سخن روز
طی روزهای گذشته در پی بارندگیهای شدید و وقوع سیل و آبگرفتگی در هشت استان کشور، خسارات زیادی به مردم وارد شده است. استانهای بوشهر، ایلام، خوزستان، فارس، قزوین، کهگیلویه و بویراحمد و گلستان و لرستان از روز جمعه با سیل و آب گرفتگی روبهرو هستند. در ۵۱شهر و روستا نیز با آب گرفتگی معابر، خسارات زیادی به خانههای مردم و زمینهای کشاورزی وارد شده است.
زهکشیهای غیراستاندارد و فقدان لایروبیهای لازم، باعث شده معابر و کانالهای تخلیه آب، ظرفیت خروج حجم بالای آب ناشی از بارندگی را نداشته باشند که پیآمد آن سیل و آبگرفتگیهای بزرگ در استانهای جنوبی، غربی و بخشهایی از شمال کشور است.
در خوزستان آبگرفتگی در شهرهای اهواز، ماهشهر، امیدیه و رامشیر عبور و مرور و حمل و نقل را مختل کرده است. در بخش سوسن از توابع شهرستان ایذه به خانههای مردم آسیبهای جدی وارد شده است. در کهگیلویه و بویر احمد مردم با مشکلات جدی ناشی از سیل و آبگرفتگی دست به گریبان هستند. در معابر کوهستانی، ریزش کوه و بسته شدن جادههای مو اصلاتی و مهم بین شهری، بر مشکلات مردم افزوده است.
وضعیت آنقدر بحرانی است که آخوند ناصرینژاد عضو مجلس ارتجاع ضمن اعتراف به وخامت اوضاع هشدار داد: «با توجه به شیوع گستردهٔ بیماری کرونا، در صورت وقوع سیلاب و آبگرفتگی معابر، سلامت جامعه بهشدت بهخطر خواهد افتاد. این در حالیست که مطابق پیشبینیها بارندگیهای فراوانی در روزهای آینده خواهیم داشت» (آخوند ناصرینژاد- ۸ آذر۹۹).
علت این وضعیت چیست؟
بوقهای تبلیغاتی رژیم تلاش میکنند علت این وضعیت را شدت بارانهای فصلی عنوان کنند. اما نخستین سؤال مطرح این است که مگر هواشناسی از مدتها قبل نسبت به بارش بارانهای شدید در آذرماه هشدار نداده بود؟ مگر طی ۲سال گذشته، سیل و آبگرفتگیهای شدید در بیشتر استانهای ایران تجربه نشده بود؟ بهراستی رژیم آخوندی چه اقدامی برای مقابله و پیشگیری از این وضعیت کرده است؟
آیا اقدام به بررسی، ترمیم، لایروبی و گسترش زهکشیها کرد؟ آیا مانند سایر کشورها، با بررسیهای کارشناسانه و البته تخصیص بودجه و بسیج امکانات، کشور را برای مقابله با سیل و آبگرفتگی آماده کرد؟
رژیم آخوندی با وجود آگاهی از بارانهای شدید آذرماه و احتمال سیل نه تنها هیچ اقدامی برای پیشگیری نکرد، بلکه به اعتراف رسانهٔ وابسته به سپاه پاسداران حتی «با گذشت دو سال هنوز مردم سیلزدهٔ لرستان بلاتکلیف هستند و به ناچار زیر خانههای گلی و سیلزدهٔ قبلی زندگی میکنند و کسی هم به حرف این مردم گوش نمیدهد و گویا جان آنها مهم نیست» (باشگاه خبرنگاران جوان-۸ آذر۹۹).
آخوند ناصرینژاد، عضو مجلس ارتجاع از خوزستان نیز با یادآوری خسارات باقی مانده از سیل طی دو سال گذشته به بیعملی رژیم اعتراف کرد: «شبکهٔ آب و فاضلاب شهرهای خوزستان علیالخصوص آبادان، خرمشهر، اهواز، شادگان، دشت آزادگان و... کماکان با مشکلات عدیدهای روبهرو است و اعتبارات تخصیصی جوابگوی رفع نواقص نبوده است. لذا خطر وقوع سیل و آبگرفتگیهای باز هم گستردهتر بسیار جدی است» (آخوند ناصرینژاد-۸ آذر ۹۹).
بله، علت نه عوامل طبیعی و بارش بارندگیهای شدید، بلکه بیعملی رژیم آخوندی است که حاضر نیست بودجه و هزینهای برای مقابله با سیل و آبگرفتگی اختصاص دهد. علت دزدیهای کلان، اختلاسهای نجومی و گمشدنهای پیاپی میلیاردها دلار در حاکمیت دزدسالاری است که در شرایط کرونا و سیل، نه تنها کمکی به مردم نمیکند، بلکه با گران کردن پایهایترین نیازمندیهای مردم، مانند مرغ و گوشت و لبنیات و... هر چه بیشتر دست در جیب مردم میکند تا تهماندهٔ دارایی آنها را هم غارت کند. علت اختصاص بودجه به نهادهای سرکوب نظام است چنانچه در این شرایط گرانی و کرونا و سیل، حاتمی، وزیر دفاع رژیم اعتراف میکند: «دیروز در جلسهٔ بررسی لایحهٔ پیشنهادی بودجهٔ ۱۴۰۰ تصمیم گرفتیم بودجهٔ پژوهشی وزارت دفاع را دو برابر کنیم» (حاتمی-۱۰ آذر۹۹).
بنابراین راهحل سیل و آبگرفتگیهای ویرانگر نیز، مانند راهحل تمامی تضادها و معضلات مردم ایران، برانداختن این حاکمیت غارت و چپاول و گرفتن امکانات از دست نهادهای حکومتی، بهویژه سپاه غارتگر سپاه پاسداران است.