در پی افزایش تنشها میان آنکارا و اتحادیه اروپا در ماههای گذشته، نمایندگان اتحادیه اروپا روز پنجشنبه 26 نوامبر به پیش نویس لایحهای برای محکومیت ترکیه اين كشور در رابطه با اقدامات اين كشور در درياى مديترانه و قبرس رأی دادند.
نوالدین الفریضی گزارشگر العربیه در بروکسل، گفت که پیشنویس این قطعنامه که نمایندگان پارلمان اروپا امروز به آن رأی دادند قرار است در اجلاس اروپا كه در دسامبر آینده برگزار خواهد شد، مطرح و مقدمات محکومیت ترکیه به خاطر تلاشهای این كشور در برهم زدن ثبات در آبهای بین المللی دریای مدیترانه فراهم شود.
ترکیه به خاطر اختلافاتی که با یونان و قبرص دارد تاکنون چندین بار مورد ملامت و سرزنش کشورهای اروپاییها قرار گرفته است اما آنکارا تاکنون هیچ اهمیتی برای اعتراض یا انتقاد كشورهاى اروپایی از سیاستهایش نکرده است.
پیشن نویس قطعنامه همچنین از بازگشایی بخشی از منطقه «واروشا» توسط قبرسیهای ترک تبار را محکوم و هشدار داده که اقدامات اینچنینی از سوی ترکیه به تحميل یک واقعیت جدید در منطقه منجر و اعتماد کشورهای دریای مدیترانه به همدیگر را تضعیف و چشم اندازهای راه حل جامع برای مسئله قبرس را تهدید میکند.
رهبران اروپایی خواستار حفظ موضعی یکپارچه در برابر اقدامات یکجانبه و غیرقانونی ترکیه شدند. در این پیش نویس اتحادیه اروپا مقامات ترکیه به تحریم تهدید کرد.
ابراز نگرانی اتحادیه اروپا درباره اقدامات ترکیه
پیشتر جوسپ بورل با ایراد سخنانی در پارلمان اروپا سفر اخیر رئیس جمهوری ترکیه به بخش ترکنشین شمال قبرس و شهر واروشا را به باد انتقاد گرفت و افزود که این اقدام در حالی صورت گرفت که تلاشها برای حل مساله قبرس و تحولات شرق مدیترانه در جریان است.
او افزود که اتحادیه اروپا و سازمان ملل ترکیه را به دلیل وضعیت بهوجود آمده این منطقه پاسخگو میداند.
بورل با اشاره به تماسهای تلفنی که در این رابطه با همتایان ترک خود داشته افزود: «اکنون زمانی است که باید از تلاشهای آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل متحد برای از سرگیری مذاکرات قبرس حمایت کرد؛ چرا که گسترش بی اعتمادی و تنش به هیچ کس کمکی نمیکند»
پیشتر دفتر ریاست جمهوری قبرس نیز با صدور بیانیهای سفر رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه به بخش ترکنشین در شمال قبرس را اقدامی تحریکآمیز، بیسابقه و نقض قوانین بینالمللی خوانده بود.
در این بیانیه آمده است: «این اقدامات تلاشهای دبیرکل سازمان ملل برای برگزاری کنفرانس جهت حل بحران قبرس را از بین میبرد و منجر به ایجاد فضای مثبت و سازنده برای ازسرگیری مذاکرات برای حل مشکل قبرس نمیشود».
کیریاکوس میتسوتاکیس نخستوزیر یونان نیز بازگشایی سواحل شهر واروشا را در بخشی که تحت اشغال ترکیه است، اقدامی غیرقابل قبول خواند. یونان پیشتر خواستار توقف اقدامات غیرقانونی ترکیه در ساحل واروشا شده بود.
همچنین «نیکوس اناستاسیادس» رئیسجمهوری قبرس ترکیه را از اتخاذ اقدامات یکجانبه در بحران قبرس برحذر داشت و اعضای شورای امنیت را در جریان تصمیم ترکیه برای بازگشایی ساحل واروشا قرار داد.
ترکیه اخیرا دومین کشتی حفاری خود با نام «یاووز» را برای اکتشاف گاز در شرق دریای مدیترانه به نزدیکی ساحل جزیره قبرس اعزام کرده است.
اتحادیه اروپا چندی پیش به ترکیه هشدار داده بود که در صورت ادامه دار شدن عملیات اکتشاف گاز در سواحل قبرس، تحریمهایی علیه آن کشور وضع میکند.
آنکارا گفته است که منطقه اکتشاف و حفاری در منطقهای موسوم به «منطقه انحصاری اقتصادی» صورت میگیرد که تحت حاکمیت «جمهوری ترک قبرس شمالی» است.
موضوع اکتشاف نفت و گاز در دریای مدیترانه در سالهای اخیر به یکی از چالشهای مهم میان کشورهای حاشیه این دریا تبدیل شده است. یونان و قبرس مخالفت خود را با حضور شناورهای اکتشافی ترکیه ابراز کردهاند.