ایران روز یکشنبه ۲۰ بهمن اعلام کرد که چهارمین پرتاب موشک برای قراردادن یک ماهواره مخابراتی با شکست روبرو شده است.
وزارت دفاع جمهوری اسلامی اعلام کرد که ماهواره ظفر پس از پرتاب، به «سرعت مورد نیاز جهت تزریق ماهواره در مدار مورد نظر نرسید».
احمد حسینی سخنگوی بخش فضایی وزارت دفاع اعلام کرد که «بهینه سازیهای لازم جهت پرتاب آتی انجام خواهد شد».
او اظهار داشت که این ماهواره ۹ دقیقه پرواز کرده است.
به گفته حسینی، «در ماموریت پرتاب ماهواره ظفر توسط ماهوارهبر سیمرغ همه فرآیندهای پرتاب فضایی از قبیل مونتاژ مراحل ماهوارهبر و ماهواره، تستهای پیش پرتاب، تزریق سوخت و پیش فشار گذاری، به طور کامل به انجام رسید».
او افزود: «فرآیند پرتاب و استارت موتورهای مرحله ۱ ماهوارهبر و جدایی مراحل و استارت موتور مرحله ۲ به درستی انجام شد و در انتهای مسیر، ماهوارهبر به سرعتِ مورد نیاز جهت تزریق ماهواره در مدار مورد نظر نرسید».
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران، دیماه امسال اعلام کرده بود که «ماهوارههای ظفر ۱و۲ که تستهای موفق خود را پشت سر گذاشتهاند، راهی پایگاه فضایی میشوند تا به زودی فرآیند قرار گرفتن آنها در مدار طی شود».
او گفته بود که این ماهواره در فاصله ۵۳۰ کیلومتری زمین مستقر خواهد شد.
آذری جهرمی خبر داده بود که هزینه تولید دو ماهواره ظفر ۱ و ۲ کمتر از دو میلیون یورو بوده و کارکرد مفید آنها ۲.۵ سال است.
به ادعای وزیر ارتباطات ایران، برای دریافت تصاویر ثبت شده این ماهواره از منابع خارجی باید بیش از ۱۰ میلیون دلار هزینه کرد.
این چهارمین ناکامی جمهوری اسلامی ایران در پرتاب ماهواره به فضا طی دو سال اخیر است.
شهریورماه امسال اعلام شد که اقدام ایران در پرتاب یک موشک ماهوارهبر، در مرحله ابتدایی دچار مشکل شد و شکست خورد. عکسی نیز از سکوی پرتاب منتشر شد که نشان میداد تخریب شده است.
دیماه سال ۹۷ نیز مقامهای جمهوری اسلامی اعلام کردند موشک حامل ماهواره «پیام» را به فضا پرتاب کردهاند، اما این موشک به سرعت کافی نرسیده و پرتاب ناموفق بوده است.
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، آن زمان هشدار داد که واشینگتن به ایران اجازه نمیدهد از برنامه فضایی خود بهعنوان «پوشش برنامه توسعه موشکهای بالستیک» استفاده کند.
ایران از «پایگاه فضایی امام خمینی» در سمنان، برای پرتاب ماهواره استفاده میکند. این پایگاه مرداد سال ۹۶ با پرتاب آزمایشی ماهوارهبر «سیمرغ» بهطور رسمی کار خود را آغاز کرد.
وزارت خزانهداری آمریکا شهریور امسال سازمان فضایی ایران، پژوهشگاه هوافضای ایران و مرکز تحقیقات هوافضای ایران را «در راستای فشار برای توقف برنامه هستهای ایران» به فهرست تحریمهای خود افزود.
این وزارتخانه اول آذر ماه نیز وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران را به دلیل «قطع اینترنت» در فهرست تحریمهای خود قرار داد.
سفیر اسرائیل در سازمان ملل سال گذشته پرتاب ماهواره «پیام» را «نقض قطعنامه ۲۲۳۱» شورای امنیت توصیف کرده بود و از اعضای این نهاد خواسته بود جلوی «تهدیدهای» موشکی ایران را بگیرند.
وزارت خارجه فرانسه نیز پرتاب ناموفق پیام را «قویا» محکوم کرده و خواستار توقف «آزمایشهای موشکی بالستیک» تهران شده بود.
در مقابل ایران اعلام کرد که «ساختار ماهواره، و همچنین سکوی پرتاب ماهواره و ساختار فنی آن به لحاظ سرعت، برد و موتور با سکوی پرتاب که متعلق به موشکهای نظامی است متفاوت است».