۱۳۹۸ دی ۱۹, پنجشنبه

ایران جعبه سیاه پرواز خطوط اوکراین را تحویل بوئینگ یا آمریکا نمی‌دهد


ایران گفته است که جعبه سیاه کشف شده در محل سقوط یک هواپیمای خطوط بین المللی اوکراین که صبح چهارشنبه با ۱۷۶ سرنشین در نزدیکی تهران سقوط کرد را تحویل شرکت سازنده، بوئینگ، یا دولت آمریکا نخواهد داد.
بوئینگ ۷۳۷-۸۰۰ خطوط اوکراین دقایقی پس از پرواز از فرودگاه تهران سقوط کرد و تمامی سرنشینان آن کشته شدند.

        براساس مقررات جهانی هوانوردی، ایران حق هدایت تحقیقات را دارد.
با این حال سازنده هواپیما معمولا در تحقیقات مشارکت می کند و کارشناسان می گویند کمتر کشوری توانایی تحلیل جعبه های سیاه را دارد. جعبه سیاه شامل دستگاه ضبط داده های پرواز و دستگاه ضبط صداهای کابین خلبان است.

با این حال مایک پومپئو وزیر خارجه آمریکا چهارشنبه گفت که ایالات متحده خواستار همکاری کامل ایران با کلیه تحقیقات درباره علل سقوط خطوط هوایی اوکراین است.

او در بیانیه ای گفت که آمریکا آماده ارائه هرگونه کمکی به اوکراین در پی سقوط صبح چهارشنبه در حوالی تهران است.


هواپیما در خلال تنش شدید میان ایران و آمریکا درست ساعاتی بعد از حمله موشکی ایران به دو پایگاه محل استقرار نیروهای آمریکایی در عراق سقوط کرد. هنوز شواهدی از ارتباط این دو وجود ندارد.

به طور معمول هیات ایمنی ترابری ملی آمریکا در هرگونه تحقیقات بین المللی درباره سقوط هواپیماهای ساخت آمریکا تحقیق می کند. اما این هیات باید با گرفتن مجوز و در چارچوب قوانین کشورهای خارجی عمل کند.

به گزارش خبرگزاری مهر، علی عابدزاده، رئیس سازمان هواپیمایی کشوری گفته است که “بر اساس قوانین ایکائو (سازمان جهانی هواپیمایی) رسیدگی به سوانح هوایی در کشور مورد سانحه و توسط سازمان هواپیمایی همان کشور انجام می شود و سانحه امروز نیز توسط سازمان هواپیمایی کشوری مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت اما اوکراینی ها نیز می توانند در هنگام بررسی سانحه حضور داشته باشند.”

آقای عابدزاده در مورد ارسال جعبه سیاه به شرکت سازنده برای بازخوانی، گفته است که “جعبه سیاه را به شرکت سازنده و آمریکایی‌ها نخواهیم داد و فعلاً معلوم نیست جعبه سیاه برای بازخوانی به کدام کشور می‌رود.”

بوئینگ گفت که “آماده ارائه همه کمک های لازم” است و جاستین ترودو نخست وزیر کانادا هم گفت انتظار دارد کشورش در تحقیقات نقش داشته باشد و پیشنهاد ارائه کمک های فنی را داد.

چه اتفاقی افتاد؟
پرواز شماره پی اس ۷۵۲ خطوط بین المللی اوکراین با ۱۷۶ سرنشین صبح چهارشنبه از تهران به کی یف می رفت.

بیشتر مسافران اهل ایران و کانادا بودند.

سفارت اوکراین در تهران ابتدا از کار افتادن موتور را عامل حادثه دانست اما بعدا این بیانیه را پاک کرد و گفت که اظهار نظر درباره علت سانحه پیش از تحقیقات از سوی کمیسیون تحقیق رسمیت ندارد.

به گزارش وبسایت هوانوردی ” Flightradar۲۴ ” زمانی که هواپیما از فرودگاه بین المللی “امام خمینی” برمی خاست قابلیت دید خوب بود. مقام های خط هوایی هم گفتند که خدمه هواپیما با تجربه بودند.

ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین علیه هر گونه “گمانه زنی یا تئوری های محک نخورده در مورد این فاجعه” تا زمان آماده شدن گزارش های رسمی هشدار داد.

رسانه های ایران نقص فنی را علت حادثه اعلام کردند و به نقل از مقام ها نوشتند که هواپیما اعلام وضعیت اضطراری نکرده بود.

به گزارش مهر آقای عابدزاده گفت که “تروریسم” هیچ نقشی در سقوط هواپیما نداشته است.

دولت ایران پنجشنبه را عزای عمومی اعلام کرده است.
به گزارش خبرگزاری رسمی ایرنا، هیات دولت با ابراز همدردی با خانواده‌های جان‌باختگان مراسم تشییع قاسم سلیمانی در کرمان و سانحه هوایی سقوط یک فروند هواپیمای بوئینگ خطوط هوایی اوکراین در ایران، روز پنج‌شنبه ۱۹ دی‌ماه را عزای عمومی اعلام کرد.

داده های پرواز از بوئینگ ۷۳۷-۸۰۰ خطوط هوایی اوکراین آزادانه در اینترنت در دسترس است. این داده ها نشان می دهد که هواپیما بدو مشکل از تهران بلند شد.

هواپیما به ارتفاع هشت هزار پایی (۲۴۰۰ متری) رسید و درست بعد از آن داده های هواپیما ناگهان ناپدید می شود.

این غیرعادی است و می تواند حاکی از نوعی حادثه فاجعه بار در هواپیما باشد. هیچ شاهدی نداریم که در این مقطع به ما بگوید علت حادثه چه بوده.

به گفته یک محقق سابق سوانح هوایی، هرگونه اشاره ای به از کار افتادن موتور زودهنگام به نظر می رسد. این احتمال مردود نیست اما هواپیمایی مثل بوئینگ ۷۳۷-۸۰۰ با توانایی ادامه پرواز در صورت از کار افتادن موتور طراحی شده.

به علاوه اگر موتور از کار افتاده بود باید انتظار می داشتیم که داده های پرواز روند افت شیب صعودی هواپیما را نشان دهد.

سرنشینان
وادیم پریستایکو وزیر خارجه اوکراین گفت که قربانیان شامل ۸۲ ایرانی، ۶۳ کانادایی، ۱۱ اوکراینی شامل ۹ خدمه، ۱۰ سوئدی، چهار افغان، سه بریتانیایی و سه آلمانی می شد. ۱۵ نفر از قربانیان کودک بودند.

اما دولت آلمان بعدا گفت که “ما در حال حاضر اطلاعی از حضور شهروندان آلمانی در میان قربانیان سقوط هواپیما در ایران نداریم.”

رئیس سازمان عملیات اورژانسی ایران گفت که ۱۴۷ نفر از قربانیان ایرانی بودند، که به این معنی است که ۶۵ خارجی حاضر در پرواز شهروندی دوگانه ایران و یک کشور دیگر را داشتند.

آقای ترودو گفت که ۱۳۸ مسافر پرواز از طریق کی‌یف قصد سفر به کانادا را داشتند.

او گفت: “همه کسانی که نزد پدر و مادر، دوستان، همکاران یا خانواده خود برنمی گردند، همگی پتانسیل زیادی داشتند، امیدهای زیادی در زندگی داشتند.”