به گزارش فاکس نیوز، دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا، چهارشنبه 19 فوریه، اعلام کرد، ریچارد گرنل، سفیر ایالاتمتحده در آلمان را به سمت مدیر موقت اطلاعات ملی منصوب کرده است.
این اقدام به مذاق محافظهکاران خوش آمده که همواره خواهان رهبری تازهنفسی برای سرویس اطلاعاتی بودند که گرفتار یک سری رسواییهای اطلاعاتی شده بود.
گرنل، طرفدار ترامپ، فعال در شبکه توییتر و یکی از دشمنان سرسخت ایران، جایگزین جوزف مگوایر، جانشین مدیر کنونی اطلاعات ملی خواهد شد. این اقدام در راستای تلاشهای ترامپ برای کنار زدن باصطلاح «کارگزاران ناشایست در بالاترین سطوح» در اف بی آی و دیگر مراکز قرار دارد.
مگوایر طبق قانون موظف است ظرف چند هفته، سمت جانشین مدیر اطلاعات ملی را ترک کند.
ترامپ اندکی پس از انتشار این خبر در توییتر نوشت: «خوشحالم که اعلام می کنم ریچارد گرنل سفیر ما در آلمان، جانشین مدیر اطلاعات ملی خواهد شد.» وی گفت: «او کشور ما را بسیار خوب نمایندگی کرده و من مشتاق همکاری با او هستم. من میخواهم از جو مگوایر بخاطر کار بزرگی که انجام داد، تشکر کنم و ما مشتاقانه منتظر همکاری نزدیک با او هستیم، شاید در سمتی دیگر درهمین دولت.»
گرنل، مدیر جدید کیست؟
او یکی از وفادارترین شخصیتها به ترامپ بوده و ایران را سرسختترین دشمن آمریکا میداند. تمایل و آمادگی گرنل برای مخالفت با هم پیمانان و رقبای ترامپ به طور یکسان، باعث اقبال بسیاری جهات از جمله محافل نزدیک به دولت، در طرفداری از سیاستهای او شده که از سرعت ترقی و پیشرفت او در گرفتن مناصب، تقدیر کرده اند.
در مقاله بنیامین وینگارتن در خصوص گرنل تحت عنوان «یک گزینه فوقالعاده و موهبتی برای آمریکا»، آمده است: «شواهد زیادی گواه شایستگی زیاد ریچارد گرنل است، از جمله فشار مداوم بر آلمان در ارتباط با ایران و توافق هستهای. او همچنین در پرونده شرکت چینی هواوی و پرونده نورد استریم 2 / روسیه، مسئله ناتو و بسیاری موارد دیگر، موفقیت بدست آورده است.»
هیو هیویت، گوینده محافظه کار، گفت: «منتقدان انتصاب ریچارد گرنل قطعا، دستاوردی بهتر از آنچه وی دراعمال فشار بر آلمان برای حرکت در راستای حمایت 2 درصدی از ناتو یا حصول توافق واقعی میان کوزوو و صربستان، ندارند. گرنل کارنامه موفقی در ارتباط با خارج کشور و در سازمان ملل دارد؛ اما چپ گرایان، با وی دشمنی می ورزند چرا که وی، بسیار فعال و کارآمد است.
در اوایل ماه جاری و تنها چند هفته پس از آن که سپاه پاسداران، چندین موشک بالستیک را به سوی مراکز استقرار نیروهای آمریکایی درعراق شلیک کرد و یک هواپیمای غیرنظامی را سرنگون ساخت، گرنل از آلمان به دلیل جشن گرفتن سالروز تأسیس جمهوری ایران، انتقاد کرد. واکنش آلمان کاملا با مواضع سازشکارانه تر دیگر مقامات عالی رتبه غربی از جمله جاستین ترودو نخست وزیر کانادا، در تناقض بود.
گرنل گفت: «مسئولیت اخلاقی آلمان، مستلزم این است که قاطعانه و صریح به ایران بگوید که حرمان مردم ایران را از حقوق اساسی بشر یا کشتار معترضان خیابانی یا پائین انداختن همجنس گرایان از ساختمانها، قابل قبول نیست؛ در حالی که جشن گرفتن ادامه حیات رژیم، حامل پیامی متناقض با این مسئولیت اخلاقی است.»
گرنل از عادت توئیت کردن ترامپ، دفاع کرده، برغم اینکه بیل بار، وزیر دادگستری گفته است که توییتهای ترامپ، کار او در وزارت دادگستری را عملا «غیرممکن» کرده است.
گرنل درپاسخ به بار گفت: «این توئیتها، کار من را بسیار سادهتر میکند.» او افزود: «ما به عنوان دیپلمات باید سردمدار تلاش برای حل مشکلات باشیم. ما نمیخواهیم جنگ در آنجا باشد بلکه خواستار ممانعت از بروز جنگ هستیم، این بدان معنی است که دیپلماتها باید بتوانند صحبت کنند.
اگر میخواهید مشکلات را حل کنید، بهتر است که دیپلماتهای بسیار قدرتمندی داشته باشید، دیپلماتهایی که میدانند چگونه امور را به پیش برده و چطور باید مجیزگوئی کنند...به همین دلیل دوست دارم رئیس جمهوری داشته باشم که بتواند بسیار سرسخت باشد.»
گرنل سال گذشته در مجمع عمومی سازمان مللمتحد، در بیانی خالی از ابهام، اعلام کرد که او، «مفتخر» به خدمت به رئیسجمهوری است که «موازنه ایده ال» را میان خویشتنداری و به کار گیری قدرت در خارج، متحقق ساخته است. وی از «اصل ترامپ» دفاع کرد که به عنوان رویکرد فشار اقتصادی بر دولتها - از جمله کره شمالی، ایران و چین تعریف شده و د رعین حال، راه را برای «تغییر رفتار» آنها، باز می گذارد.
گرنل روز سهشنبه در توییتر اعلام کرد که سیاست خارجی ترامپ، «موفقیت آمیز» است. وی علاوه بر این، هشدارهای رئیسجمهوری درباره شرکت هواوی ، غول مخابراتی چین را تکرار کرد که کاخ سفید آن را یک تهدید فزاینده امنیتی بینالمللی قلمداد میکند.
با این حال ، حمایت صریح گرنل از رئیسجمهوری، چه از طریق اینترنت و چه در خارج از کشور، منتقدان را برانگیخت تا او را یک ایدئولوژیست بنامند که در نقش تازهای، بر 17 سازمان امنیتی و اطلاعاتی کشور، نظارت خواهد کرد.
مگوایر، جایگزین دان كوتس، مدیر اطلاعات ملی بود که دوران ماموریتش بسر رسیده و در طول مدت روابط خود با ترامپ، بارها هدف کنایههای تمسخر آمیز وی قرار گرفت به طوریکه ترامپ در ژانویه سال 2019 نوشته بود: «سرویس اطلاعات کشور باید به دبستان برگردد.» و «جامعه اطلاعاتی، در رابطه با خطرات ایران، «بسیار ساده لوحانه و منفی» عمل کرده است.»