۱۴۰۱ دی ۳۰, جمعه

واکنش‌های اروپا به تهدیدهای ایران در پی تروریستی خواندن سپاه


وزیرخارجه هلن:قراردادن سپاه پاسداران درفهرست سازمانهای تروریستی مستلزم تعهد مشترک کشورهای عضواتحادیه اروپااست.درواکنش بتهدیدهای رژیم جمهوری اسلامی پس از تصویب قطعنامه پارلمان اروپا برای تروریستی خواندن سپاه پاسداران ایران،

ووپکه هوکسترا، وزیر خارجه هلند، در رشته توییتی از دیدار خود با جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا و گفت‌وگو با او بر سر نقض حقوق بشر در ایران و کودک‌ربایی روسیه در اوکراین خبر داد.

هوکسترا، پنج‌شنبه ۲۹ دی در حساب «توئیتر» خود نوشت: «ما باید به تحریم مسئولان (نقض فاحش حقوق بشر در ایران) ادامه دهیم.»

وزیر خارجه هلند با تاکید بر این‌که این کشور «به شدت» از قرار دادن سپاه پاسداران در لیست گروه‌های تروریستی اتحادیه اروپا حمایت می‌کند، نوشت: «ثبت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان یک نهاد تروریستی، اقدامی است که مستلزم تعهد مشترک کشورهای عضو اتحادیه اروپا است.»

همزمان، چارلی وایمرز، نماینده سوئد در پارلمان اروپا نیز از رد پیشنهاد تعلیق برجام خبر داده و در توئیتر نوشت: «هنوز راهی باقی مانده است تا نمایندگان پارلمان اروپا برای پایان دادن به مذاکرات بی‌ثمر برجام که توسط رژیم اسلامی ایران برای پایان دادن به تحریم‌ها استفاده می‌شود، آماده باشند.»

وایمرز تصویری از بندی که توسط او و شماری دیگر از نمایندگان پارلمان اروپا پیشنهاد شده و مورد توافق سایر نمایندگان قرار نگرفته را نیز منتشر کرده است.

در این بند آمده بوده که هر مذاکره‌ای با ایران بر سر برنامه هسته‌ای این کشور نباید پروژه‌ها، سیاست‌ها و برنامه‌های نظامی آسیب‌‌رسان جمهوری اسلامی را نادیده بگیرد؛ از جامعه جهانی بخواهد تا برای جلوگیری از دسترسی ایران به سلاح هسته‌ای اقدام کند؛ و از مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا بخواهد که به‌دلیل نقض حقوق بشر در ایران و مداخله‌جویی تهران در منطقه و سایر نقاط جهان، برجام را تعلیق و حمایت از احیای آن را متوقف کند.

تردید درباره تحریم سپاه

خبرگزاری «رویترز» نیز در گزارشی در گفت‌وگو با چند منبع آگاه نوشت که اتحادیه اروپا روز دوشنبه ۳ بهمن ۳۷ تحریم جدید را در ارتباط با نقض حقوق معترضان در ایران اعمال خواهد کرد ولی، برخلاف تصمیم پارلمان اروپا مبنی بر تروریستی اعلام کردن سپاه، پیش‌بینی می‌شود این نهاد نظامی و ایدئولوژیک رهبر جمهوری اسلامی مورد تحریم قرار نخواهد گرفت.

رویترز همچنین نوشت که فرانسه و هلند حامی قرار گرفتن سپاه در لیست سازمان‌های تروریستی اتحادیه اروپا هستند.

این تردید در میان رهبران اتحادیه اروپا در حالی رخ می‌دهد که از چهارشنبه ۲۸ دی که متمم قرار دادن سپاه در لیست سازمان‌های تروریستی و سپس قطعنامه پارلمان اروپا با قاطعیت به تصویب رسید، مقامات و نهادهای وابسته به جمهوری اسلامی، اروپاییان را تهدید کرده‌اند.

حسین امیرعبداللهیان گفته بود که اروپا «به پای خود شلیک کرده» و ستاد کل نیروهای مسلح نیز در بیانیه‌ای، کشورهای اروپایی را تهدید کرده بود که امنیت اروپا و منطقه به‌خطر خواهد افتاد.

تصویب قطعنامه تروریستی خواندن سپاه

نمایندگان پارلمان اروپا روز پنجشنبه به اتفاق آرا به پیشنهاد قطعنامه‌ای رأی مثبت دادند که در آن از شورای اروپا خواسته شده ضمن حمایت از خیزش مردمی جاری در ایران و محکومیت سرکوب‌ها، تحریم‌های بیشتری را علیه جمهوری اسلامی تصویب کرده و نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در سیاهه گروه‌های تروریستی قرار دهد.عنوان متن پیشنهادی نمایندگان اروپا که از روز دوشنبه در پارلمان به بحث گذاشته شده بود، «قطعنامه پارلمان اروپا درباره واکنش اتحادیه اروپا به اعتراضات و اعدام‌ها در ایران» است.

از ۵۴۵ نماینده حاضر در رأی‌گیری در نشست امروز پارلمان اروپا، ۳۱۳ نفر به این قطعنامه رأی مثبت دادند.

