۱۳۹۹ مرداد ۳۱, جمعه

رد پای احتمالی حزب‌الله لبنان در انبارکردن نیترات در بندر بیروت




ذخیره بیش از ۲۷۵۰ تن نیترات آمونیوم در بندر بیروت باعث انفجار چهارم اوت شده است. گمانه‌زنی درباره این انفجار ادامه دارد. منابع اطلاعاتی غرب از تحویل چند محموله نیترات آمونیوم از سوی سپاه قدس به حزب‌الله خبر داده‌اند.

روزنامه آلمانی “دی‌ولت” روز پنجشنبه ۲۰ اوت (۳۰ مرداد) خبر از سه محموله نیترات آمونیوم داده است که در سال‌های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ توسط حزب‌الله لبنان سفارش داده شده و توسط سپاه قدس و زیر نظارت قاسم سلیمانی تحویل داده شده است.

بر اساس اخباری که تا کنون توسط مقامات لبنان منتشر شده است، نیترات آمونیوم انبار شده در بندر بیروت نیز به سال ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ بازمی‌گردد. انبار بیش از ۲۷۵۰ تن نیترات آمونیوم، فاجعه روز چهارم اوت سال جاری بندر بیروت را سبب شده بود. تحقیق درباره این موضوع که این انبار متعلق به چه کسی بوده و چرا این مواد ظرف این مدت به نقطه دیگری منتقل یا منهدم نشده، همچنان ادامه دارد.

حسن‌نصرالله، رهبر حزب‌الله اعلام کرده است که انبار نیترات آمونیوم در بندر بیروت متعلق به این جریان نبوده است. پیش از این اخباری درباره کنترل این بخش از بندر بیروت توسط نیروهای حزب‌الله رسانه‌ای شده بود.

اکنون، دو هفته پس از وقوع انفجار دهشتناک بندر بیروت، روزنامه “دی ولت” گزارشی به قلم دانیل دیلان بومر منتشر کرده است. نویسنده این مقاله مدعی شده است که رد پای انفجار مهیب بندر بیروت به نیروهای وابسته به حزب‌الله می‌رسد.

نویسنده این مقاله نوشته است که بخشی از نتایج تحقیقات سازمان‌های اطلاعاتی غربی درباره انفجار بندر بیروت توسط خبرنگاران این روزنامه رویت شده است. موضوع بر سر سفارش چند محموله نیترات آمونیوم توسط حزب‌الله در سال‌های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ است. گفته شده است که سپاه قدس این محموله‌ها را به حزب‌الله تحویل داده است.

از نیترات آمونیوم می‌توان هم برای تولید کود استفاده کرده و هم از آن می‌توان در تولید مواد منفجره بهره گرفت.

چهار محموله نیترات آمونیوم

اولین صورتحساب مشاهده شده از سوی خبرنگار “دی‌ولت” مربوط به سفارس نیترات آمونیوم از سوی حزب‌الله لبنان به تاریخ ۱۶ ژوئیه سال ۲۰۱۳ می‌شود. بر اساس آن تراکنش مالی، ۲۷۰ تن نیترات آمونیوم به ارزش بیش از ۱۷۹ هزار یورو، از سوی سپاه قدس به لبنان تحویل داده شده است.

سفارش دوم، در روز ۲۳ اکتبر همان سال صورت گرفته و ایران ۲۷۰ تن دیگر از این ماده را به ارزش بیش از ۱۴۰ هزار یورو به حزب‌الله تحویل داده است.

میزان تحویل داده شده نیترات آمونیوم که در تاریخ چهارم آوریل سال ۲۰۱۴ از سوی ایران ارسال شده، روشن نیست. تنها مشخص شده است که مبلغ دریافتی حدود ۶۱ هزار یورو بوده است. خبرنگار “دی ولت” بر این باور است که با توجه به چنین مبلغی می‌شود حدس زد میزان نیترات آمونیوم تحویل داده شده، بین ۹۰ تا ۱۳۰ تن بوده است. در مجموع، در مجموع این سه محموله، حدود ۶۳۰ تن تا ۶۷۰ تن نیترات آمونیوم به لبنان ارسال شده است.

همین گزارش حکایت از آن دارد که محموله اکتبر ۲۰۱۳ توسط هواپیما و احتمالا توسط یکی از پروازهای ماهان‌ایر به لبنان منتقل شده باشد.
همکاری سپاه قدس و حزب‌الله
خبرنگار “دی ولت” به رابطه تناتنگ بین حزب‌الله لبنان و سپاه قدس اشاره کرده و نوشته است که راه‌های حمل و نقل این محموله‌ها از سوی ایران به لبنان در اسناد ثبت شده است.

در این گزارش به بخش لجستیکی سپاه قدس و نقش مجتبی موسوی‌ تبار، مسئول امور لجستیکی سپاه قدس اشاره کرده است. خبرنگار “دی ولت” البته تاکید کرده است که نام موسوی ‌تبار در اسناد رویت‌شده ذکر نشده، اما چنین امری را در ارتباط با فعالیت‌های سپاه قدس پدیده عجیبی نمی‌داند.

مجتبی موسوی‌ تبار در سال ۲۰۱۱ توسط آمریکا تحریم شده است. علت تحریم این فرد از سوی آمریکا حمایت مالی و پشتیبانی او از حزب‌الله اعلام شده است.

اما در اسناد از فرد دیگری به نام بهنام شهریاری نام برده می‌شود. گفته شده است که بهنام شهریاری، معاون مجتبی موسوی‌تبار بوده است. نام او به عنوان رئیس شرکت حمل و نقل “کیش” در اسناد ذکر شده و روزنامه دی‌ولت مدعی شده است که ارسال محموله‌های نیترات آمونیوم با نظارت او و از طریق این شرکت حمل و نقل به حزب‌الله لبنان تحویل داده شده است.

در اسنادی که توسط روزنامه “دی ولت” مشاهده شده از محمد قصیر نیز نام برده شده است. محمد قصیر که ۵۷ ساله است نیز از جمله کسانی که در سال ۲۰۱۸ از سوی آمریکا به اتهام پشتیبانی مالی از حزب‌الله تحریم شده است. گفته می‌شود که محمد قصیر از جمله رابط بین حزب‌الله با دولت سوریه و ایران بوده است.

خبرنگار “دی‌ولت” به تصاویری اشاره می‌کند که خبرگزاری “تسنیم” از دیدار بین حسن روحانی، بشار اسد و قاسم سلیمانی منتشر کرده است. محمد قصیر نیز در حاشیه این تصاویر دیده می‌شود.

گفته می‌شود که محمد قصیر حدود ۲۰ سال است که مسئولیت امور لجستیکی حزب‌الله را برعهده دارد. در این گزارش همچنین آمده است که محمد قصیر برادر احمد قصیر است. مسئولیت نخستین حمله حزب‌الله، در نوامبر سال ۱۹۸۲ برعهده احمد قصیر بوده است.

تحقیقات پیرامون انبار نیترات آمونیوم منفجر شده در بندر بیروت ادامه دارد. هنوز روشن نیست که آیا هم‌زمانی سفارش محموله‌های نیترات آمونیوم توسط حزب‌الله با زمان اعلام شده ذخیره این مواد در بندر بیروت، پدیده‌ای تصادفی است یا موضوعی مرتبط به هم.

به هر روی، گزارشگر روزنامه “دی ولت” با اشاره به گزارش‌های سازمان‌های اطلاعاتی غرب، این پدیده را کمتر امری تصادفی می‌داند..