فدریکا موگرینی، نماینده عالی امور سیاست خارجی اتحادیه اروپا که روز سه شنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک با ناصر جوده، وزیر امور خارجه اردن در عمان پایتخت این کشور، سخن می گفت، با شنیدن حملات تروریستی به فرودگاه و ایستگاه مترو بروکسل نتوانست خود را کنترل کند و گریه کنان کنفرانس مطبوعاتی را قطع کرد.
موگرینی گفت:« ما هنوز در انتظار کسب اطلاعاتی بیشتر در باره حملات تروریستی امروز در بروکسل هستیم».
وی افزود:«درد و مشقتی که منطقه ما امروز از آن رنج می برد، همان درد و مشقتی است که شما در منطقه تان از آن رنج برده اید. ما نه تنها در درد و رنجها با شما متحدیم بلکه در نحوه پاسخگویی و جلوگیری از وقوع چنین اعمال و منع افراط گرایی و خشونت در منطقه با شما در یک سنگریم».
موگرینی پس از گفتن این چند جمله نتوانست به سخنان خود ادامه دهد و گریه کنان از پلتفروم کنفرانس مطبوعاتی مشترک پایین آمد و کنفرانس را قطع کرد.
قرار بود موگرینی با ملک عبدالله دوم پادشاه اردن ملاقات و از اردوگاههای پناهندگان سوری نیز دیدن کند.
سهشنبه سیاه در بروکسل پس از انفجارهای مرگبار
سه انفجار صبح روز سه شنبه، بیست و دوم مارس (سوم فروردین)، در فرودگاه بینالمللی بروکسل و یک ایستگاه مترو این شهر روی داد. هنوز آمار نهایی قربانیان رسما اعلام نشده اما بنا بر گزارشها، در این انفجارها دستکم ۳۴ نفر کشته و دهها نفر زخمی شدند. همچنین این انفجارها موجب تعطیلی خدمات حمل و نقل عمومی پایتخت بلژیک شد و سطح هشدارهای ضدتروریستی را در سراسر کشور به بالاترین میزان خود رسانید.
بنا بر آخرین آمار ارائه شده از سوی تلویزیون دولتی بلژیک، در دو انفجار فرودگاه زاونتم بروکسل که گفته میشود یکی از این دو انفجار توسط یک انتحارکننده صورت گرفته، ۱۴ نفر کشته شدند و در انفجاری که در ایستگاه مترو مالبیک، در نزدیکی ساختمانهای اتحادیه اروپا روی داد ۲۰ نفر جان خود را از دست دادند.
این انفجارها همچنین دهها زخمی بر جای گذاشته است.
انفجار فرودگاه بروکسل، که در سالن پروازهای خروجی این فرودگاه روی داد، مسافرانی را هدف گرفته بود که قصد پرواز به سوی آمریکا را داشتند.
بلافاصله پس از این انفجارها، برخی از هواپیماها که در مسیر فرودگاه بلژیک بودند تغییر جهت دادند و پنج هواپیما به جای بروکسل در فرودگاه شارل دوگل پاریس فرود آمدند.
به دنبال این انفجارها، فرودگاه بروکسل تا اطلاع ثانوی بسته شد و تدابیر امنیتی در فرودگاههای لندن، پاریس، فرانکفورت، کوپنهاگ نیز افزایش یافت.
رفتوآمد قطارهای مترو، اتوبوس، و تراموا در بروکسل، جایی که علاوه بر ساختمانهای اتحادیه اروپا، مقر ناتو نیز در آن قرار دارد، به حالت تعلیق درآمد.
انفجارهای بروکسل، چهار روز پس از دستگیری صلاح عبدالسلام، یکی از منظونان اصلی حملات مرگبار نوامبر گذشته پاریس روی داده است.
نخست وزیر بروکسل پس انفجارهای امروز گفت "چیزی که از آن بیم داشتیم، به وقوع پیوست." وزیر امورخارجه بلژیک نیز در گفتوگو با تلویزیون دولتی این کشور گفت بیم آن میرود که برخی از عوامل حملات تروریستی امروز همچنان دستگیر نشده باشند.
