۱۳۹۹ دی ۷, یکشنبه

2020 سالی زیان‌بار برای ایران؛ ترور چهره‌های شاخص و فشار حداکثری

 

بی‌تردید می‌توان سال 2020 را به عنوان بدترین سال برای ایران توصیف کرد، زیرا علاوه بر تشدید سیاست فشار حداکثری دولت دونالد ترامپ که شامل تحریم‌های آمریکا و محدودیت‌های سفر دیپلمات‌های ارشد ایرانی در سازمان ملل شد، ترور قاسم سلیمانی، مهمترین شخصیت نظامی ایران و فرمانده سپاه قدس بازوی دخالت خارجی ایران و در پی آن ترور محسن فخری‌زاده مقام برجسته هسته‌ای نیز رخ داد.

رویکرد فشار حداکثری که به دنبال خروج ترامپ از برجام در سال 2018 در پیش گرفته شد، ضربات علیه اقتصاد ایران را افزایش داد تا حدی که ممکن است تهران را تا روشن شدن سیاست جو بایدن رئیس‌جمهوری منتخب ایالات متحده، وادار به بازگشت به مذاکرات کند.

وخامت شدید اقتصادی

در این زمینه در گزارش مجله «فارین پالیسی» آمده است که اکثر کارشناسان در مورد تأثیر کارزار فشار حداکثری دولت ترامپ از نظر در منگنه قرار دادن شدید اقتصاد ایران و اعمال فشار زیاد بر تهران، همداستان هستند.

هنری روم تحلیلگر برجسته مسائل ایران در گروه اوراسیا، می‌گوید این فشارها، انگیزه لازم برای بازگشت ایران به میز مذاکره را فراهم می‌کند.

به نظر او، تأثیر ترکیبی تحریم‌های ایالات متحده و اپیدمی کرونا، اقتصاد ایران را در موقعیت بسیار آسیب‌پذیری قرار داده است.

اگرچه اقتصاد تنها عامل تاثیرگذار بر مساله بازگشت به مذاکرات نیست، اما به نظر می‌رسد که وخیم شدن اوضاع اقتصادی ایران در میان مدت، احتمال بازگشت به مذاکره با غرب را افزایش می‌دهد.

با این حال، این دیدگاه، پیش‌بینی ناظران تا پیش از تابستان سال آینده را توضیح نمی‌دهد بلکه بیانگر أوضاع بعد از انتخابات ریاست جمهوری ایران است، که چه بسا رئیس‌جمهوری تندرو را به قدرت برساند که امکان مذاکره مجدد را برای همیشه از میان برده و واشنگتن را به سخت‌گیری بیشتر سوق دهد.