هانا نویمن، یکی از نمایندگان آلمان در پارلمان اروپا که در روزهای اخیر شدیدا از این لایحه پیشنهادی و در مجموع از خیزش مردمی ایران حمایت کرده است، بعد از ظهر پنجشنبه در توییتی نوشت:

پارلمان اروپا قطعنامه (مربوط به) ایران را با اکثریت قاطع آرا تصویب کرد و خواستار افزودن نام سپاه به سیاهه گروه‌های تروریستی و افزایش تحریم‌ها و نیز پشتیبانی از معترضان در ایران و حفاظت از ایرانیان خارج از کشور شد.در متن این قطعنامه ضمن اشاره به وضعیت «بحرانی» نقض حقوق بشر در ایران و یادآوری موارد «نظام‌مند» سرکوب «وحشیانه»، ارعاب، شکنجه و اعتراف‌گیری و نیز خطر اعدام چندین تن از معترضان نوشته شده در حالی که نهادهای بین‌المللی و اروپایی بارها از مقامات ایرانی خواسته‌اند که «فوراً روند تأسف‌بار صدور و اجرای احکام اعدام معترضان را لغو کنند» اما باز هم حکومت ایران دو شهروند دیگر، یعنی محمدمهدی کرمی و سید محمد حسینی را در پیوند با اعتراضات اعدام کردند.

پارلمان اروپا در این قطعنامه از شورای اروپا خواسته است تا ضمن ممنوع کردن دسترسی به منابع مالی یا اقتصادی برای افراد و نهادهای ایرانی که در سرکوب خشونت‌بار معترضان یا در تهیه پهپادهای رزمی برای استفاده در «فعالیت‌های تروریستی» روسیه علیه اوکراین نقش داشته‌اند، یادآوری کرده است که سیاهه موجود افراد و نهادهای تحریم شده مجموعاً شامل ۱۲۶ فرد و ۱۱ نهاد است.

به نوشته پیشنهاددهندگان این قطعنامه، سیاهه تحریم‌های اتحادیه اروپا به ویژه شامل وزیر کشور ایران، احمد وحیدی، وزیر فناوری اطلاعات و ارتباطات، عیسی زارع پور، نیروی انتظامی ایران و سران استانی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است.

نمایندگان اروپایی در این قطعنامه همچنین نوشته‌اند که در نوامبر ۲۰۲۲ پارلمان اروپا در واکنش به تحریم‌های اعلام شده از سوی جمهوری اسلامی علیه اتحادیه اروپا، تصمیم گرفت که هیأت‌ها و کمیته‌های پارلمانی اروپا را از تعامل با مقامات ایرانی باز دارد.

در این قطعنامه همچنین به «فعالیت‌های پیچیده، خشن و سرکوبگرانه فرامرزی» جمهوری اسلامی به ویژه از طریق سپاه کنشگران ایرانی در تبعید، مخالفان، روزنامه‌نگاران مستقل و مدافعان حقوق بشر را از جمله در خاک اتحادیه اروپا و همچنین خانواده آنها در ایران را مورد «تهدید، آزار و ترور» قرار داده است.این قطعنامه همچنین به موارد ترور و ربودن مخالفان خارج کشور به دست جمهوری اسلامی به طور مستقیم یا از طریق عوامل محلی اشاره کرده و می‌گوید که این رژیم در چندین کشور از جمله کشورهای عضو اتحادیه اروپا حملات بمبگذاری را طراحی کرده است.

در این قطعنامه همچنین با یادآوری تلاش رژیم ایران برای قطع و محدودسازی دسترسی به اینترنت نوشته شده است که سپاه پاسداران «به مثابه یک دولت در دولت عمل می‌کند» و دو سوم اقتصاد ایران از جمله دارایی‌های زیرساختی، پتروشیمی، مالی، مخابرات، خودروسازی و صنایع دریایی و همچنین تراست‌های حمایتی قابل‌توجهی را به نام «بنیاد» در اختیار داشته و «شبکه‌های قاچاق در مقیاس بزرگ» دارد و «عامل هدایت و کمک به فعالیت‌های تروریستی در سطح داخلی و منطقه‌ای» است.

در روزهای اخیر بحث‌های زیادی بر سر مهم‌ترین موضوع این قطعنامه، یعنی تروریستی خواندن سپاه درگرفته و برخی مسئولان عالی‌رتبه جمهوری اسلامی نیز به آن واکنش نشان دادند. از جمله حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در گفتگوی تلفنی با جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در روز پنجشنبه در واکنش به بحث قطعنامه مورد نظر برای تروریستی اعلام کردن سپاه به شدت از این طرح انتقاد کرده و با «نسنجیده و نادرست» خواندن آن گفت که اروپا «در حال شلیک کردن به پای خودش است».

روز دوشنبه ایرانیان مقیم اروپا از شهرهای مختلف این قاره به استراسبورگ، مقر پارلمان اروپا رفتند و با برپایی تجمعی ۱۲ هزار نفری از نمایندگان اروپا خواسته بودند که با تصویب این قطعنامه، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را رسما تروریستی اعلام کند.

در این تجمع که به همت برخی سیاستمداران اروپایی چون علیرضا آخوندی، نماینده ایرانی‌تبار پارلمان سوئد برگزار شد، روبرتا متسولا، رئیس پارلمان اروپا نیز حاضر شده و در یک سخنرانی، پشتیبانی خود از خیزش ایران را اعلام و کشتارها، سرکوب خشن و اعدام‌ها به دست جمهوری اسلامی را محکوم کرد.