آکسیون اعتراضی در نیویورک علیه آخوندها ** خانهساختن بر احتمال
در حالی که فاکتورهای موجود حاکی از آن است که مکانیسم ماشه در موعد مقرر به بازگشت تحریمهای سازمان ملل علیه استبداد دینی منجر خواهد شد،حاکمیت آخوندی در ملقمهای از بلاتکلیفی،هراس واضطراب،بسیاست «انتظار درمانی» روی آورده است.
دلیل این انتظار، دلخوش داشتن موهوم به نتیجهٔ انتخابات آمریکا و حساب باز کردن روی فرضیهها و احتمالات است. در این سیاست، بایدن بهمحض انتخاب به برجام برخواهد گشت، تحریمها یکشبه لغو خواهد شد، بشکههای نفت رژیم به سوی مشتریان به پرواز درخواهد آمد، دلارهای میلیاردی به سمت نظام از هر سو روان خواهد شد. سانتریفیوژها به چرخش خود سرعت خواهند داد. در پناه سیاست مماشات برد موشکها افزایش خواهد یافت و عراق و لبنان و سوریه و یمن به زیر قبای خامنهای بازخواهند گشت و در عرصهٔ داخلی نیز نظام خواهد توانست از خفگی اقتصادی نجات پیدا کرده و وضعیت انفجاری جامعه را مهار نماید.
در این سیاست یک روکش دجالگرانه نیز وجود دارد و در ادبیات حکومتی «روایت مسلط» نامیده میشود و هدف از آن اقناع نیروهای ریزشی نظام و روحیه دادن به آنهاست. «روایت مسلط» بر این مبنا استوار است که آمریکا قدرت چکاندن ماشه و بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل را ندارد.
روایت نادرست و معکوس
روزنامهٔ حکومتی شرق (۱۰شهریور۹۹) در تشریح این تلقی توهمآمیز و بنا شده بر پوشال مینویسد:
«دولت ایالاتمتحده ۳۰مرداد از طریق مایک پمپئو، وزیر خارجه این کشور، با ثبت شکایتی علیه ایران با ادعای «تخلف» از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، آنچه را که اصطلاحا «مکانیسم ماشه (Snapback)» خوانده میشود، فعال کرده است. دستگاه دیپلماسی کشورمان تحت هدایت جواد ظریف با استناد به شکست اخیر (۲۴مرداد) ایالاتمتحده در تصویب قطعنامهای که خواستار تمدید تحریم تسلیحاتی ایران میشد، در حال پیشبرد یک «روایت مسلط» است، مبنیبر اینکه شانس ترامپ برای پیشبرد پروژه دوم (مکانیسم ماشه) هم صفر است».
این روزنامه در ادامه میافزاید:
«تجربه مواجهه دولت حسن روحانی و دستگاه دیپلماسی ایران با مسأله «احتمال خروج ترامپ از برجام» نشان میدهد «روایت مسلطی» که دیپلماتهای ارشد کشورمان از تحلیل و توصیف وقایع پیشرو ارائه میدهند میتواند نادرست و بعضاً معکوس باشد».
خیالبافی «ظریف»! و داستان «روایت مسلط»!
«روایت مسلط» یادآور داستان مرد پارسا و کوزهٔ روغن در کلیله و دمنه است. درویش خیالباف در عالم خیال کوزهٔ شهد و روغنی را که طی روزها جیرهبندی گردآورده بود، در بوتهٔ خیال تا آنجا پروراند که گفت اگر آن را بفروشم صاحب ۵سکه خواهم شد. اگر سکهها را بدهم ۵گوسفند میتوانم خرید. گوسفندها رفتهرفته زیاد میشوند و... [داستان را همه میدانند]. در عالم خیال تا آنجا پیش رفت که برای تنبیه خدمتکار مفروض چوبدستیاش را بلند کرد و در تاریکی بر کوزهٔ آویختة شهد و روغن فرو آورد. وقتی با سر و ریش آغشته به روغن به خود باز آمد خدا را شکر کرد که چوبدستیاش بر فرق خدمتکار فرونیامده است؛ زیرا گذارش به قضاییه و قصاص میافتاد و ممکن بود سر خود را نیز به باد دهد!