دویچه وله:لحظه به لحظه با بروکسل؛ "لحظهای تاریک برای ملت بلژیک"
• رسانههای بلژیک گزارش دادند که دادستانی فدرال این کشور با انتشار بیانیهای به رسانهها هشدار داد که از انتشار جزئیات اخبار تحقیقات پلیس در شناسایی مظنونان به تروریسم خودداری کنند و با انتشار این اخبار، در تحقیق و بررسی امنیتی مانع ایجاد نکنند.
• دانشگاه بروکسل تعطیل است و کارکنان و دانشجویانی که در داخل ساختمان دانشگاه هستند، فعلا اجازهی ترک محل را ندارند. مقامات امنیتی میگویند احتمال خطر در این منطقه بالاست و رفتوآمد به داخل محوطه دانشگاه فعلا ممنوع است.
• وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران، انفجارهای بروکسل را محکوم کرد. حسین جابری انصاری، سخنگوی وزارت خارجه ایران، با محکوم کردن این اقدام اعلام کرد که ایران با دولت و مردم بلژیک اعلام همدردی میکند و این فاجعه را به خانوادههای جانباختگان تسلیت میگوید. جابری انصاری افزود: «تکرار عملیاتهای تروریستی در نقاط مختلف جهان، نشاندهنده تهدید مشترک تروریسم و افراط گرایی برای همه جهانیان و ضرورت برخورد یکپارچه و همهجانبه با این پدیده شوم و کانونهای پشتیبانی سیاسی، عقیدتی و مالی آن است.»
بازداشت یک مظنون
• دوریس پوندی، خبرنگار بخش انگلیسی دویچهوله در بروکسل، گزارش داد که دستکم یک مظنون بازداشت شده است. به گفتهی او این فرد با یکی از آخرین قطارها قبل از توقف حرکت قطارهای بروکسل، بلژیک را به مقصد آمستردام، پایتخت هلند، ترک کرد. او به محض ورود به فرودگاه "اسخیپول" آمستردام بازداشت شد. مقامات هنوز نام این مظنون را اعلام نکردند.
• خطوط هوایی "لوفتهانزا"ی آلمان دستکم ۲۵ پرواز خود به بلژیک در ساعات آتی را کنسل کرد. مقامات لوفتهانزا میگویند این وضعیت، سفر دستکم ۲ هزار مسافر را با مشکل مواجه کرده است.
• شبکهی خبری "سیانان" گزارش داد که مقامات امنیتی بلژیک، خانوادهی سلطنتی بلژیک را به محل نامشخصی منتقل کردند. بهنظر میرسد که تهدید امنیتی متوجه محل اقامت خاندان سلطنتی بلژیک بوده است.
• شبکههای خبری بلژیک گزارش دادند که نیروهای پلیس جستوجوی خانهبهخانه در یکی از مناطق بروکسل را آغاز کردند. بهنظر میرسد پلیس به افراد مشخصی مظنون است. هنوز هیچ گروهی مسئولیت حملات را نپذیرفته است.
• فرانسوا اولاند، رئیسجمهور فرانسه، حملات بروکسل را "حمله به همهی اروپا" دانست و از همهی کشورهای اروپا خواست تا "گامهای ضروری" برای مقابله با این وضعیت بردارند.
• مانوئل والس، نخستوزیر فرانسه نیز با تاکید بر اینکه اروپا درگیر "جنگ" است، گفت که در ماههای گذشته جلوههای این جنگ در نقاط مختلفی از اروپا دیده شده است
نخستین واکنش نخستوزیر بلژیک
• شارل میشل، نخستوزیر بلژیک، در اولین اظهارنظر رسمی پس از انفجارهای بروکسل، گفت:«آنچه از ان میترسیدیم، رخ داد. این لحظهی تاریک برای ملت بلژیک است. ما احتیاج داریم که آرام و متحد باقی بمانیم.»
نخستوزیر بلژیک تعداد دقیق کشتهشدگان و مجروحان انفجارهای امروز را اعلام نکرد. او فقط گفت که میدانیم "شمار چشمگیری از شهروندان کشته و عده بیشتری زخمی شدهاند."
