ادامه سیر نزولی ارزش برابری دلار آمریکا در مقابل ارزهای عمده جهان برای چهارمین ماه متوالی در حالی است که هفتاد و پنج روز به برگزاری انتخابات ریاستجمهوری آمریکا باقی مانده، این سؤال مطرح است که نتیجه این انتخابات آیا موجب تشدید این روند خواهد شد یا آن را وارونه خواهد کرد؟
بر اساس گزارس مراکز مالی جهانی، نرخ برابری دلار آمریکا در برابر ارزهای عمده جهان از جمله یورو به پایینترین حد از ماه مه 2018 تاکنون رسیده است. این روند نزولی که از ابتدای آوریل آغاز شده، همچنان ادامه دارد، به طوری که نرخ برابری دلار در مقابل یورو در این مدت بیش از 9.6 درصد کاهش یافته است.
این در حالی است که دادهای مالی بیانگر این واقعیت است که در جریان معاملات سوم آوریل گذشته هر دلار در مقابل 0.93 یورو مبادله شد که بالاترین نرخ ثبت شده از هفتم آوریل 2017 تا آن زمان بهشمار میرفت.
چشمانداز منفی دلار در میانمدت
بر اساس همین گزارشها، تحلیلگران بدبین بازار جهانی ارز را باور این است که نتایج احتمالی انتخابات سوم نوامبر ایالات متحده چشمانداز میانمدت دلار را منفی کرده است.
منظور آنها از نتایج احتمالی انتخابات ریاستجمهوری آمریکا بر مبنای نظرسنجیهای اخیر است که جملگی از پیشتازی جو بایدن، نامزد حزب دموکرات، در رقابت با دونالد ترامپ، رئیسجمهوری فعلی ایالات متحده، حکایت دارند.
این دسته از تحلیلگران بر این باورند که شکست ترامپ تهدید جدی برای شاخص دلار خواهد بود و پس از اعلام پیروزی بایدن بسیاری از سرمایهگذاران به سمت خرید یورو و ین ژاپن روی خواهند آورد.
مواضع اقتصادی بایدن، او را به عنوان چهره مخالف وال استریت شناسانده است؛ فردی که قصد دارد با اخذ مالیات بیشتر از شرکتهای بزرگ آمریکا که این روزها بار اصلی رشد شاخصهای بورس نیویورک را به دوش میکشند، عدالت مالیاتی مطلوب خود را پیاده کند و اجرای سیاست کاهش مالیات بر شرکتها را که ترامپ جاری کرده بود، متوقف کند. همچنین او تلاش خواهد کرد تا با تقویت تولید انرژیهای پاک، تسهیل قوانین و مقررات تولید نفت را متوقف کند.
گذشته از این برخی سرمایهگذاران بر این باورند که رفع سریع رکود اقتصادی چین پس از شیوع ویروس کرونا، آن هم در شرایطی که تنش تجاری میان آمریکا و این کشور همچنان با حمایت هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه ادامه خواهد داشت، موجب افزایش تقاضای کالاهای اروپایی از سوی چین و افت تقاضای دلار خواهد شد.
خوشبینیهای تازه برای آینده دلار
اما تحلیلگران خوشبین بر این باورند که انتخاب کاملا هریس به عنوان معاون بایدن، بسیاری از نگرانیها را در مورد احتمال قوت گرفتن طیف چپگرای حزب دموکرات پس از پیروزی احتمالی بایدن در انتخابات سوم نوامبر خنثی کرده است. کاملا هریس به عنوان سیاستمداری میانهرو شناخته میشود که چندان موافق برخورد مالیاتی با شرکتهای بزرگ به ویژه غولهای فناروی اطلاعات نیست.
همچنین جوانی او نگرانیها نسبت به کاهش کارایی بایدن را به دلیل سن بالا کاهش داده و این امیدواری را ایجاد کرده که در سال 2024 نیز خانم هریس نامزد دموکراتها برای احراز سمت ریاستجمهوری شود.
گذشته از این، به نظر نمیرسد اقتصادهای نوظهور در کوتاه مدت از تبعات شیوع ویروس کرونا سربرآورند و شاهد رشد قابل توجه تقاضا چه در بازار داخلی و چه در بازار خارجی باشند.
همچنین تازهترین پیشبینیها نشان میدهد که رکود اقتصادی در اروپا و ژاپن حداقل تا پایان سال 2021 ادامه خواهد داشت.
بر این اساس، تحلیلگران خوشبین بر این باورند که افت ارزش دلار در صورت پیروزی بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا فراتر از واکنش کوتاه مدت برخی سرمایهگذاران بزدل، ادامه نخواهد یافت.