نصرالله پژمانفر، نماینده عضو جبهه پایداری و سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در واکنش به موج کنارهگیری اعتراضی هنرمندان از جشنوارههای دولتی و حکومتی، تهدید کرد که هنرمندان معترض را با ارائه طرحی به مجلس برای همیشه از فعالیت هنری در ایران محروم میکند.
در چند روز گذشته و در اعتراض به شرایط فعلی کشور دهها تن از هنرمندان از شرکت جشنوارههای دولتی و حکومتی از جمله جشنوارههای فجر، جشنواره فیلم، تئاتر، هنرهای تجسمی، موسیقی، کتاب سال و همچنین از جشنوارههای صداوسیما اعلام انصراف و کنارهگیری کردهاند اما نصرالله پژمانفر موج انصراف هنرمندان را ناشی از «جوزدگی» عنوان کرد.
این نماینده عضو جبهه پایداری، با تاکید براینکه این اتفاق «فرصت خوبی» است تا این گروه از هنرمندان وضعیتشان روشن شود، گفت: «هفته آینده طرحی را به مجلس میبریم که در آن طرح برای هنرمندانی که قرار است با مردم نباشند و از فعالیتهای هنری انصراف میدهند، محرومیت از فعالیتهای هنری در جمهوری اسلامی ایجاد شود.»
سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس گفت: «این هنرمندانی که بنا به شرایط تغییر موضع دهند، اگر قرار است نباشند، همان بهتر که هیچوقت نباشند.»
موج انصراف هنرمندان از جشنوارهها به ویژه پس از هدف قرار دادن پرواز شماره ۷۵۲ و کشته شدن ۱۷۶ تن با دو موشک شلیک شده از پدافند سپاه پاسداران گسترش یافت. مسعود کیمیایی، کارگردان سرشناس سینما، از اولین هنرمندانی است که در این موج از شرکت در جشنواره فیلم فجر انصراف داد و با انتشار ویدیویی گفت: «دلم نمیخواهد فيلمم در جشنواره فجر نشان داده بشود به دليل تسليتی که به اين همه آدم دارم.»
عبدالرضا کاهانی، کارگردان سينما، نيز در صفحه تویيتر خود نوشت: «برای من که سالهاست اعلام کردهام به جشنواره دولتی فجر فیلم نمیدهم؛ دشوار نیست که به فیلمسازان حاضر توصیه کنم، به احترام مردم عزادار و به تبعیت از پیشکسوت سینما آقای مسعود کیمیاییاز حضور در جشنواره خودداری کنند. میدانم تصمیم سختی است اما حداقل کاری است که میتوان انجام داد.»
کاهانی پیشتر نیز در اعتراض به توقیف و سانسور فیلمهایش گفته بود: «حتی اگر تا پایان عمر فیلم نسازم، دیگر به سانسور و مجوزهای نداده وزارت ارشاد فکر نمیکنم. آزادانه فیلم خواهم ساخت و میدانم در جهان مدرن راههای مختلفی برای ارتباط با تماشاگران وجود دارد.»
پس از آن دبيران و داوران دو بخش طراحی گرافيک و سراميک جشنواره هنرهای تجسمی فجر از همکاری با جشنواره انصراف دادند.
علی باقری، مهدی فاتحی، مهدی مهدیان، اونیش امیناللهی چهار تن از داوران و دبیر بخش گرافیک جشنواره فیلم فجر نیز اعلام کردند که در پی دروغگویی حکومت و «در احترام به روح درگذشتگان فجایع اخیر» از هیات داوران استعفاء داده و در آن شرکت نمیکنند، اقدامی که داوران بخش سراميک جشنواره هنرهای تجسمی فجر نیز انجام دادند. داوران جشنواره کارتون فجر هم با انتشار بيانيهای از جشنواره امسال انصراف دادهاند.
چهرههایی چون فاطمه معتمدآریا، پیمان معادی، پگاه آهنگرانی، سارا بهرامی، حسن معجونی، مهتاب کرامتی، سارا خوئينیها، اميرمهدی ژوله، نويد محمدزاده، رخشان بنیاعتماد، آتيلا پسيانی، ترانه عليدوستی، رضا درميشيان نیز از جشنوارههای فیلم و تئاتر فجر انصراف دادند.
پگاه آهنگرانی، بازيگر سينما، نيز گفت که«با وجود اين همه مصيبت که در ايام اخير کام ما مردم را تلخ کرده، با ديگر دوستان و همکارانم همراه میشوم و در جشنواره فجر با هيچ عنوانی حضور پيدا نمیکنم.»
سارا بهرامی، برنده سيمرغ بلورين بهترين نقش اول زن در جشنواره سال گذشته، دیگر بازیگری بود که در صفحه اينستاگرام خود اعلام کرد که در جشنواره شرکت نخواهد کرد.
بابک حمیدیان، بازیگر فیلمهای روز بلوا، مغز استخوان و هستی و زمان نیز از حضور در جشنواره فیلم فجر انصراف داد و در صفحه توییتر خود نوشت: «به نشانه ی اعتراض به آرای كليشهای و نگاه گزينشی و مخرب و تكراری هيات انتخاب فستيوال فجر پيش رو و به دليل همدردی با خانوادههای جگر سوخته و بهت و شرمساری از وقايع ضد انسانی پيرامونم خودم را داغدار میدانم و از حضور در سی و هشتمین جشن سینما اعلام انصراف می کنم.»
بیش از ۴۰ کارتونیست نیز در اقدامی هماهنگ ضمن انتشار تصویر و متنی مشترک در صفحههای اینستاگرام خود با اعلام کنارهگیری اعتراضی خود از بخش هنری «جشنواره فجر» خواستار اعلام عزای عمومی و برگزاری مراسم باشکوه برای قربانیان سرنگونی هواپیمای اوکراینی شدند.
همچنین ۱۶ گروه از ۱۸ گروه در بخش «ديگرگونههای اجرايی» سی و هشتمين جشنواره بينالمللی تئاتر فجر، از حضور در اين رويداد انصراف دادند.
در بيانيه جمعی از کارتونيستها و طنزپردازان ايران، تاکید شده است که «ما جمعی از هنرمندان ايران ضمن اعتراض به رخدادهای اخير، عدم حضور خود را در جشنواره فجر اعلام میکنیم.»
گروه نمايش بهارشکنی و گروه نمايش «شک» نيز اعلام کردهاند در جشنواره تئاتر فجر شرکت نخواهند کرد. ليلی گلستان، مدير گالری گلستان، نيز اعلام کرده از حضور در دوازدهمين جشنواره هنرهای تجسمی فجر انصراف داده است.
کيوان ساکت نوازنده و آهنگساز، عليرضا قربانی و عليرضا عصار خواننده و گروه ارکستر آرکو، نيز از جشنواره موسیقی فجر کنارهگيری کردهاند.
حتی شماری از مجریان و هنرمندانی که با صدا و سیما همکاری داشتند فعالیت خوددر شبکههای مختلف این سازمان را متوقف کردند، از جمله زهرا خاتمیراد،مجری، اعلام کرد که پس از ۲۱ سال به همکاری خود با صداوسيما پایان داده است.