رابرت اوبراین، مشاور امنیت ملی پرزیدنت ترامپ، ابراز اطمینان کرد که با توجه به فشار و رنج اقتصادی کنونی که به واسطه تحریمها بر ایران اعمال شده است، آن کشور نمیتواند بیش از یک یا دو ماه پس از انتخابات ایالات متحده «دوام بیاورد» و چنانچه پرزیدنت ترامپ در ماه نوامبر بار دیگر انتخاب شود، ایران به میز مذاکره خواهد آمد.
آقای اوبراین روز جمعه در جریان نشست آنلاین امنیت اَسپِن، در گفتوگو با استیون هَدلی، مشاور سابق امنیت ملی کاخ سفید در دولت جرج دبلیو بوش، گفت: «خودداری از مذاکره برای ایرانیها بسیار دشوار خواهد بود. آنها هماکنون منتظر هستند. این را کشورهای دوست ایران، و حتی کشورهایی که دوست ایران نیستند اما روابط دیپلماتیکشان [با ایران] را حفظ کردهاند، به ما میگویند.»
آقای اوبراین افزود:ایرانیها منتظرند که ببینند درروز انتخابات چه اتفاقی خواهد افتاد.»
وی تاکید کرد: «گزارش شده است - و آن چه من میگویم خبر تازهای نیست - که ایران به شدت ترجیح میدهد دولت دیگری [در آمریکا] روی کار بیاید. آنها مایلند به روزهای برجام بازگردند. آن روزها جمهوری اسلامی سرحالتر بود. اما اگر پرزیدنت [ترامپ] دوباره انتخاب شود، ما به آن دوره بازنخواهیم گشت.»
آقای اوبراین گفت: «به نظر من اگر پرزیدنت [ترامپ] دوباره انتخاب شود، فشار و رنج اقتصادی که تاکنون بر ایران وارد شده بسیار شدید است و من فکر نمیکنم که آنها بتوانند بیش از این آن را تحمل کنند.» وی افزود: «ببینید، در مورد تحریمها هیچوقت مشخص نیست؛ اگر کشورها بخواهند در خیابانها به سوی معترضان تیراندازی کنند و از تمام توان نیروهای امنیتی داخلیشان استفاده کنند - چیزی که [رژیم] ایران توانایی خود در انجام آن را نشان داده است - در آن صورت میتوانند [در برابر تحریمها] مقاومت کنند. اما به نظر ما فشار اقتصادی به قدری شدید است که پس از انتخابات آنها میتوانند یک یا دو ماه دیگر دوام بیاورند؛ اما ما فکر نمیکنیم که آنها بتوانند چهار سال دیگر به این وضع ادامه دهند. و از این رو، من فکر میکنم که آنها به میز [مذاکره] خواهند آمد.»
مشاور امنیت ملی پرزیدنت ترامپ همچنین درباره چندین موضوع که ایالات متحده در جریان هر مذاکرهای با ایران به آن توجه خواهد کرد، صحبت کرد.
آقای اوبراین گفت: «در میز [مذاکره] ما باید شاهد چند چیز باشیم. ما باید شاهد برچیده شدن برنامه هستهای باشیم - چیزی که تحت برجام اتفاق نیافتاد. این موضوع لحاظ شده بود؛ اما آنها همچنان به فعالیت سانتریفوژهایشان ادامه میدادند و اکنون، از زمانی که ما [از برجام] بیرون آمدیم، [سانتریفوژهای] بیشتری را فعال کردهاند. ما باید از شر آن برنامه خلاص شویم.» وی افزود: «یک برنامه غیرنظامی مسالمتآمیز با شاخصها و دستورالعملهای مرتبط با آن میتواند مورد مذاکره قرار گیرد؛ اما این برنامه هستهای که در پناهگاههای زیرزمینی نگهداری میشود و تحت محافظت است - و بنابراین یک برنامه هستهای است که به طور مخفی آغاز شده و اگر ایران رفتار غرب را نپسندد به سرعت قابل شدت یافتن است - چنین چیزی یک گزینه قابل قبول نیست.»
آقای اوبراین همچنین تاکید کرد که «موشکهای بالستیک دوربرد که ایران میتواند به واسطه آنها اروپا و حتی ایالات متحده را تهدید کند، نباید مورد مذاکره قرار گیرد. و حمایت از تروریستها در منطقه نیز نباید از موارد مذاکره باشد.»
آقای اوبراین گفت: «مردم ایران مردمی عالی هستند. آنها سختکوش هستند. آنها یک طبقه متوسط شاداب و پویا دارند.» وی افزود که او خودش «از کالیفرنیا، جایی که در آن یک جامعه بسیار بزرگ، موفق، و بسیار متمول ایرانی، جامعه آمریکاییهای ایرانیتبار وجود دارد» آمده است.
مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت: «اگر رژیم تواناییهای بالقوه ایران را در اختیار مردمش قرار دهد آن کشور از پتانسیل نامحدودی برخوردار است. و پرزیدنت [ترامپ] گفته است که ما میتوانیم با ایران به یک توافق بسیار خوب برسیم و ایران میتواند آیندهای بسیار سعادتمند و شاد داشته باشد. بنابراین، من امیدوارم که آنها به میز [مذاکره] بیایند و این کار را به شیوهای منطقی انجام دهند.»