ایران یکی از کشورهای صادرکنندة زعفران در سطح جهان است که برای بازرگان این محصول بسیار سودآور است.
طبق گزارش رسمی نهادهای حکومتی سال گذشته بیش از ۱۶۰ تن زعفران به قیمت ۲۱۹ میلیون دلار به ۵۶ کشور جهان صادر شده است.
اگر چه خاستگاه اصلی زعفران دشتهای کردستان بوده و از دوره مادها زعفران در این سرزمین کشت میشده است اما در طول زمان و با توجه به سیاستهای قدرت حاکم از خاستگاه خود به سایر نقاط منتقل شده و آنچه اکنون شاهد آنیم این است که استان خراسان به عنوان خاستگاه این گیاه شناخته شده است و این در حالیست که آب و هوای کردستان برای کشت این گیاه بسیارسازگارتر و مفیدتر میباشد.
یکی از جوانان کردستان کە دکترای مهندسی کشاورزی است و آرزوی احیای کشاورزی را در کردستان دارد میگوید:” بعد از تحقیق و بررسی در مورد اینکه بهترین محصول قابل کشت برای آب و هوای کردستان چه میتواند باشد که هم برای کشاورز و هم مردم منطقه سودآور باشد به این نتیجه رسیدیم که کشت زعفران را در دشتهای کردستان آغاز کنیم و آن را گسترش دهیم. ولی در قدم نخست با مخالفت جهاد کشاورزی روبەرو شدیم که به بهانەی ناسازگاری آب و هوای کردستان برای کشت این گیاه سعی در ایجاد محدودیت در ابعاد گوناگون کردند. این دانشجو که نخواست نامش فاش شود در ادامة صحبتهایش به آواتودی، گفت:” یکی از کارمندان جهاد کشاورزی صریحاً به ما گفتند که از مقامات بالا دستور داریم که مانع کشت زعفران در کردستان شویم. ولی ما بعد از ماهها اصرار و پیگیری و بدون حمایت مالی جهاد کشاورزی اکنون سه سال است که مشغول کشت این گیاهیم و بسیار سودآور و موفقیت آمیز بوده است.”
در کردستان سالهاست به دلیل سدسازیهای بی رویه و بی تدبیری مسئولان در زمینەی آب، سهم زیادی از آبهای کردستان به سایر استانهای ایران فرستاده میشود و همچنین به دلیل مدیریت ضعیف و جهت دار جهادکشاورزی کردستان و کشت بی رویەی محصولاتی چون سیب زمینی، یونجه و هندوانه که برای رشد احتیاج به بیشترین میزان آب دارند، سطح آبهای زیرزمینی بسیار پایین آمده و به حد خطرناکی رسیده و در بعضی جاها هم شاهد نشست زمین هستیم.