۱۳۹۹ آذر ۲۴, دوشنبه

واکنش‌های جهانی به اعدام روح الله زم ادامه دارد

 سایت رادیو فردا(فارسی) ۲۳/۹/۹۹ : « اعدام روح‌الله زم، مدیر کانال تلگرامی آمدنیوز در بامداد روز شنبه ۲۲ آذرماه موجی از محکومیت بین‌المللی در پی داشته است.

در همین زمینه، علاوه بر اتحادیه اروپا، فرانسه و عفو بین‌الملل، وزارت‌خارجه کشورهای کانادا، آلمان، کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران، و شماری از شخصیتها حقوق‌بشری و مدنی اعدام روح‌الله زم را محکوم کردند. روح‌الله زم که به کشور فرانسه پناهنده شده بود، مهر ماه سال گذشته در سفری به عراق دستگیر به ایران منتقل شد. دادسرای عمومی و انقلاب تهران بامداد روز شنبه در بیانیه‌یی از اعدام مدیر کانال تلگرامی آمدنیوز خبر داد. وزارت‌خارجه کانادا در توئیتی با محکوم کردن اعدام روح‌الله زم، بر ایستادگی در مقابل کسانی که به‌دنبال تضعیف کار بنیانی و امنیت روزنامه‌نگاران هستند تأکید کرده است. وزارت‌خارجه کانادا تصریح کرده است: ما هم‌چنان به دفاع از آزادی رسانه‌ها پایبندیم و ایران را مسئول نقض حقوق‌بشر می‌دانیم. سخنگوی وزارت‌خارجه آلمان نیز ضمن ابراز انزجار از اعدام روح‌الله زم، گفته است که کشورش در هرشرایطی اعدام را رد می‌کند. این سخنگو هم‌چنین ربودن روح‌الله زم از یک کشور دیگر را شوکه کننده خوانده است. عفو بین‌الملل نیز در بیانیه‌یی اعدام مدیر کانال تلگرامی آمدنیوز را محکوم کرده است. 

 بیشتر در این باره: اتحادیه اروپا و فرانسه اعدام روح‌الله زم را به‌شدت محکوم کردند دیانا الطحاوی، معاون دفتر خاورمیانه و شمال آفریقا در سازمان عفو بین‌الملل، هم گفته است، اعدام روح‌الله زم، ضربه‌ای مرگبار به آزادی بیان در ایران بود و نشان می‌دهد که مقام‌های ایران تا کجا برای ایجاد ترس و سرکوب مخالفان از شیوه‌های بیرحمانه‌ای استفاده می‌کنند. عفو بین‌الملل تأکید کرده است، اعدام مدیر آمدنیوز درست چهار روز بعد از تأیید حکم اعدامش توسط دیوان عالی نشان می‌دهد جمهوری اسلامی برای جلوگیری از تشکیل کارزار بین‌المللی علیه این حکم، شتاب زدگی قبیحانه ای به خرج داده است. سازمان دیدبان حقوق‌بشر نیز اعدام روح‌الله زم را محکوم کرد. تارا سپهری فر، محقق ایران در دیده‌بان حقوق‌بشر، گفت: اعدام روح‌الله زم نشان می‌دهد که ایران تا چه اندازه از مجازات ظالمانه و غیرانسانی اعدام به‌عنوان سلاحی برای سرکوب استفاده می‌کند. تارا سپهری فر تصریح کرده است، جهان نباید چشمان خود را بر نقض آشکار حقوق‌بشر در ایران ببندد. این مقام سازمان دیدبان حقوق‌بشر خواستار توضیح مقام‌های امنیتی عراق در خصوص چگونگی بازداشت روح‌الله زم و انتقال او به ایران شده است. کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران هم در بیانیه‌یی مدیر کانال تلگرامی آمدنیوز را محکوم کرده است. شریف منصور، همآهنگ‌کننده خاورمیانه و شمال آفریقای کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران، در واشنگتن گفته است: مقام‌های ایرانی با اعدام روح‌الله زم به باندهای جنایتکار و افراط‌گرایان خشونت طلبی پیوستند که با قتل روزنامه‌نگاران را ساکت می‌کنند. محمدعلی زم، پدر روح‌الله زم، قبل از اعدام پسرش در یادداشتی نوشته است که روز جمعه ۲۱آذر به دعوت مسئول پرونده روح‌الله زم در سازمان اطلاعات سپاه همراه خانواده‌اش به دیدار فرزندش رفته است. به‌گفته آقای زم، در این دیدار، مأمور امنیتی سعی داشته که تأیید حکم اعدام را مخفی نگه دارد و از او خواسته است که به فرزندش خبر تأیید اعدام را اطلاع ندهند. سخنگوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی روز سه‌شنبه ۱۸آذر اعلام کرده بود که حکم اعدام روح‌الله زم، مدیر کانال تلگرامی آمدنیوز، توسط دیوان عالی کشور تأیید شده است. شعبه۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی تیرماه امسال، در ۱۳مورد اتهام های مدیر کانال تلگرامی آمدنیوز را مصداق فساد فی الارض دانست و او را به اعدام محکوم کرد. جاسوسی برای فرانسه و اسرائیل از جمله این اتهامات است، ولی آقای زم با رد همه آنها تأکید کرد که او صرفاً کار خبرنگاری می‌کرده است. نهادهای بین‌المللی حقوق‌بشری در یک سال گذشته با ابراز نگرانی از احتمال شکنجه روح‌الله زم در زندان، به پخش اعترافات اجباری او از تلویزیون شدیداً اعتراض کردند. گزارشگران بدون مرز هم پیش‌تر صدور حکم دادگاه اعدام برای روح‌الله زم را غیرقابل پذیرش و دادگاهش را ناعادلانه خوانده بود. گزارشگران بدون مرز، از قاضی ابوالقاصم صلواتی که ریاست دادگاه روح‌الله زم را برعهده داشت، به‌عنوان جلاد روزنامه‌نگاران و وب نگاران یاد کرده بود. ».