژیم هم دیده میشود. من چند نمونه در زمینههای مختلف انتخاب کردهام ببینیم.
مراسم عزاداری به تجمعی اغتشاشی تبدیل شده بود و به جای شنیدن صدای تسلیت، این صدای کف و سوت بود که فضای اطراف دانشگاه امیرکبیر را پر کرده بود. پس از شروع مراسم، سوگواری نشد، بلکه شعارها علیه نظام و شهید سلیمانی که عملاً به این ماجرا بیربط بود و قطعاً تقصیری - چه از بابت برخورد موشک و چه از بابت تأخیر در بیان حقیقت ماجرا- نداشت، داده شد. مراسم عزاداری حالا به تجمعی اغتشاشی تبدیل شده بود
روزنامه جوان مقاله سیاست نمازجوان: در ادامه دور تند اتفاقات این روزها، حضور رهبری در نماز جمعه معنای دیگر میگیرد... رهبر شخصاً آمدهاند تا فضای روانی جامعه را مدیریت کنند در روزهایی که حال دل و روح مردم خوب نیست... دو ماه پس از آشوبهای بنزینی آبان ۹۸، دو هفته پس از ترور یکی از عالی رتبهترین فرماندهان نظامی، و ۱۰روز پس از حادثه هدف گرفتن اشتباهی هواپیمای مسافری اوکراین و آشوبهای کوچک براندازان در تهران به نمازجمعه میآید
روزنامه جمهوری اسلامی
جمهوری اسلامی: یکی از داوطلبان ردصلاحیت شده مجلس، در حال جمعآوری امضاء از اساتید حوزه قم است تا اثبات کند که صلاحیت دارد. جالب است که این شخص، نماینده گیلان در مجلس خبرگان رهبری است! اینهم از شاهکارهای هیأتهای نظارت شورای نگهبان است.
بخشی از این بهم ریختگی ناشی از بیراهحلی است برخی هم مربوط به ناکارآمدی و ذات دزد و چپاولگر باندهای حاکم است. اما یک قسمت دیگر از بهم ریختگی که عمدتاً به سیاست خارجی رژیم بر میگردد ناشی از بحران درونی نظام بر سر اتخاذ یک سیاست مشخص در قبال برجام، اف.ای.تی.اف و سایر مسائل منطقهیی نظام است. بارزترین نمود آن در روزنامههای حکومتی امروز در بحث خروج از برجام دیده میشود. در حالی که روزنامههای رسالت و وطن امروز علم خروج از برجام و ان.پی.تی در واکنش به اقدام اروپا برداشتهاند. روزنامههای وابسته به دولت و همسو با آن از جمله ایران در مطالب متعدد تأکید کردهاند که اگر ما از تمام تعهدات عقبنشینی کنیم برای اجرایی کردن برجام است نه خارج شدن از آن. و به هیچوجه از ان.پی.تی خارج نخواهیم شد. این موضوع را دیاکو حسینی که از او بهعنوان «تحلیلگر ارشد مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری» اسم برده میشود در روزنامهٔ ایران تأکید کرده است. روزنامهٔ حکومتی آرمان هم همین به نظام هشدار میدهد که همین الآن هم «لب مرز حرکت میکنیم» و ممکن است بهخاطر نقض تعهدات برجام پرونده نظام بار دیگر به شورای امنیت برود در آن صورت از چین و روسیه هم کاری ساخته نیست. این تصویر کلی بود از وضعیت روزنامههای امروز رژیم که چیزی جز بنبست و بحران و استیصال و بیراهحلی در آن دیده نمیشود. و همین بحرانهاست که ولیفقیه ارتجاع را برای فردا به نمایش جمعه کشانده است. در روزهای بعد آثار این حرف درمانیها در روزنامههای حکومتی خواهیم دید.