«استراتژی باطل و خطرناک»!
برخلاف پیروزینمایی و «روایت مسلط»سازی برخی مهرهها و باندهای نظام، مصطفی خوشچشم، یک تحلیلگر روابط بینالمللی رژیم در این باره میگوید:
«آمریکا با این تصمیم به انزوا رفته است، اما در نهایت آمریکا میتواند با استفاده از وتوی مضاعف (دو وتوی پشت سر هم) آنچه را میخواهد انجام دهد». (ستاره صبح. ۱۰شهریور۹۹)
این تحلیلگر با نگرانی میگوید، اگر چه اروپا با مکانیسم ماشه مخالفت کند اما با وتوی مضاعف آمریکا، سند شورای امنیت ثبت خواهد شد و بهرسمیت خواهد رسید.
«در حقیقت اینکه اروپا و دیگر شرکتکنندگان در برجام نسبت به درخواست آمریکا و قطعنامهیی که پس از آن ثبت خواهد کرد، توجهی نکنند، این موضع دارای ضمانتی نیست و میتواند در آینده تبدیل به اهرم فشار شود. نهایتاً آمریکا با استفاده از تحریمهای یکجانبه، سعی خواهد کرد جلوی فروش سلاح به ایران را بگیرد و در حقیقت این موضع که فعلاً رئیس دورهای شورا اتخاذ کرده است، برای این است که ایران را راضی نگه دارند تا عکسالعمل ویژهیی نشان ندهد و از حق خودش در مقابله با اقدام آمریکا بگذرد و در نهایت صبر کند تا در انتخابات نوامبر آمریکا، جو بایدن به پیروزی برسد». (همان منبع)
او سپس این استراتژی «باری به هر جهت» و محصول آویختن به احتمالات و انتظار کشیدن برای تحقق آن را «استراتژی باطل و خطرناکی» برای فاشیسم دینی میخواند و رژیم را به هوشیاری عمل مناسب فرامیخواند.
بطلان پیشبینی سناریوی «پایان خوش»!
علاوه بر ستارهٔ صبح، روزنامهٔ شرق نیز به مقطع خروج آمریکا از برجام اشاره نموده است که طی آن اروپا با آن که با این سیاست مخالف بود اما در عمل تحریمهای آمریکا پیشی گرفت و تا امروز ادامه یافته است. این روزنامه سپس به سردمداران نظام هشدار داده که به مخالفت اروپا با مکانیسم ماشه دلخوش نکنند.
«وضعیت کنونی هم از منظر سیاسی و هم از منظر حقوقی بسیار پیچیده است. دیگر نمیتوان مانند تجربه زمستان و پاییز ۹۶، سناریوی مطلوب -پایان خوش- (Happy Ending) را بهعنوان روایت مسلط در ذهن جامعه جا انداخت. تجربه خروج غیرمتعارف ترامپ از برجام در سال۹۷ گرچه «اخلاقیات سیاست خارجی» ایالات متحده را مخدوش کرد، اما تبعات عملیاش این بود که نهایتاً تمام رهبران اروپا و آسیای شرقی (هند، کرهجنوبی و ژاپن) با آن که منتقد اقدام غیرمتعارف ترامپ بودند، بهطور برقآسا ـ و نه حتی بهتدریج ـ به تحریم ایران گرایش یافتند. نخبگان اروپایی نشان دادهاند هر زمان اراده آمریکا راسخ میشود، آنها اغلب آماده مخالفت در حرف و عقبنشینی در عمل هستند. برای بیاثر کردن خیز اخیر ترامپ علیه منافع ملی ایران، باید به ابزارها و ظرفیتهای دیگری بهجز مخالفت اروپا با مکانیسم ماشه اندیشید». (شرق. ۱۰شهریور۹۹)
بر اساس این اعترافات و هشدارها میتوان پیشبینی نمود که فاشیسم دینی روزهای سختی را در پیش رو خواهد داشت.
البته باید یادآوری کرد، مکانیسم ماشه در خیابانهای ایران چکانده خواهد شد. ماشه را خلقی خواهد چکاند که اکنون در نبرد مرگ و زندگی با این رژیم، دیگر چیزی برای باختن ندارد.