جو بایدن: در صورت اجرای دقیق برجام توسط ایران به آن ملحق میشویم، اما محدودیتهای هستهای باید افزایش یابد
جو بایدن، رئیس جمهوری منتخب ایالات متحده، میگوید اگر ایران به اجرای دقیق توافق هستهای بازگردد، آمریکا نیز به عنوان نقطهای برای شروع مذاکرات بعدی، برای محدود کردن فعالیتهای هستهای ایران، به آن ملحق میشود.
توماس فریدمن، از ستوننویسان نیویورک تایمز، در مقاله ای در بخش نظرات این روزنامه که روز چهارشنبه ۱۲ آذر منتشرشد، به گفتوگوی یک ساعته تلفنی خود با جو بایدن در باره طیف گسترده ای از موضوعات پرداخته است.
او در بخش مربوط به ایران می نویسد: «دیدگاه جو بایدن و تیم امنیت ملی او این است که پس از اجرای کامل توافق هستهای توسط دوطرف و در زمانی کوتاه، مذاکراتی برای طولانیتر کردن زمان محدودیتهای هستهای که ممکن است به ساخت یک بمب منتهی شود، انجام شود.»
به نوشته فریدمن، مدت زمان این محدودیتها در اصل، ۱۵ سال بوده است.
توماس فریدمن در ادامه می نویسد: «همچنین برنامه این است که فعالیتهای بدخوهانه ایران در منطقه از راه نیروهای نیابتیاش در لبنان، عراق، سوریه، و یمن مورد بحث قرار گیرد. از دید آنها تولید سلاح هستهای توسط ایران تهدیدی مستقیم علیه امنیت ملی ایالات متحده و نظام جهانی کنترل تسلیحات هستهای، یعنی پیمان منع گسترش جنگافزارهای هستهای، به شمار میرود.
آقای بایدن در این باره گفت: «ببینید، حرفهای زیادی درباره موشکهای دقیق و همه موارد دیگری که منطقه را بیثبات میکنند، زده میشود.» اما واقعیت این است که «بهترین راه برای دستیابی به ثبات در منطقه» رسیدگی «به برنامه هستهای» است.
وی افزود، اگر ایران به یک بمب هستهای دست پیدا کند، فشار زیادی به سعودیها، ترکیه، مصر، و دیگران وارد خواهد آمد تا آنها نیز سلاح هستهای خودشان را به دست آورند. «و آخرین چیزی که در آن بخش از جهان میخواهیم، افزایش توانایی هستهای است.»
آقای بایدن سپس گفت: «ما، با رایزنی با متحدان و شرکایمان، درگیر مذاکرات و توافقنامههای بعدی برای شدیدتر کردن و طولانیتر کردن محدودیتهای هستهای ایران و همچنین رسیدگی به برنامه موشکی [ایران] خواهیم شد.» وی افزود که ایالات متحده همیشه این گزینه را دارد که در صورت لزوم تحریمها را بازگرداند، و ایران این را میداند.
رسانههای آمریکا چند روز بعد از انتخابات ۳ نوامبر (۱۳ آبان) اعلام کردند که جو بایدن حد نصاب ۲۷۰ رای مجمعگزینندگان (مجمع الکترال) را، که برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری لازم است، کسب کرد. روند تائید رسمی انتخابات تا چند هفته طول میکشد با این حال، پرزیدنت ترامپ تاکنون از پذیرش شکست خودداری کرده و در چند ایالت روند چالش حقوقی نتایج انتخابات را دنبال میکند.
کار انتقال قدرت از سوم آذر آغاز شد که پرزیدنت ترامپ در توئیتر خود نوشت «در راستای منافع کشور» او از اداره خدمات عمومی و همچنین دولت خود خواسته که پروتکلهای اولیه انتقال قدرت را انجام دهند.
رئیس جمهوری جدید آمریکا روز ۲۰ ژانویه، بعد از مراسم سوگند، رسما کار خود را آغاز میکند.