• شارل میشل همچنین اعلام کرد که تدابیر امنیتی در داخل کشور و در مناطق مرزی شدیدتر خواهد شد و نیروهای پلیس بیشتری به مناطق مختلف کشور و مرزها فرستاده خواهند شد. او همچنین تایید کرد که انفجارهای فرودگاه به دست عوامل انتحاری رخ داده است.
• دادستان فدرال بلژیک نیز اعلام کرد که وضعیت برخی از مجروحان وخیم است و احتمال میرود که شمار کشتگان افزایش یابد.
• برنارد کازنو، وزیر کشور فرانسه، اعلام کرد که کشورش ۱۶۰۰ نیروی پلیس دیگر به مناطق مرزی بلژیک و فرانسه ارسال خواهد کرد. او در سخنرانی تلویزیونی تاکید کرد که تشدید تدابیر امنیتی ضروری است. کازنو همچنین از مقامات پلیس سراسر اتحادیه اروپا خواست تا اوراق هویت و مدارک شناسایی افراد مظنون را با جدیت بیشتری بازبینی کنند و افرادی را که پاسپورت جعلی دارند، سریع بازداشت کنند.
• رسانههای بلژیک به نقل از مقامات امنیتی متعدد از جمله رئیس آتشنشانی بروکسل تایید کردند که دستکم ۲۳ تن در این حملات تروریستی کشته شدهاند.
واکنش پوتین و دیگر مقامهای روسیه
• دادستانی بلژیک اعلام کرد که عامل دستکم یکی از انفجارهای فرودگاه بروکسل، بمبگذاری انتحاری بوده است.
• ولادیمر پوتین، رئیسجمهور روسیه، انفجارهای بلژیک را محکوم کرد و این اقدام را "نشانه بربریت" دانست. دیمیتری پسکوف، سخنگوی مطبوعاتی پوتین، به خبرگزاری رسمی روسیه گفت که پوتین این حملات را محکوم کرده و به پادشاه بلژیک، مقامات بلژیک و تمامی خانوادههایی که عزیزان خود را در این انفجارها از دست دادهاند، تسلیت گفته است.
• ماریا زاخاروفا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه نیز در گفتوگویی با شبکه تلویزیونی "روسیه ۲۴" گفت:« در همین حال که حملات تروریستی هر روز قربانیان بیشتری میگیرد، مردم جهان بیشتر متوجه میشوند که سیاست دوگانه در مواجهه با تروریسم، سیاستی است که آسیباش به همه ما میرسد.»
تایید مرگ دستکم ۱۳ تن
• هایکو ماس، وزیر دادگستری آلمان، در توئیتر خود در واکنش به حملات بروکسل، امروز را "روزی سیاه برای اروپا" توصیف کرد. او تاکید کرد که همهی اروپا در کنار بلژیک ایستاده است و با این اقدامات مبارزه خواهد کرد.
• تاکنون مرگ دستکم ۱۳ تن و زخمی شدن بیش از ۳۰ تن در این حملات تایید شده است. گزارشهای تاییدنشده از مرگ دستکم ۲۳ تن خبر میدهد.
• پلیس بلژیک تمامی شبکهی متروی بروکسل را متوقف کرد و تمامی پروازها به فرودگاه بروکسل و راههای منتهی به فرودگاه بسته شده است.
• شارل میشل، نخستوزیر بلژیک، در توئیتر رسمی خود به شهروندان بروکسل هشدار داد که هرکجا هستند، باقی بمانند و از رفتوآمد در شهر خودداری کنند.
واکنش کامرون و اولاند
• دیوید کامرون، نخستوزیر بریتانیا، در صفحهی توئیتر رسمی خود با اعلام اینکه از انفجارهای بروکسل "شوکه" شده است، تاکید کرد که بریتانیا آماده است تا "هر کمکی لازم باشد" به بلژیک بکند. او همچنین اعلام کرد که امروز جلسهای ویژه برای بررسی حملات بروکسل، در دفتر نخستوزیری بریتانیا برگزار خواهد شد. فرانسوا اولاند، رئیسجمهور فرانسه نیز ساعتی بعد از این حملات، نشستی اضطراری در کاخ الیزه برگزار کرد.
