۱۳۹۹ آبان ۱, پنجشنبه

گسترش حاشیه‌نشینی و فقر و بیکاری -مروری بر رسانه‌ها

 

                       گزیده روزنامه‌های حکومتی

در روزنامه‌های حکومتی روز اول آبان سال۱۳۹۹، هشدار به انفجار اجتماعی و قیام علیه رژیم در عرصه‌های مختلف مهم‌ترین مضمون مشترک روزنامه‌های باندهای حکومتی است.

روزنامه حکومتی اقتصاد سرآمد با اشاره به گسترش حاشیه‌نشینی و فقر و بیکاری نوشته است: «عوامل اقتصادی، اجتماعی و هم‌چنین شکاف طبقاتی در گسترش آن نقش به‌سزایی دارد. حاشیه‌نشینی چالشهای فراوانی دارد» و در ادامه به نظام هشدار داده است: «التهابات سال گذشته در شهرها و شهرک‌های اطراف پایتخت به‌دلیل گران شدن بنزین نشان داد که گسترش بی‌رویه جمعیت حاشیه‌ای تهران و شهرهای بزرگ مانند باروتی است که هر لحظه امکان انفجار دارد».

آرمان از باند مغلوب به سنگر کردن کرونا توسط نظام برای پیشگیری از قیام اذعان کرده و نوشته است: «تعبیر روحانی در این روزها این است که تا اوضاع کرونایی امروز وجود دارد، درگیریهای جناحی و اعتراضات مردمی را باید تعطیل کرد

مشکلات عدیده اقتصادی، کاهش ارزش پول ملی، افزایش دائمی قیمتها در سال۹۹ چیزی نیست که کسی را یارای ایستادگی در برابر آن باشد.

دی‌ماه ۹۶ رنگ و بویی فراتر از اعتراضات دولتی به خود گرفت. دو سال بعد هم همگی شاهد بودیم که افزایش یک‌شبه قیمت بنزین به سه‌هزار تومان نتیجه‌اش وقایع تلخ آبان ۹۸ شد. بحرانهای اقتصادی سال‌های ۹۶ تا ۹۸ به هیچ عنوان به اندازه ۹۹ و قابل قیاس با آنچه این روزها مردم با آن روزگار می‌گذرانند، نبود.

اکنون کرونا می‌تواند به مانند عدو شود سبب خیر، یک اتفاق خوب دیگر برای سیاسیون ایران خواهد بود. از همین‌روست که به‌نظر می‌آید برخلاف تصورات یا تلاش برای القای کرونا به‌عنوان یک مشکل‌آفرینی سیاسی در کشور این موضوع در ایران از بعد سیاسی، حکم خرید زمان و البته مدیریت بحران را نیز پیدا کرده است. این را می‌توان به‌خوبی در اظهارنظرهای حسن روحانی طی روزهای گذشته نیز به‌خوبی درک کرد. کرونا اگر چه مانند سایر کشورها به‌عنوان مصیبتی برای مردم ایران به‌شمار می‌آید اما فوایدی نیز برای سیستم فعلی کشور داشته است؛ فوایدی که قطعاً در آدرس‌هایی که حسن روحانی این روزها می‌دهد می‌توان ردپایش را پیدا کرد».

روزنامهٔ جوان وابسته به سپاه پاسداران در دو مقاله در رد ضرورت استیضاح و عزل روحانی به شرایط انفجاری جامعه اشاره کرده و از جمله نوشته است: «هر گونه تنش و جنجال سیاسی، فقط نفع آن را دشمن برده و دود آتش آن به چشم مردم خواهد رفت.

پیآمد هر گونه خلأ قدرت ناشی از استیضاح و استعفا در قدرت، نه‌تنها التهاب در اقتصاد و ضربه به معیشت مردم بلکه احتمال شکل‌گیری تنشها و بی‌ثباتی‌های سیاسی و حتی خدشه به امنیت ملی می‌باشد که پیش از این در کشور‌های عراق و سوریه شاهد آن بوده‌ایم».

رسالت از باند مؤتلفه هم نسبت به پیآمد عزل روحانی هشدار داده و در حالی که نظام آخوندی را «مردم» و «جامعه» خوانده است نوشته: «در شرایط حساس اقتصادی و سیاسی کنونی، کم‌ترین اثر ایجاد تزلزل در رکن اجرایی کشور، نوسانات شدید در بازارهای مختلف، بالا رفتن ناهماهنگی‌ها در ارکان اجرایی، بلاتکلیفی در برخی حوزه‌های کلان و در نهایت فشار بیشتر به مردم و آسیب بیشتر به آرامش جامعه است».

ابتکار از باند مغلوب هم نسبت به ادامه سیاست‌های ضدمردمی نظام به باندهای حاکم هشدار داده و نوشته است: «هر روز بیشتر از قبل شاهد شکاف گسترده میان حاکمیت و مردم خواهیم بود و روزهای سختی پیش روی اقتصاد و جامعه ما خواهد بود».

وجه دیگر فضای انفجاری جامعه در انعکاس خبر تشییع جنازه بسیجی کشته شده در تهران پارس در روزنامه‌های حکومتی دیده می‌شود. وطن امروز به‌نقل از همسربسیجی کشته شده نوشته است: «سمیه وفایی در حاشیه مراسم تشییع در گفتگو با خبرگزاری دفاع پرس به جزئیات حادثه اشاره کرد و اظهار داشت: چند نفر در یکی از خیابان‌‎ها با خانمی‌درگیر شدند که بار اول مردم آنان را پراکنده کردند، در سری دوم درگیری، اوباش فحاشی و بی‌احترامی به رهبری کردند که اینجا محمد طاقت نیاورد و جلو رفت. ابتدا تذکر داد اما بعد درگیری سختی به‌وجود آمد».