• مارتین شولتس، رئیس پارلمان اتحادیه اروپا، در توئیتر خود حملات امروز بروکسل را محکوم و این اقدام را "شنیع" توصیف کرد. او همچنین از شهروندان بروکسل خواست تا توصیههای امنیتی مقامات را رعایت کنند.
• کمیسیون اتحادیه اروپا که در نزدیکی ایستگاه مترو "مالبیک" قرار دارد، بسته شد. کریستالینا جیورگیوا، معاون کمیسیون اتحادیه اروپا، در توئیتر رسمی خود نوشت که بهدلایل امنیتی هرگونه رفتوآمد به ساختمان مقر کمیسیون اروپا ممنوع شده و کارمندان نیز همگی در داخل ساختمان ماندهاند و اجازهی ترک ساختمان را ندارند. او از شهروندان بروکسل خواست که به دلایل امنیتی داخل خانهها یا محلکار خود باقی بمانند.
• شبکهی خبری "فآرتی" بلژیک گزارش داد که بررسیهای اولیه حاکی از آن است که انفجار فرودگاه کار یک بمبگذار انتحاری بوده است. هنوز مقامات رسمی بلژیک چنین خبری را تایید نکردهاند.
دو انفجار در فرودگاه و یک انفجار در مترو
• سهشنبه (۲۲ مارس/۳ فروردین) دو انفجار در فرودگاه بروکسل، پایتخت بلژیک، رخ داد. رسانههای بلژیک اعلام کردند که انفجارها در صف "چکاین" دو شرکت هواپیمایی "بروکسل ایرلاین" و "امریکن ایرلاین" رخ داده است. دقایقی بعد انفجار دیگری در ایستگاه مترو "مالبیک" در نزدیکی مقر ساختمانهای اتحادیه اروپا رخ داد. پلیس بلژیک تمامی شبکهی متروی بروکسل را متوقف کرد و تمامی راههای منتهی به فرودگاه بسته شده است. مقامات بلژیک هشدار تروریستی کشور را به بالاترین میزان رساندند که حاکی از وخیم بودن وضعیت است.
• به گزارش خبرگزاری رویترز تصاویری که افراد حاضر در فرودگاه از انفجارها در شبکههای اجتماعی منتشر کردند، نشان میدهد که در بخشهایی از فرودگاه تمامی شیشهها بر اثر انفجار شکسته شده است. این ویدیوها و تصاویر مسافران وحشتزده را نشان میدهد که با هراس به اینسو و آنسوی فرودگاه میدوند.
هنوز هیچیک از مقامهای رسمی بلژیک دربارهی این انفجارها اظهارنظر رسمی نکردهاند و اعلام نکردند که آیا انفجارها اقدامی تروریستی بوده یا خیر.
آلکس روسی، مجری شبکهی خبری "اسکای نیوز" که در زمان انفجار در فرودگاه بروکسل حضور داشت، به رویترز گفت که شدت انفجارها به اندازهای شدید بود که او احساس میکرد «ساختمانها تکان میخورند و از جا کنده خواهند شد.»
این مجری تلویزیونی همچنین گفت:«مسافران وحشتزدهاند و مردم معتقدند این انفجارها، تروریستی بوده است. بااینحال باید منتظر اظهارنظر رسمی مقامهای بلژیک ماند.»
رسانههای بلژیک اعلام کردند که تمامی راههای اصلی منتهی به فرودگاه بروکسل، بسته شده و رفتوآمد اتوموبیلها متوقف شده است.
این انفجار چهار روز بعد از آن صورت میگیرد که مقامات امنیتی بلژیک بعد از ماهها جستوجو توانستند متهم اصلی حملات تروریستی نوامبر گذشته در پاریس را در خاک بلژیک پیدا و بازداشت کنند.
این گزارش تکمیل میشود.